用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-5-23 09:48
哈哈,莫非無直資弱過全收B1生既官津嗎,不如,你思考吓評論是否全面性先啦~~~

提提你,官津既B1生係 ...

至於地區差異,培正收大量小學部本區既Band2生,自行又全收小學部學生, 但最後成績亦唔差過本區全收Band1生既學校, 可解呢?

舉培正作例子,是因為生源與直資類似.

boboT 發表於 19-5-23 09:45
真道嘅案例是怎樣的呢?

畢業年度3322率IB平均分
2012 -  201375.30%38.30
2013 -  201451.46%38.40
2014 -  201554.64%38.50
2015 -  201663.28%37.60
2016 -  201756.31%36.10
2017 -  201837.25%36.70

真道Lang A 只有SL可選, 以英學UCAS入大學要求計, SL既科目成績, 只計HL既一半

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-5-23 09:53
至於地區差異,培正收大量小學部本區既Band2生,自行又全收小學部學生, 但最後成績亦唔差過本區全收Band1生 ...

原來你係唔明既~~~

俾D hints你,本區A B1 生 Vs 本區B B1生,會否有分別?

唔好拎培正呢類私小去比較,私小家長背景平均較官津有優勢~~~

不如,你唔好咁虛擬啦,邊D你認為全收B1生既官津,成績係差過邊D直資,無必要以偏概全,龍門任你擺~~~

hkpapa852 發表於 19-5-23 10:00
真道Lang A 只有SL可選, 以英學UCAS入大學要求計, SL既科目成績, 只計HL既一半

雖然我都覺得好無奈, 都要講一句:

你知道IB入三大要幾多分?

mcl203 發表於 19-5-23 10:01

原來你係唔明既~~~

一D都唔虛擬, 我認為直資既Band1率大概同培正差唔多.生源亦相近.

而直資好難知道其實際Band1率, 如果你解答到培正既原因, 自然會明白.

如果直資能達到Band1B成績, 除有直屬小學個班名官津, 邊D 成績達到Band1B既官津可以大量收Band2生?

Sing13 發表於 19-5-23 10:11
一D都唔虛擬, 我認為直資既Band1率大概同培正差唔多.
而直資好難知道其實際Band1率, 如果你解答到培正既 ...

朋友,公道D好喎,邊D全收B1生既官津 係差過 邊D直資,既然你係EK不停提及,分享下啦,唔知就無辦法啦~~~

Sing13 發表於 19-5-23 10:11
一D都唔虛擬, 我認為直資既Band1率大概同培正差唔多.生源亦相近.
而直資好難知道其實際Band1率, 如果你 ...

點解官津又唔可以計直屬,又黎用A既優點去比較B既弱點乎?直屬津中咪又係官津,QC,KC,QES,LW,TST又唔計乎?~~~

hkpapa852 發表於 19-5-23 10:00

不懂得,SL 是 second language 的話,HL 是 first language 嗎?真道英文科DSE是考 SL(較淺考卷)?

mcl203 發表於 19-5-23 10:15
朋友,公道D好喎,邊D全收B1生既官津 係差過 邊D直資,既然你係EK不停提及,分享下啦,唔知就無辦法啦~~ ...

你成日以為我系度攻擊緊官津.

我沒謂再問你咁多問題啦.你亦唔明白.

我前文話:

1. 為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成績唔差過全收band1既中學呢?

2. 直資升中生唔通全band1,為何唔差過全band1既官津中學?

上文其實全無攻擊既意思.

Band1率可以同過多操練, 避免粗心犯錯而達到, 好多官津小學亦可以用此方法提高Band1.

但有直屬中學既時候, Band1率並非最重要, 與中學既銜接更重要. 將重點放在後者, 對將來既成績更有幫助.

Sing13 發表於 19-5-23 10:33
你成日以為我系度攻擊緊官津.我沒謂再問你咁多問題啦.你亦唔明白.
我前文話:1. 為何官津名校收一部分直屬 ...

回歸之前討論點吧,無必要經常搬龍門,邊D全收B1生既官津 係差過 邊D直資,講出左就負番責任好噃~~~

mcl203 發表於 19-5-23 10:38

回歸之前討論點吧,無必要經常搬龍門,邊D全收B1生既官津 係 ...

三間新派直資,培僑全體科目四級以上百分比是64%,優才,港同唔會低過培僑.

IYY    發表於 19-5-23 11:58

Sing13 發表於 19-5-23 10:44
三間新派直資,培僑全體科目四級以上百分比是64%,優才,港同唔會低過培僑.

邊間全收B1生既官津 係 差過 邊D直資?唔好搬龍門~~~

又係呢3間,知你係PK粉絲啦,俾D誠意啦~~~

boboT 發表於 19-5-23 10:29
不懂得,SL 是 second language 的話,HL 是 first language 嗎?真道英文科DSE是考 SL(較淺考卷)?
...
SL係Standard Level, 卷較HL(High Level)淺
不過一樣係Language A (母語水平)

Language B就一定係第二語言, 卷係更加淺.

如果英文讀Lang B, 就算攞滿分7分, 想去英美澳加升學, 唔該考咗 IELTS 先!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-5-23 10:48

邊間全收B1生既官津 係 差過 邊D直資?唔好搬龍門~~~:joy ...

我話過我睇兩年親生仔成績,wkf,羅氏基金等埋今年成績出來,我再作評論,我相信都有睇頭.

hkpapa852 發表於 19-5-22 20:11
睇番呢個帖#23
會唔會佢哋其實唔係有心區分,只係說明係Non-DSS既成績。

Sing13 發表於 19-5-23 10:52
我話過我睇兩年親生仔成績,wkf,羅氏基金等埋今年成績出來,我再作評論,我相信都有睇頭.
...

邊D全收B1生既官津 係 差過 邊D直資?唔好搬龍門~~~

QC, LW, TST, TH ~~~ ?

Soundervolt 發表於 19-5-22 20:21

所以經常聽到有家長話小朋友喺升中後自然會開竅,我都 ...
大啲會開竅,應該係真既,問題係好少話升中後自然會開竅,通常係去到高中或以後先知衰。

王家爸爸 發表於 19-5-23 10:54
會唔會佢哋其實唔係有心區分,只係說明係Non-DSS既成績。

為何要叫Non-DSS成績呢?

YWC轉咗做直資都唔止10年啦!

今時今日仲話係 Non-DSS既成績, 仲唔係想指畢業生係由小學部未轉DSS前收番嚟學生, 即某些家長強調既 非"親生仔" 呢?

hkpapa852 發表於 19-5-23 10:50
SL係Standard Level, 卷較HL(High Level)淺
不過一樣係Language A (母語水平)

咁平時比較緊嘅 DSE 5+ 4+ 裡面中英文科分別係講緊 A 定 B, SL 定 HL?

失禮晒,在下孤陋寡聞。

mcl203 發表於 19-5-23 10:56

邊D全收B1生既官津 係 差過 邊D直資?唔好搬龍門~~~

能夠成為Band1A既學校仲要有一個條件,自行收生大量吸收band1A生.
‹ 上一主題|下一主題