用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

KikiDaddy 發表於 19-5-20 19:26
i just wonder why those YWPS would give up the place at YWC to apply for government / subsidized sc ...
If I were a parent of a YWPS student, I would do the same (or I should say doing similar).  Probably, I might apply for a place in SPCC, DBS, HKUGA or SPC and keep YWC as a backup.

sunflower2000 發表於 19-5-20 20:19
不是好過9成?
無可能,如果你睇返近年KC既DSE成績,其實唔係好過YWC好多。如果我係YWPS家長(我唔係),我唔會為搏KC而放棄已經在手既YWC位。

boboT 發表於 19-5-21 00:46
平心而論其實每間學校換校長時,校內師生家長會有什麼影響?是新官上任xxx、新人新作風?還是馬照跑舞照跳 ...
其實對一間人事穩定既學校,換校長既影響好細。通常新校長一係升任,一係空降。如果係升任,大家做咗咁耐同事,各人都好熟識各人既性格同做事方法,所以除咗要大家配合改善成績既野外,新校長一般唔會大改。如果係空降,一間人事穩定既學校,大部分係老海鮮,正常既新校長唔想被老海鮮玩死,更加唔想亦唔敢大改,起碼有三幾年既穩定期。
當然如果間學校人事唔穩定,大部分同事好似玩音樂椅咁,每年轉換,咁換校長一定有影響,因為有反正大家都係新人,政策由我定既心態。

王家爸爸 發表於 19-5-21 09:41
其實對一間人事穩定既學校,換校長既影響好細。通常新校長一係升任,一係空降。如果係升任,大家做咗咁耐同 ...

拭目以待

KikiDaddy 發表於 19-5-20 19:26
i just wonder why those YWPS would give up the place at YWC to apply for government / subsidized sc ...

可能他們只是 for 叩門, 不用"give up"直資學位的,

因為你無去"自行"的中學in過, 那中學就無法取得你的全港排名 (rank order), 將來想叩門入去就難.  我仔仔的同學, 在1月尾已在其他直資 (不是YW) 簽承諾書, 3月自行階段仍然有照去in其他名津中, 這樣不會影響直資學位, 只是for 7月叩門之用.

boboT 發表於 19-5-21 09:51
拭目以待
當前任係好受歡迎既人,對新校長應該有一定壓力。新校長會唔會做到好似 Snoopy 校長咁受歡迎,就要睇佢既能力啦。如果佢能夠做到佢所講既「虛心學習及聆聽同事、家長的意見」同埋係唔影響學校傳統既情況下,發展學校,應該無大問題。

王家爸爸 發表於 19-5-21 10:13
當前任係好受歡迎既人,對新校長應該有一定壓力。新校長會唔會做到好似 Snoopy 校長咁受歡迎,就要睇佢既能 ...

她是做得有聲有色,升高中出路有YWC這所 band 1頭中學銜接,但居然咁多人轉走,似乎未能盡得民心,而且轉得走那批尖子為數不少。所以新校長未必無發揮空間。
(純粹數字推理,絕無貶意。)

jaycee_mami 發表於 19-5-21 10:03
可能他們只是 for 叩門, 不用"give up"直資學位的,
你不楚英華小學運作.

英華小學, 只有放棄簽直升協議, 或無得直升, 學校先會將學生資料表同自行表格派俾家長

所以只有放棄直升, 先有機會去搏自行

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-5-21 09:26
If I were a parent of a YWPS student, I would do the same (or I should say doing similar).  Probably ...
YWC學生/家長點會睇得上HKUGA同SPC?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:27
YWC學生/家長點會睇得上HKUGA同SPC?
HKUGA真係唔知道,不過論成績HKUGA唔差得過SPC,而我都識有人成功轉咗去SPC。

boboT 發表於 19-5-21 10:25
她是做得有聲有色,升高中出路有YWC這所 band 1頭中學銜接,但居然咁多人轉走,似乎未能盡得民心,而且轉 ...

唔想人走其實好簡單, 馬上轉做唔呈分, 可以走既機會又馬上低咗

其實不少人不願意直升既原因, 係不滿中學部既態度同成績

boboT 發表於 19-5-21 10:25
她是做得有聲有色,升高中出路有YWC這所 band 1頭中學銜接,但居然咁多人轉走,似乎未能盡得民心,而且轉 ...
一個好既小學校長,唔應該有為中學部服務既心態,尖子轉走其實係人望高處,唔係問題。

hkpapa852 發表於 19-5-21 10:33
唔想人走其實好簡單, 馬上轉做唔呈分, 可以走既機會又馬上低咗

其實不少人不願意直升既原因, 係不滿中學 ...

是不是中學部轉做 100%全收小學部學生就可以不呈分?
但中學部願意全收嗎?

唔想尖子轉走,最簡單既方法係降低尖子數量或者降低尖子既競爭力,但係呢兩樣都唔係好事,起碼 Snoopy 無咁做。

王家爸爸 發表於 19-5-21 09:30
無可能,如果你睇返近年KC既DSE成績,其實唔係好過YWC好多。如果我係YWPS家長(我唔係),我唔會為搏KC而放 ...
其實KC同YWC依家嘅DSE成績點樣㗎?

boboT 發表於 19-5-21 10:36
但中學部願意全收嗎?
...
問題唔係中學部願唔願意全收,係小學部願唔願意唔呈分。

YWC中學一D都唔失禮呀!!

boboT 發表於 19-5-21 10:36
但中學部願意全收嗎?
...
小學部是否呈分, 同中學部是否需要100%接收學生無關, 只要係直資或私立學校, 就可自得決定是否參加呈分

理論上龍校就應無條件100%接收小學部所有學生 (至少津貼龍校, 如St Mary仍然如此)

王家爸爸 發表於 19-5-21 10:36
一個好既小學校長,唔應該有為中學部服務既心態,尖子轉走其實係人望高處,唔係問題。 ...

是不是有個制度,要簽信保留升中學部就要放棄抽獎,其實一來要很有信心考到比 YWC 更好中學才值得簽,二來離心力要強到寧可放棄一鳥在手都甘去大冒險。

sunflower2000 發表於 19-5-21 10:37
其實KC同YWC依家嘅DSE成績點樣㗎?
如果你有YWC 2018年既DSE就有得比較
‹ 上一主題|下一主題