用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友是觀察形, 不過係幼稚園考前3名
樓主: islz
go

小朋友是觀察形, 不過係幼稚園考前3名 [複製鏈接]

islz 發表於 19-2-13 10:54
係私幼丫. 全班排前3名有獎.
考試要做卷, 唱歌再加平時表現評估.
都成10頁. 不過分2個星期考.一日一頁甘啦. ...

樣樣都講錢幼稚園是 York ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

令我諗起KM,以前班頭4多有傑出表現獎架!
不過呢.... 我仔從來無攞過,雖然佢次次評估都係天才波滿分
當年會攞傑出表現獎嘅...  叩門/插班入神校,大有人在
响神校擔心學業成績,亦有
所以,唔駛太過放大呢d獎,如果家長鍾意學術型嘅,咪搵學術型學校囉,比較活動教學嘅學校,未必會擬揀觀察形學生
恐龍家

回覆樓主

雖然很老套,但真係考了先知。唔知學校點揀人:有小朋友所有大熱學校一面止步,偏偏中頭獎入神校;有小朋友中規中矩,活動又收,傳統學術又收;有小朋友表達能力超班,學術普通,入到所有二面,但只有waiting⋯⋯五歲小朋友,面試真係看彩數,面試當日老師主任校長如何評價妳個「如珠如寶」其實係非常之主觀⋯⋯

小曳人 發表於 19-2-14 11:35
令我諗起KM,以前班頭4多有傑出表現獎架!
不過呢.... 我仔從來無攞過,雖然佢次次評估都係天才波滿分
當年 ...
咪就係 exactly 我講個情況,成績「合資格」既其實一大堆,比唔比 outstanding performance 係睇小朋友乖唔乖,而呢個係班主任主觀既意願。可能你個仔轉數太快,駁下咀就冇左,但 DB 就想要呢類。所以我話 interview 直私同名次冇直接關系...

回覆樓主:

我女係觀察型而且記性超好,但考直私3間只有waiting, 我覺得係性格輸蝕,慢熱唔識表現自己。不過觀察型又閱讀能力強,上到小學都唔使太擔心學業成績,所以考唔到咪照讀津校,我自我安慰。
‹ 上一主題|下一主題