用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 奧校-奧林匹克數學比賽
樓主: Sherlock.Holmes
go

奧校-奧林匹克數學比賽 [複製鏈接]

回覆 noverzero 的帖子

估計是小學中年級的題目。這比賽辦得很不錯,問題難度也高,但我小朋友也認為整體來說,華羅庚難度更高。

利申 : 参加過5次全港青少年數學挑戰賽,3次華羅庚

noverzero    發表於 19-3-29 09:31

回覆 noverzero 的帖子

華羅庚難度我暫時覺得最高,當然,世界性賽事除外,保良局果個小學數學精英挑戰賽都幾難下,我覺得,係呢2個賽事攞一等獎,先至好話其他人拎既係猪肉獎,畢竟你要有咁既實力先至好話人,否則好似有d太自以為是

jumphigh 發表於 19-3-27 08:06
呢兩个更加係。
初小嘅時候參加多啲不同數學比賽 ,係可以畀孩子試下能力,有奖的確会令孩子更有動力去學 ...

請問有什麼數學比賽比較有認受性?thx

sunnymama2 發表於 19-3-27 08:50
Thx. 我小朋友都係唔參加,要駛咁多錢。
都係慳番時間同佢玩好過。

之前唔識嘢參加過一次培訓班, 幾百蚊一堂派份卷叫你自己做又冇解釋答案, 完全係畀錢買卷, 不如直接買past paper操練好過

fadgare 發表於 19-3-29 14:19
之前唔識嘢參加過一次培訓班, 幾百蚊一堂派份卷叫你自己做又冇解釋答案, 完全係畀錢買卷, 不如直接買past  ...
其實如果父母可以自己教,比出面學事半功倍得多。因為父母可以針對小朋友某樣弱項加以解釋和出題比小朋友練習,小朋友才可有更大進步。

jumphigh 發表於 19-3-29 14:23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737899

可参考这帖,网友setom列出了較有代 ...

thanks, 有看過此帖

sunnymama2 發表於 19-3-29 14:33
其實如果父母可以自己教,比出面學事半功倍得多。因為父母可以針對小朋友某樣弱項加以解釋和出題比小朋友練 ...

我們多數自己教, 去特訓班係諗住有tips 不過也有少少用, 見到佢做完佢地d卷錯咩集中對付解釋再訓練
‹ 上一主題|下一主題