用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才2nd in討論
樓主: lkwkenneth
go

優才2nd in討論   [複製鏈接]

assado 發表於 19-3-1 12:01
waiting仲可以抽獎, 後來幸運有offer的, 到時仲可以有得選擇。

绝对同意,有更多選擇,可能抽到甲一呢!

dolphindor 發表於 19-3-1 13:08
看到有些waiting家長用"慘"字來形容要繼續上堂和交功課。 也有家長說想哂四堂和交了功課還是收到reject覺得 ...

此言甚是。

看到有些waiting家長用"慘"字來形容要繼續上堂和交功課。 也有家長說想哂四堂和交了功課還是收到reject覺得 ...

功課其實好易做, 看本書, 寫返啲心得出來就是, 玩少幾天手機時間就可完成

其實講個慘字,只係日常慣性口語,'最慘係乜乜乜',唔會真係慘不忍睹既意思,相信你都不其然講過最衰乜乜,最慘物物等,何必執著人地字眼上呢?! 我同意上堂係有得著,做功課亦係少事,但唔再上堂係咪跟有無品德扯得上關係呢?家家有本難唸的經,不是每個家長都唔洗返工及無事在身,我都想有時間去繼續玩管樂團,有自己既興趣,但身不由己,唔得就係唔得,只能取捨。每個家庭一開始玩呢個遊戲,不論大人定小孩都有付出,亦心知道唔會報10間就要求有10間取錄既回報,何以話人地要求付出一定要回報呢?為了小孩,家長們都沒有埋怨去上堂,否則唔會走到今時今日。

回覆樓主:

續前話...之前post重點只係在於研究waiting既機會率,理智分析應該作出什麼決擇,沒有講過任何關於上堂唔好,無人怕上堂,只係考慮應否繼續,難度唔選擇再上堂,或無時間上堂 ,子女就不配做優才學生? 品德有問題? 重點跟本錯哂! 大家上嚟呢到都只想訴說心聲煩惱,希望得到解決靈感而已

coffeebuddy 發表於 19-3-1 19:20
續前話...之前post重點只係在於研究waiting既機會率,理智分析應該作出什麼決擇,沒有講過任何關於上堂唔好 ...

其實waiting 要上堂做功課保住嗰waiting 位, 實在有點嘥氣, 無奈

續前話...之前post重點只係在於研究waiting既機會率,理智分析應該作出什麼決擇,沒有講過任何關於上堂唔好 ...

同意 坦白講 所謂上堂 只是marketing 及遊戲之入埸券 之前4堂既內容 如是行家 一笑置之 大家都有選擇及表達自由 衡量得失

上堂無話對與錯,有人覺得浪費時間,只為取得學位。有人覺得就算無位繼續上堂學D野都好。
至於內容方面的確屬於皮毛之類,但學校不期望短短幾堂中教試大家甚麼。只是畁D方向大家,有興趣大家可以自己去鑽研。又的確有好多家長不認識九型人格和多元智能等概念,當然在大學裡讀過的甚至從事教育的就覺得不堪一聽。但都感恩學校的用心與無私,它不介意無學位的家長繼續上堂,只希望能用到孩子身上就好了。

你可以下堂先決定是否繼續:屆時offer and waiting共聚一堂,咪可以推算出有幾多人waiting,有冇希望囉!

coffeebuddy 發表於 19-3-1 08:26
其實真係唔知點,講真,本身囝囝都已有唔錯學校收,仲有得選擇。我老公係好理性邏輯既人,佢只在客觀同我分 ...
恭喜你有快樂的煩惱,所以可以選擇放棄優才。
同意waiting機會極微。
估計 waiting 數量眾多,而且call waiting 有sibling 在讀會優先嘛。

freshbt 發表於 19-3-2 00:21
恭喜你有快樂的煩惱,所以可以選擇放棄優才。
同意waiting機會極微。
估計 waiting 數量眾多,而且call wait ...

上第5至第8課嘅禮堂約有450位-130conditional offer = 可以容納到最多320 waiting
爭約32至43 call waiting位

chungque 發表於 19-3-2 00:09
上堂無話對與錯,有人覺得浪費時間,只為取得學位。有人覺得就算無位繼續上堂學D野都好。
至於內容方面的確 ...

X2 不能同意更多

感恩學校的用心與無私

所以如果收小女。一定會配合支持家校合作,身教做個好榜樣。

回覆樓主:

完成上堂, 如有興趣, 對中途插班 P1, P2... 都可能有幫助。

freshbt 發表於 19-3-2 00:46
X2 不能同意更多

感恩學校的用心與無私

你女一定會成才,

Everything because of you!

freshbt 發表於 19-3-2 00:37
上第5至第8課嘅禮堂約有450位-130conditional offer = 可以容納到最多320 waiting
爭約32至43 call wait ...

其實, 大约都估到自己机會多少, 如其他直資面試入到2nd, 3rd 面試, 自己小朋友品行, 2nd in 家長對自己準備.....

chungque 發表於 19-3-2 07:36
你女一定會成才,

多謝鼓勵。
You too
共勉之

仍然學習中
如何做好父母

ddtt347 發表於 19-3-2 00:20
你可以下堂先決定是否繼續:屆時offer and waiting共聚一堂,咪可以推算出有幾多人waiting,有冇希望囉!
...

多謝你建議

freshbt 發表於 19-3-2 08:02
多謝鼓勵。
You too
共勉之
謝謝!我小朋友已在讀龍校,而且成績不錯。下站應該是DSE!
你們加油,只要有正面學習態度甚麼學校都能成才。

回覆樓主

我覺得二面是有計分的,比重則無從稽考。
但老師問小朋友問題,個人感覺重點不在答對與否,應該看父母的反應為主,觀察親子關係和父母性格和平時教法

叫家長講故事,和小朋友講故事,呢part 真係睇臨場表現。

同埋感覺優才考的不是針對學術,較注重日常知識和性格

coffeebuddy 發表於 19-3-1 08:26
其實真係唔知點,講真,本身囝囝都已有唔錯學校收,仲有得選擇。我老公係好理性邏輯既人,佢只在客觀同我分 ...

所以我哋好彩之前上咗一堂已經決定放棄
講真我哋都有其他Offer
加上我幾唔鍾意面試嗰日發生嘅事
所以就算啦
‹ 上一主題|下一主題