用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

回覆 boboT 的帖子

朋友仔係 外生入YW ,冇聽過校內有親生非親生言論

Heihomami 發表於 19-5-22 22:47

所以話“如果”

haihaimom 發表於 19-5-22 21:42
我冇攪錯,只係想指出top冿小同寶校英文水平有距離啫。

香港有四百幾間小學,水平嘅高低在所難免。

Sing13 發表於 19-5-22 21:06
怪不得英華近年只公布英文科五級率,睇核心四科四級以上百分比只與匯基,羅氏基金相若.
如果親生仔成績唔上 ...
我曾經嘗試計下書院的增值能力,小學未轉直資前,是一間深水埗的派位小學,當年未出名,唔似瑪利喇沙傳統超名,可能連舊生都唔吼(出名後阿松都唔吼),可以當平均3 bands 計算。又當林校長好叻,小六4成5 B1了(如果去到6成就不得了),減去幾個不能直升,大約80人屬於B2至B3。書院收5x外來生,又估10個左右B2至B3運動員,咁最後大約90人B2至B3,占45%。

110人B1,90人B2至B3,唔知算唔算B1中學,雖然覺得DSE成績一般,但算係咁啦。

純看幾間直資表現,間間都可以突然升 le,如果書院明年上唔到就真係一間負增值學校了。

王家爸爸 發表於 19-5-22 19:18
我對「親生子女」說法既最大既疑惑係:
1。如果個小朋友喺小學部讀咗六年,成績好(全港B1A/B1B成績),同 ...

不妨思考兩個問題:
為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成績唔差過全收band1既中學呢?
為何直資學校親生仔既成績與前一届非親生仔既成績有明顯分別呢?

如果中學部未有“親生仔”, 出嚟嘅成績某程度只睇到中學部嘅功力。如果有“親生仔”時, 某程度上就可睇埋小學部嘅功力。假設大家同意小學部嘅“親生仔”係掂的話, 咁中學部嘅成績提升都好順理成章啫!!!

王家爸爸 發表於 19-5-22 19:56
綜合各學校既四主科5+率:
B1A:34%+
B1B:28%+
同我印象中的YWC有頗大落差,有D意外!

Sing13 發表於 19-5-22 23:29
不妨思考兩個問題:
為何官津名校收一部分直屬小學band2生,直資一條龍學校全收小學部學生,但DSE出來既成 ...

答案好簡單,自己揀學生,自己教既學生,學校資源,平均家庭背景優勢,你認為呢D唔係直資唔應該比津校理應成績更好咩,莫非你認為直資應有大量B3生係正常?~~~

回覆 mcl203 的帖子

對傳統名校轉直資,咁諗無可厚非。
但如果喺師資、資源無大變動,而成績變動係由收生導致,咁即收生政策比資源師資具決定性。

ucw 發表於 19-5-22 19:47
英華文憑試一些資料補充:

中文
請問資料來源是學校 briefing 嗎 ??

akys 發表於 19-5-22 23:13
我曾經嘗試計下書院的增值能力,小學未轉直資前,是一間深水埗的派位小學,當年未出名,唔似瑪利喇沙傳統超 ...

做到成績既非傳統名校直資龍中都有個特點:S6畢業生人數,比S1人數至少流失咗30%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ucw 發表於 19-5-23 00:03
回覆 mcl203 的帖子

對傳統名校轉直資,咁諗無可厚非。

多左錢,照計師資,資源又無乜可能無大變動喎~~~

Heihomami 發表於 19-5-22 22:47

親生仔言論,其實係EK小學版過去幾年有不少直資龍校小學部家長提出過。據佢地講,係多間不同既直資龍校既校長係簡介會上都有提及過類似既term。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

akys 發表於 19-5-22 23:13
我曾經嘗試計下書院的增值能力,小學未轉直資前,是一間深水埗的派位小學,當年未出名,唔似瑪利喇沙傳統超 ...
YWPS小學部近年校務都有講,小六畢業生B1+B2學生合共達90%

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:22
親生仔言論,其實係EK小學版過去幾年有不少直資龍校小學部家長提出過。據佢地講,係多間不同既直資龍校既校 ...

成績好左咪親生囉,就係咁簡單~~~

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:14
做到成績既非傳統名校直資龍中都有個特點:S6畢業生人數,比S1人數至少流失咗30%
...
好多原因嘅,有啲留班,有啲出國。阿仔都有幾個舊同學明年出國了。傳聞某AA津校班有錢B2仔都會積極考慮DSE前出國。

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:26
YWPS小學部近年校務都有講,小六畢業生B1+B2學生合共達90%
直資有機會,早幾年嘅視學報告大讚,尤其英語水平,亦建議非直資嗰幾年要做多啲嘢。

akys 發表於 19-5-23 00:29
好多原因嘅,有啲留班,有啲出國。阿仔都有幾個舊同學明年出國了。傳聞某AA津校班有錢B2仔都會積極考慮DSE ...
官津校普遍流失率係10%-15%,個別2/3間,尤其係港島區既就高D,可能去到2X%。
不過真係未見過流失率去到30%

mcl203 發表於 19-5-22 23:57
答案好簡單,自己揀學生,自己教既學生,學校資源,平均家庭背景優勢,你認為呢D唔係直資唔應該比津校理應 ...

直資升中生唔通全band1,為何唔差過全band1既官津中學?

hkpapa852 發表於 19-5-23 00:33
官津校普遍流失率係10%-15%,個別2/3間,尤其係港島區既就高D,可能去到2X%。
不過真係未見過流失率去到30% ...

40%見過未?
‹ 上一主題|下一主題