用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一個唔合格嘅媽媽嘅好多問題
go

一個唔合格嘅媽媽嘅好多問題 [複製鏈接]

轉眼bb就嚟一歲,今年夏天要開始報PN班,我呢個亞媽真係好多問題唔識,可否請大家搭救下我呀~~~~
1. 每個學校都有唔同嘅報名時間,除咗唔停refresh嗰官網,有冇詳細list可以知d學校報名時間(我見2018年度好似有類似嘅野)

2.通常PN面試會面d咩?

3.到依家都唔知應該報國際定本土好,其實喺唔喺咁早就要決定?

4.好似聖公會,聖保祿呢d學校 如果爸爸媽媽唔喺教友亦唔係呢嗰學校畢業 咁bb面試入校機會大唔大?

5.想問下仲有邊d有一條龍直升嘅男校?

多謝咁多位先!!!

5tgb    發表於 19-3-17 09:15
   1    0    0    0

pn真的不用那麼緊張,找一間近屋企的,口碑可以的就ok了,N班主要系BB學習群體生活和自理能力~

回覆樓主:

聖公會無N

tomato_olivia 發表於 19-2-13 10:49
轉眼bb就嚟一歲,今年夏天要開始報PN班,我呢個亞媽真係好多問題唔識,可否請大家搭救下我呀~~~~
1. 每個學 ...

其實你不如瀏覽多些呢樹(EK) rather than 咁發問,會吾會好一點?

我小朋友黎緊8月升PN. 一年前(又或者我未生佢之前)我已經成日蒲EK and BK或其他bloggers分享既育兒或升學資料,資訊爆炸的年代,若果下一些苦功,要取得相關有用資訊,諸如某些星級學校的application deadlines, types of interview questions etc., 都吾難取得的。

咁當然,其他類型問題,又如你所講的本地或in-school等,相信大家都可比到吾同既用家建議你既。

其實媽媽你定呢個帖的標題,未免太妄自菲薄。有時「非不能也」,呢樹好多好多有用資料兼可search function 幫到你,不妨試下。

回覆 0030 的帖子

我身邊好多人都喺咁講 但又怕之後bb入唔到d好嘅幼稚園

回覆 wg_ann 的帖子

原來係咁 多謝多謝

回覆 ayu026 的帖子

多謝呢位媽媽 我會認真study下原先覺得自己喺佛系媽媽 但見到周圍d媽媽都好積極為bb嘅未來打算時又開始擔心 唔知算唔算peer pressure

5tgb    發表於 19-3-17 09:15

回覆 tomato_olivia 的帖子

點為之好的幼稚園,我個人就覺得不用太緊張,每間幼稚園無論私立/政府的都有它的特點~主要適應小朋友且返學不要太遠就可以了~就算入到名幼不代表小朋友叻人一等,入不到也不代表小朋友差過人~

回覆 0030 的帖子

每個人對于好有唔同理解 但呢個好都係有一定嘅standard嘅 不過認同你講嘅只有適合自己bb嘅先喺最好嘅

tomato_olivia 發表於 19-2-13 10:49
1. 每個學 ...

我同我先生都冇宗教,吾係教友,普通在職父母,一樣為仔女考到好幼稚園,包括熱門私幼和有宗教和傳統的龍校。放心!N 無是絕對有機會!

回覆 cclemon2009 的帖子

聽完你咁講 心都定d 真係要開始認真做功課喇

1. 親自問學校或者官網

2. 間間學校唔同, 有d 會自由玩下遊戲, 有d 會俾指令, 仲有d 會同家長對談

3. 國際=英普. 本地=英粵. 睇你想加強邊一方面.

5. 又好似真係無男校龍. 女校就有

5tgb    發表於 19-3-17 09:16
‹ 上一主題|下一主題