用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-2-11 14:00
學校曾係早2年升中簡介時曾強調DSE成績未係轉DSS後既學生考番嚟

咁唔知算唔算係自己講了
According to your source, obviously the specific term was not used by the school, but something that got viral in the EK platform.  So sad to see parents quote it time and again.

hkpapa852 發表於 19-2-11 13:51
如果重視親生仔, 係咪應該將親生仔同非親生仔既成績分開列出嚟俾大家睇, 咁大家會開心D/傷心D呢?
...
聖經教導我們說造就人的話,使聽的人得到益處..... 共勉!

cornelius 發表於 19-2-11 14:15
According to your source, obviously the specific term was not used by the school, but something that ...
This is the info from YWC briefing day (provided by EK member)

It is obvious that the school highlights the DSE results are from Non-DSS students.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-11 14:29
This is the info from YWC briefing day (provided by EK member)
You haven't got my point.

cornelius 發表於 19-2-11 14:35
You haven't got my point.

其實係咪言者無心, 聽者有意

定係言者其實也有心, 我們根本不會知道

因為我唔係佢地肚裡面條蟲

不過我相信大部份聽者都一定有意

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-11 14:37
其實係咪言者無心, 聽者有意

定係言者其實也有心, 我們根本不會知道
言者有無心,其實外人真係唔知道,可能佢哋都係陳述真實情況。唔少家長可能過度演譯,以為學校暗示DSS一定會好啲(或者一定會差啲)。

王家爸爸 發表於 19-2-12 18:02
言者有無心,其實外人真係唔知道,可能佢哋都係陳述真實情況。唔少家長可能過度演譯,以為學校暗示DSS一定 ...

近4年YWPS不直升中學部既人數, 分別係16, 24, 26, 35, 到底呢個所謂親生仔影響, 又佔咗幾大比重呢?

2018年YWC既S1, 所謂的親生仔, 只佔不足2/3

王家爸爸    發表於 19-2-13 14:53

回覆 hkpapa852 的帖子

Well said

hkpapa852 發表於 19-2-13 09:16
近4年YWPS不直升中學部既人數, 分別係16, 24, 26, 35, 到底呢個所謂親生仔影響, 又佔咗幾大比重呢?

2018 ...

數字是否說明上流人數有上升趨勢?

little_parents 發表於 19-2-13 10:56
數字是否說明上流人數有上升趨勢?
是否上流就唔知啦!

但明顯係越嚟越多人唔想上中學部

不如中學部諗吓, 點樣增加番學生/家長既歸屬感啦!

免得日後又聽到有人話, 因為太多叻既親生仔走咗, 所以攪到中學部成績差咗呢種說話.

manmonster    發表於 19-2-13 11:08

hkpapa852 發表於 19-2-13 11:02
是否上流就唔知啦!

但明顯係越嚟越多人唔想上中學部

我們也不上中學部!不是說它不好,只是找更適合!
未知大家聽簡介會時校長有沒有提及他們會怎麼提昇學生,我可能收唔到,我只聽到一直說以前不是親生仔,但之後親生仔成績會有所期望!但好似沒有什麼提及方法,怎樣做!

先講一下英華
最近四年既3322率 / Degree率是
14/15 72.3%   67.1%
15/16 75.3%   69.58%
16/17 82.7%   81.5%
17/18 76.2%   ??
2018年又跌返.

至於親生仔既成績

就用大家都重視既英文科 (中文,通識, 數學 男女各有所長), 名男校同名女校都相當重視.
2018 DSE 五級以上百分比

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3721316&page=2&authorid=0#pid47404793

港同: 52.9%
優才: 29.3%
YW (Non-DSS): 22.4%
YWGS: 38.5%
QC: 35%
鄧顯: 29.5%
保一: 19.1%

後面四間應該全收Band1, 自行位既要求大家心中有數.
究竟是咩原因呢? 

我相信YW親生仔出既時候DSE亦會有提高.

Sing13 發表於 19-2-13 11:55
先講一下英華
書院嘅態度比較arrogant,正常情況下應該跟住啲top boys,或者搞多啲活動吸引孩子留低,可惜佢哋唔係好志在。做過Sales都知道新客嘅成本和付出會大好多,其次係個presentation真係唔係好得,應該做多啲準備,管理一下孩子和父母嘅期望。免得為他人作嫁衣裳,每年為SPCC和DBS提供生員。

兩年後好幾多唔知,不過好咗係應該,至少Pre-S1 intake睇到有不同,除非係負增值學校。幾間直資一到所謂親生仔考公開試後都有長足進步,起碼多了唔少尖子。

Sing13 發表於 19-2-13 11:55
先講一下英華
2018年既DSE成績係好奇怪, 全港超過一半以上中學, 英文科和通識科成績都大跌, 所以如要比較, 以2016或2017既數字較理想

akys 發表於 19-2-13 12:25
書院嘅態度比較arrogant,正常情況下應該跟住啲top boys,或者搞多啲活動吸引孩子留低,可惜佢哋唔係好志在 ...

所以英華真係棋差一著, 應該一早叫林校長去中學部做幾年

不過呢, 林校長既style, 又未必真係辦學團體所想要既

英華小學下年轉校長了, 唔知又會帶嚟咩改變呢?

EFJ3    發表於 19-2-13 13:07

回覆 akys 的帖子

Can't agree more!!  校長ok但副校的presentation真的有待改善

hkpapa852 發表於 19-2-13 12:35
所以英華真係棋差一著, 應該一早叫林校長去中學部做幾年

不過呢, 林校長既style, 又未必真係辦學團體所想 ...
我唔喜歡她,不過真心佩服。能夠吸引亦找出大量優質學生確實唔容易。佢辦教育係有一手,挑選學生/教師,設計課程,學習重點,多元課外活動等確實無可挑剔。

中學完全是另一種玩法,家長當然會覺得不足,成績又唔係特別好,簡介會又講唔到有什麼優點,耀眼教育方法,當然吸引唔到部份小學部家長啦!

雖然都係估估下,不過從Pre-S1成績看現時書院成績我覺得唔係真係咁差,反而覺得增值能力唔錯。Pre-S1升得最勁嘅係英文,從朋友孩子得知幾年間英文課程已經加深了幾次去配合學生程度,我諗就算3322冇進步,科英文都唔會得2x%咁難睇。

直資既威力主要就在英文科.
上到中學已經適應英文教學.
普通官津升上來聽唔聽得明全英教學真是一個問題.而且是家長有錢既,小朋友英文較好.上面既例子,保一已經是黃大仙一哥,英文不如優才直上.

直資中學收多左學費,師生比例比官津高.沒成績交絕對影響收生,否則真是要學Band3直資做新聞賣廣告.如果仲要負增值就真是難辭其咎.

個小學校長都幾出位,成日上電台電視,不過聽聞小學與中學風格不同. 咁buy佢嗰套又點會buy中學一套呢.會唔會小學新校長會拉近的中學風格呢?咁可能唔會咁多人跳船

akys 發表於 19-2-13 12:25
書院嘅態度比較arrogant,正常情況下應該跟住啲top boys,或者搞多啲活動吸引孩子留低,可惜佢哋唔係好志在 ...
除咗customer acquisition cost既問題,customer loyalty都好重要,新客既loyalty比較低,所以switching cost亦比較低,容易走啲。
‹ 上一主題|下一主題