用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 2nd in 面試信
樓主: cowkingb
go

英華 2nd in 面試信   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-2-21 16:25
那人正是有得inQC而yw無2nd in,所以深深不忿囉!  佢最後都入咗QC啦!雖然唔知係咪抽入既 :nosepic ...

仲有,佢係舊鋪人身攻擊,侮辱其他會員係打手

5tgb 發表於 19-2-21 17:34
其實任何家長決定是否註册一間學校,要考慮那些因素及聽取那些意見,並不是單憑看一位、二位帖友的帖文就可 ...

其實呢兩年來你一見有YW post 便會用不同角度去攻擊YW, 我了解去年你為了 YW 不收你小朋友而深深不忿, 更因最後 QC 收了你孩子更認為 YW有眼無珠, 但客觀點間間學校有它收生自由, 唔能夠因為咁就心存怨恨, 有意無意不停攻擊,你既所謂意見心照吧。
作為家長應要有正確做人處事態度

Sheep06    發表於 19-2-21 22:23

5tgb 有一個好強烈嘅感覺, 就係如果5tgb好似好多其他帖友咁,是舊生,對學校樣樣都滿意,就適合出帖,反之,就不應該發表意見。 相信好多帖友都會有呢個感覺。 相信睇呢個帖嘅人,對什麼5tgb大起底,什麽陰謀論,係冇興趣㗎。 大家都只會係集中喺帖的內容係唔係事實。

回覆樓主

舊生仔不用second in?咁即係點?直入third in?

5tgb 發表於 19-2-21 19:13
5tgb 有一個好強烈嘅感覺, 就係如果5tgb好似好多其他帖友咁,是舊生,對學校樣樣都滿意,就適合出帖,反之 ...

但係其實你點解咁唔鍾意呢間學校?原因係乜?理據是什麼?

5tgb好想遠離人身攻擊及陰謀論。明明大部份追帖的人都想知今年的收生技巧為何咁爆,何必要分散注意力呢?唔通帖友會有人想追5tgb 大起底?

回覆 5tgb 的帖子

"明明大部份追帖的人都想知今年的收生技巧為何咁爆" <-- 唔係掛。
1. 我相信冇乜人覺得英華收生有什麼問題;2.冇乜人想知你所為點解咁「爆」;3. 如果真是不甚喜歡這間中學,無為在這裡流連, 浪費你的寶貴時間, 去別處找你的同路人吧。大家在這裏只是交流資訊,說話總是客氣一點比較好

2jkidsfather    發表於 19-2-23 10:45

5tgb 發表於 19-2-21 21:03
5tgb好想遠離人身攻擊及陰謀論。明明大部份追帖的人都想知今年的收生技巧為何咁爆,何必要分散注意力呢?唔 ...

沒有人對你身份好奇,亦沒興趣起你底,只是明明只是升學資訊,大家在此只想得到網友意見及前輩指點,但突然內容變了質,把一間學校說到咁陰謀論。

平日我都很少發言,但見你去年如是,今年又如是,實不明YW與你有什麼深仇大恨言論如此激進。

我孩子暫時有些offer,亦有獎學金可申請,亦有間連first round 都入到,我唔會怪學校,因間間收生條件唔同,我只會想孩子可能不是學校杯茶,要懂得放下

hoho_ruby 發表於 19-2-21 18:50
其實呢兩年來你一見有YW post 便會用不同角度去攻擊YW, 我了解去年你為了 YW 不收你小朋友而深深不忿, 更 ...

其實一check 佢d post,或睇過過往佢d post,  根本佢就一直咬住YW 唔放,每個post 都盡踩 YW,死心不息。

5tgb 發表於 19-2-20 17:33
因為以收生/hold 申請人比例計, YW比同級學校高幾倍,重一年高過一年。

這些數據從可而來,請你將真實數掾列出及寫出來源, 如果冇,唔該你唔好 亂噏。

回覆樓主

其實這裡是分享資訊,我以用家身分願意分享給有心讀英華的朋友,當然,以成績計我絕對覺得英華有很大進步空間,但英華亦很重視品德教育及多元發展,老師亦很用心教學。小兒暫時成績尚算滿意,我亦問過他,他亦說係英華讀得很開心,絕對唔會考慮轉校。小兒雖然只是中一,但已開始得為人生定下目標理想,而作父母的我,就是盡力鼓勵孩子為自己的理想奮鬥。大家都努力、加油(emoji)(emoji)

5tgb 發表於 19-2-21 21:03
5tgb好想遠離人身攻擊及陰謀論。明明大部份追帖的人都想知今年的收生技巧為何咁爆,何必要分散注意力呢?唔 ...

我覺得英華好叻。沒有把5tgb 帶入英華。如收了。英華的老師和家教會便會很忙。

myluckyson    發表於 19-2-23 09:16

算啦,後日都second in了,無謂再拗。每間中學既dse/入大學率放哂上網,yw是否好學校大家自己心知得啦

fion_yinyin 發表於 19-2-21 23:15
算啦,後日都second in了,無謂再拗。每間中學既dse/入大學率放哂上網,yw是否好學校大家自己心知得啦 ...

衡量一間學校是否好 學校, 只單憑dse成績?
這種膚淺的看法,即 定義只有DGS, SPCC 才是全港最好的學校。

2jkidsfather    發表於 19-2-23 10:46

我只是想大家平心靜氣,讓大家可以再有效地交流資訊,因為後日就已經係2ND IN。怡家似乎有人想搵野黎拗,我幾時有講「只單憑」?邊個至係膚淺呢請問?

Sheep06 發表於 19-2-21 23:28
衡量一間學校是否好 學校, 只單憑dse成績?
這種膚淺的看法,即 定義只有DGS, SPCC 才是全港最好的學校。
...

英華上到中學仍然有好多活動,又camp 又長跑;阿仔被老師提名玩TOP TEEN,初初抗拒到不得了,叫晒救命;今日入完camp又開始嘗試接受,呢D改變學校真幫唔少架

絕對同意帖友看帖,係想攞多啲資訊, 但係立體嘅資訊都好重要。5tgb 留意到 自從自己入咗呢個帖,追帖嘅人急升,相信目的係為咗睇一啲之前冇嘅資訊。 撇開陰謀論, 註冊一間學校有註冊的原因,唔註冊亦都一定有唔註冊嘅理由。5tgb陳述後者,祗是因為帖內已有很多陳述前者的帖,希望帖友更立體看事物。

5tgb 發表於 19-2-22 05:36
絕對同意帖友看帖,係想攞多啲資訊, 但係立體嘅資訊都好重要。5tgb 留意到 自從自己入咗呢個帖,追帖嘅人 ...

你係唔係做apple 週刊記者?
好簡單,d百卦雜誌成日作得就作,屈得就屈,讀者當睇故仔,好吸引。不過,瀏覽量高左,唔等於認同你。 我都係因為你的留言睇多呢個post。 但放心,我和大部分人一樣,都心水清知道邊d係屈,邊d靠估
‹ 上一主題|下一主題