用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?
樓主: hemat3
go

英華 YW DSE 2019 可會有突破嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-2-13 11:02
是否上流就唔知啦!

但明顯係越嚟越多人唔想上中學部
現實係走既多數係勁既;唔勁既未必敢走,亦未必揾到更好既。收到既亦唔會係最勁既,勁既有更多更好既選擇。所以諗辦法留住小學部啲學生先係最重要。

王家爸爸 發表於 19-2-13 15:03
現實係走既多數係勁既;唔勁既未必敢走,亦未必揾到更好既。收到既亦唔會係最勁既,勁既有更多更好既選擇。 ...
如果呢幾年內出到個狀元或者5+%可以亮麗地開誠佈公, 咁對小學部啲TOP學生同家長吸引力先會大好多

Diversifyedu 發表於 19-2-13 15:18
如果呢幾年內出到個狀元或者5+%可以亮麗地開誠佈公, 咁對小學部啲TOP學生同家長吸引力先會大好多 ...

大家都恨出狀元.

培僑校長恨到講出來.

Sing13 發表於 19-2-13 15:37
大家都恨出狀元.培僑校長恨到講出來.

除非有5%或以上學生都做到狀元, 否則只得一個兩個, 根本代表不了什麼.

只係會自我感覺良好一點

有能力提升整體學生成績, 自然可以吸引到人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-2-13 15:37
大家都恨出狀元.培僑校長恨到講出來.
其實出唔出狀元,未必真係咁重要,狀元其實同學校未必有太大既直接關係。

唔出狀元,中學成績好左唔上EK都唔知道.
SPB DSE成績好左,但唔少人仲當佢是Band1C.又去問下家長,優才英文勁還是保一勁,(不妨問下唔上EK既家長)
省下招牌,叻既學生來考既都多D.

坦白講,例如小一選校,今日既DSE成績與12年後自己小朋友考,有幾大關係?
但如果今年DSE成績好,出下狀元,對學校信心都大D,就算學校HEA教都覺得是學校獨特既教學方法.

自古如此, 江浙一帶多狀元唔出奇,   廣東出左個倫文敘就講好耐啦. (明朝立國一百幾年後廣東出嘅第一個狀元)

Sing13 發表於 19-2-13 15:58
SPB DSE成績好左,但唔少人仲當佢是Band1C.又去問下家長,優才英 ...

好嘢, 係應該留番俾懂得欣賞佢既人 (有做功課既家長)

王家爸爸    發表於 19-2-13 16:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Diversifyedu 發表於 19-2-13 15:18
如果呢幾年內出到個狀元或者5+%可以亮麗地開誠佈公, 咁對小學部啲TOP學生同家長吸引力先會大好多 ...

5+%可以亮麗地開誠佈公

現實咪就係5+成績未夠亮麗, 所以才不願開誠佈公

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:13

但校長同家長會中意學校錦衣夜行定衣錦還鄉?

Sing13 發表於 19-2-13 16:21
但校長同家長會中意學校錦衣夜行定衣錦還鄉?
呢樣係要睇學校作風.

正如聖瑪加利, 聖羅撒呢D學校, 又唔介意錦衣夜行

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:24
呢樣係要睇學校作風.

正如聖瑪加利, 聖羅撒呢D學校, 又唔介意錦衣夜行

聖瑪加利一直公佈既成績好取巧,而我最中意睇英文小學既DSE中文科.

Sing13 發表於 19-2-13 16:26
聖瑪加利一直公佈既成績好取巧,而我最中意睇英文小學既DSE中文科.
呢間英文小學仲有一樣唔同, 係佢有較多NCS (如李國寶一樣), 所以中文科成績更難作準

剛想起另一間絕對係錦衣夜行既, 就係考小一時個間大眾水泡既中學部

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:29
呢間英文小學仲有一樣唔同, 係佢有較多NCS (如李國寶一樣), 所以中文科成績更難作準

剛想起另一間絕對係錦 ...

如果唔是睇DSE, 你要出個準則來比.

如果論國際學校,家長有錢,加埋oversea degree, degree率可以是100%.

我是信另一網站評佢為Band2A.

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:13
正如蘇軾所講「竹外桃花三兩枝,春江水暖鴨先知。」

Sing13 發表於 19-2-13 16:26
聖瑪加利既英文成績好過唔少名校,部分學生既英文程度甚至好過部分自稱國際學校既學校。不過中文就。。。

Sing13 發表於 19-2-13 15:58
SPB DSE成績好左,但唔少人仲當佢是Band1C.又去問下家長,優才英 ...
SPC既DSE成績好咗,起碼港島區既家長會知道,當然其他區既家長未必會咁清楚。

hkpapa852 發表於 19-2-13 16:29

剛想起另一間絕對係錦 ...

另一間大眾水泡,3322率少於66.7%.

最多都是Band2A-Band1C.

我反而為家長交咁多年學費不值.

錦衣夜行既原因可能是件衣服只適用於夜行.

就算家長睇開EK, 一句Vote for XX.講完.
幾多事實與偏見.

王家爸爸    發表於 19-2-13 17:15

Sing13 發表於 19-2-13 16:56
另一間大眾水泡,3322率少於66.7%.最多都是Band2A-Band1C.我反而為家長交咁多年學費不值.
錦衣夜行既原因可 ...
呢點我同意,錦衣夜行既原因係因為件錦衣唔係真絲既,只係淘寶貨。

王家爸爸 發表於 19-2-13 16:54
SPC既DSE成績好咗,起碼港島區既家長會知道,當然其他區既家長未必會咁清楚。 ...

如果下下講6/12年後,仲上EK攞乜鬼料呀,岩心水咪報囉~~~
‹ 上一主題|下一主題