用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 成功之道在家務 教育灌輸需趁早(沈帥青) ...
樓主: elbar
go

成功之道在家務 教育灌輸需趁早(沈帥青) [複製鏈接]

retriever 發表於 19-2-22 13:26
似乎你很好學, 又TALK 又書...

我查下個名先知係呢位太太. 佢D 親子TALK 好有笑點, 而且在VTC LIB , 我 ...
當年都是朋友叫去,佢個talk對我parenting skill 有一定啟發和影響 (先知原來有咁多學問)

我仔自小學二年開始帮手把垃圾丢到收集桶內。之後慢慢加其他的家務,洗碗,吸塵,换床單......中六考DSE前半年才免了洗碗之責。
要自己的仔女帮手做家務,我覺得只係想培養佢哋嘅責任感,亦藉此告訴佢是家中一份子,應一起分擔家務。
(家中没工人之故)
做家務應該同成功冇關係。

快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

Snakemama 發表於 19-2-28 17:04
我仔自小學二年開始帮手把垃圾丢到收集桶內。之後慢慢加其他的家務,洗碗,吸塵,换床單......中六考DSE前 ...

做家務應該同成功冇關係。

Agree
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Cheeselover 發表於 19-2-17 21:55
恕本人直言,請不要歧視農村長大的人,更不應用低端人口來代表他們,他們生來沒有選擇,我們比較幸運能在 ...
dont underestimate pig farmers:

https://youtu.be/D_WY63wm6Hw

回覆樓主:

動手做家務係培養小朋友責任感同埋有服務他人的觀念。可能係成功因素之一,但不是唯一。

edutm 發表於 19-3-4 11:22
動手做家務係培養小朋友責任感同埋有服務他人的觀念。可能係成功因素之一,但不是唯一。
...
睇你地成功定義係乜la, 做大老板就可能冇乜關係,因為係點人做野唔係自己落手落腳做

‹ 上一主題|下一主題