用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:45
公平啲講句,有兩成人轉會既又唔止YW。

想轉但唔成,睇唔到幾多。掉返轉頭,成績比有d轉走的更高,而忠於原校留低,申請轉會都費事,有幾多人呢,我估亦有人在。相信好多英華仔都有歸屬感既,家長就一半半啦。

mcl203 發表於 19-5-22 18:53
坊間直資粉絲有兩種奇怪想法:
1. 直屬津貼中學成績好係靠外來生,親生子女係幫唔到手
2.直資中學完全唔同 ...

著名土耳其裔德國藉球星Özil講過,當佢喺德國國家隊踢得好,幫到德國贏波嘅時候,大家就當佢係德國人,但係當國家隊輸波嘅時候,德國球迷就當佢係外人~

IYY    發表於 19-5-22 21:44
王家爸爸    發表於 19-5-22 19:19

王家爸爸 發表於 19-5-22 19:01
其實外來生又好,自己小學既又好,直資又好,官津又好,如果學校係正增值既,讀六年點都會掂;相反,如果學 ...

我只係鍾意用墊底法,小學評估係向後望,數夠人數就可以直升。中學一樣係評估有可能既位置,放入學校既往績,再想下6年後既升學機會率~~~

親生子女既可能作用,不如睇番自己子女既學習態度,盲目追求可以有用咩?萬一,成為少數民族仲是否可以滿足心靈需求~~~

mcl203 發表於 19-5-22 19:13
我只係鍾意用墊底法,小學評估係向後望,數夠人數就可以直升。中學一樣係評估有可能既位置,放入學校既往 ...

我對「親生子女」說法既最大既疑惑係:
1。如果個小朋友喺小學部讀咗六年,成績好(全港B1A/B1B成績),同係其他小學讀咗六年,成績好(全港B1A/B1B成績),兩者真係有差別?
2。如果個小朋友讀咗六年都唔掂既,再多六年會掂?

我只識估下第1項,報喜不報憂是常識吧,連自己都接受唔到,唔提啦~~~

Soundervolt 發表於 19-5-22 19:09

著名土耳其裔德國藉球星Özil講過,當佢喺德國國家隊踢 ...
現實是殘酷的

王家爸爸 發表於 19-5-22 19:18
1。如果個小朋友喺小學部讀咗六年,成績好,同係其他小學讀咗六年, ...

不同小學的教法有不同, 程度也不同, 始終有一些小學水準是有保證的(或比坊間高) , 若說成績好的一批, 一定不會差。 我相信讀完LS 六年成績好的同學, 和寶校考第一同學, 始終有一段距離。

1。如果個小朋友喺小學部讀咗六年,成績好,同係其他小學讀咗六年, ...

讀十二年漫漫長路,你唔俾人冇升中壓力之下臨尾幾年發奮圖強,成績突飛猛進,由B3變成B1學生咩?

如果讀咗六年都搞唔掂,學校無論如何都有責任搞返掂佢,因為佢係正宗「親生仔」,而且讀咗六年唔轉校咁捧場~

Sheep06 發表於 19-5-22 19:28
不同小學的教法有不同, 程度也不同, 始終有一些小學水準是有保證的(或比坊間高) , 若說成績好的一批, 一 ...
如果寶校六年級有B1A學生,佢哋都唔會同LS既B1A學生有差異。同樣,LS六年級既B3A學生,唔會同寶校既B3A學生既差異都唔大。

英華文憑試一些資料補充:

中文
2018 14.5% (5+)42.8%(4+)
2017 15.3% (5+)43.9%(4+)

英文
2018 22.4%(5+)61.8%(4+)
2017 28.0%(5+)70.1%(4+)

數學
2018 35.5% (5+)75.7%(4+)
2017 38.9% (5+)77.1%(4+)

通識
2018 12.5%(5+)52.0%(4+)
2017 12.7%(5+)58.6%(4+)

四主科平均
2018 21.23%(5+)58.1%(4+)
2017 23.73%(5+)62.4%(4+)

Soundervolt 發表於 19-5-22 19:29
讀十二年漫漫長路,你唔俾人冇升中壓力之下臨尾幾年發奮圖強,成績突飛猛進,由B3變成B1學生咩?

如果讀 ...
讀十二年漫漫長路,係最後既時候先成績突飛猛進,由B3變成B1,唔係話無可能,但係一定唔係常態。正常既情況係,大趨勢係線性發展,中間有上有落,但係離唔開大趨勢既主線。非常態既個案唔會太多,唔會影響整體數據。

ucw 發表於 19-5-22 19:47
英華文憑試一些資料補充:

中文
綜合各學校既四主科5+率:
B1A:34%+
B1B:28%+
B1C:22%+
B2A:16%
B2B:10%(考試局既香港平均值)

咁睇,2017既5+有23.73%,YWC係B1學校。

王家爸爸 發表於 19-5-22 19:44
如果寶校六年級有B1A學生,佢哋都唔會同LS既B1A學生有差異。同樣,LS六年級既B3A學生,唔會同寶校既B3A學生 ...

有時去比較 一些名校與一些普通津校的英文程度已有距離, 學生普遍所看的英文書, 發現名校大部分初小已看 chapter book(包括reader 也是),但 見朋友(普通津校的 高小生级頭) 也未能看懂 wimpy kid, my weird school等書, 其實只是一科 已經差距甚大。 冇意 踩低 一些津小的學生, 當然 有些學生水準也很高。

回覆 王家爸爸 的帖子

2016 四主科
中文 11.7%(5+)42.2%(4+)
英文 27.3%(5+)69.5%(4+)
數學 37.7%(5+)72.7%(4+)
通識 13.0%(5+)55.2%(4+)

平均 22.43%(5+)59.9%(4+)

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:46
其實YW既親生仔論係點嚟既,其他學校都無啲咁既野。

睇番呢個帖#23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-5-22 19:49
讀十二年漫漫長路,係最後既時候先成績突飛猛進,由B3變成B1,唔係話無可能,但係一定唔係常態。正常既情況 ...

所以經常聽到有家長話小朋友喺升中後自然會開竅,我都覺得呢類家長好似同自己講將來會中六合彩一樣....我就自知冇咁好彩。

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:59
同意,我都覺得現實係主觀想法都係用嚟滿足自己既弱小心靈。

我有弱小心靈?哈哈哈.....

王家爸爸    發表於 19-5-23 10:57

回覆樓主:

怪不得英華近年只公布英文科五級率,睇核心四科四級以上百分比只與匯基,羅氏基金相若.
如果親生仔成績唔上既話真是浪廢晒林校長咁辛苦打造既小學名氣.
公平啲講,既然港同,優才,培僑,spb,羅氏,WKF親生仔考DSE後,成績都大躍進,英華都是要睇埋親生仔先公平.

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:56
你係唔係將灣仔聖若瑟小學(中文小學)同觀塘聖若瑟英文小學混淆咗?

我冇攪錯,只係想指出top冿小同寶校英文水平有距離啫。

1。如果個小朋友喺小學部讀咗六年,成績好(全港B1A/B1B成績),同 ...

我覺得讀書一件事,青少年心理發展更重要,尤其是身份認同,學校親疏有別,戴有色眼鏡區分非小學部升上來和非直資時代取錄學生會令年輕人長期活在扭曲的心理下,很委屈,思想容易走歪路。我指假如校內有親生仔言論。

王家爸爸    發表於 19-5-23 11:02
‹ 上一主題|下一主題