用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:14
做到成績既非傳統名校直資龍中都有個特點:S6畢業生人數,比S1人數至少流失咗30%
...

直資流失唔是成績上升,親生仔考DSE個年先流失,歷年其實相若,為何當成績好既時候就話是因為流失左差既學生原因呢?
直資與直資比較,流失率亦相差不遠.

Sing13 發表於 19-5-23 00:53
直資流失唔是成績上升,親生仔考DSE個年先流失,歷年其實相若,為何當成績好既時候就話是因為流失左差既學 ...
沒有流失留番係學校到S6畢業既,一定係親生仔嗎?
所以又如何証明成績改變關親生仔事呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-5-23 00:46
40%見過未?
咪優才囉,走到S6畢業生連60人都無
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:57

親生仔第一年考DSE個年比之前一年,親生仔既百分比是否大好多?
唔通幾間直資學既教學質量都突然提升?

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:59
咪優才囉,走到S6畢業生連60人都無

我話有官津中一至畢業流失40%學生
你點會唔知.

咁是否在伊D官津中,成績好既原因亦是因為流失率高呢?如果唔成立,為何在直資又會成立呢?

另外,神校既流失率都唔會少.

ucw 發表於 19-5-23 00:03
回覆 mcl203 的帖子

對傳統名校轉直資,咁諗無可厚非。

以本地老師的資歷,每間學校不會有太大分別。以英華學費,亦不見有龐大資源。

由收生自主開始,老師團隊有心做出成績,龍校直升下連貫教育,即使總有一批學生出走,將來成績只會越來越好。道理很明白。

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:22
親生仔言論,其實係EK小學版過去幾年有不少直資龍校小學部家長提出過。據佢地講,係多間不同既直資龍校既校 ...

YWPS 收生 一班來自 SC 一班來自 KV,而 SC KV 收生都是萬裡挑一的,這60人中不知經過六年小學加升中時留住幾多位或者流失幾多位,如 YWC 全數接收這等級學生應該是很有優勢,照計嚟緊 DSE 應該會好。

boboT 發表於 19-5-23 06:29
YWPS 收生 一班來自 SC 一班來自 KV,而 SC KV 收生都是萬裡挑一的,這60人中不知經過六年小學加升中時留 ...

SC,KV,學之園一年有千幾二千畢業生,幾間新派直資,三私一直,spb,yw等,每間收百幾人,我認為生源其實沒分別.
有自己幼稚園既培正,民生,真光,聖心等生源亦差唔多.
如果面試最注重學術既,應該是三私一直.
學校既名氣對吸收外來叻既小六畢業生是有利既,從而六年後DSE成績好.
但如果以十二年既培養來講,成績好既關鍵是生源,資源,教學方法,名氣反而重要性唔高.

Sing13 發表於 19-5-23 07:31
SC,KV,學之園一年有千幾二千畢業生,幾間新派直資,三私一直,spb,yw等,每間收百幾人,我認為生源其實 ...

直資與直資之間分別不大,未轉直資和轉直資後就有分別了。

boboT 發表於 19-5-23 07:41
直資與直資之間分別不大,未轉直資和轉直資後就有分別了。

伊樣我同意,所以我前文既結論都是要睇埋親生仔既表現.而家中學既成績與小學既名氣不太相符.

Sing13 發表於 19-5-23 08:14
所以我前文既結論都是要睇埋親生仔既表現.而家中學既成績與小學既名氣不太相符.

...

我亦好期待,睇下YWC有無可能突破到成為中華基督教會旗下最成功既學校,定係會隨辦學團體其它學校一樣,即使盡收B1學生,亦只能徘徊在B1中下游。

銘賢,協和,蒙民偉,銘基,全完......

Sing13 發表於 19-5-23 00:45

直資升中生唔通全band1,為何唔差過全band1既官津中學?

咁同直屬中學又如何比較?

見你不停用部分直資既長處 去比較 部分官津既弱處,客觀嗎?~~~

mcl203 發表於 19-5-23 08:58

見你不停用部分直資既長處 去比較 部分官津既弱處,客觀嗎?~~~
如果多幾間好似真道咁泡沫爆破, 我諗應該唔會有人再敢提 親生仔 論了

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:57

呢位網友不停迴避直資係P2-S6亦一樣收外來生,大部分亦係擇優而取呢個現行方法~~~

nkd 發表於 19-5-23 01:40
以本地老師的資歷,每間學校不會有太大分別。以英華學費,亦不見有龐大資源。

由收生自主開始,老師團隊 ...

津校既資助係基本生活費,直資收學費已經可以每天都加多幾碟餸了,仲唔算資源豐富多了?~~~

Sing13 發表於 19-5-23 07:31
我覺得對於新校,校長的作用好大,lead 的好唔好,分別好大。校長領導有方,可以儘量鼓勵到老師盡心盡力,教出的學生,會有分別。舉個例子,100個小朋友中間,可能10幾個,天資好,主動性高,無論讀咩學校,都可以適應的好好,成為top學生。亦有10幾個,可能點教都唔係好識,讀邊間,都好大機會墊底。

而中間的70-80%學生,絕大多數,屬於modifiabe, trainable。教導有方,可以上到前列;教導無方,可能變為差的一批。所以學校/師資/老師有冇heart,對學生的成長,都有好大影響。

hkpapa852 發表於 19-5-23 09:01
如果多幾間好似真道咁泡沫爆破, 我諗應該唔會有人再敢提 親生仔 論了

真道亦有自己既原因, 大家都會有疑問:讀少一年真是沒問題?

真道既成績同其他直資既成績關聯性是零.

究竟是龍是蛇, 都是要睇親生仔表現先反映學校真正實力. 我一般會睇最近兩年既成績.

mcl203 發表於 19-5-23 08:58

我前文話:

1. 為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成績唔差過全收band1既中學呢?

2. 直資升中生唔通全band1,為何唔差過全band1既官津中學?

點解你推斷

"見你不停用部分直資既長處去比較部分官津既弱處"

Band1是弱處嗎?

歡迎你提出經過思考既看法.

hkpapa852 發表於 19-5-23 09:01

真道嘅案例是怎樣的呢?

Sing13 發表於 19-5-23 09:43
我前文話:1. 為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成績唔差 ...

哈哈,莫非無直資弱過全收B1生既官津嗎,不如,你思考吓評論是否全面性先啦~~~

提提你,官津既B1生係本區性,當中或許已經有分別~~~
‹ 上一主題|下一主題