用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 保良局建造商會學校offer
樓主: kuongkin
go

保良局建造商會學校offer   [複製鏈接]

嘩!咁又真係好頭痕。呢個都係其中一個原因,點解唔試讀私小一陣先再考hkca 插班。

希望hkca 在品格上培養都係ok.

回覆 Owencheung 的帖子

*

今日去了註冊同睇放學,見到校長會出嚟照顧上校車的小朋友,even admission officer 都會出嚟,氣氛好似一家人。 雖然Asian 為主,但學生之間都講算native accent 英文。同officer 傾咗好耐,覺得間學校係真心幫學生有passion.  希望維持小班,所以校長同班主任係記得每個小朋友

原來interview 時英文要求都高,重英文表達同有冇敢於天馬行空。佢仲同我分享囝囝在面試時的強弱點,等我可以跟進⋯

感覺好好(emoji)

ywwmama 發表於 19-5-4 01:29

我女本身係happy girl,social喜歡說話,肯定在LS是生存不了,估計會日日收電話, ...
同意。

有朋友的仔讀名津小,小一下學期要背乘數表,根本就唔適合呢個年齡,但學校就係要谷,根本最基本數學基礎都欠缺,所以就要出外補習。不過,呢個朋友都會話,好多IS都出去補習,去正常化自己嘅做法。 有咁嘅家長,有咁嘅學校; 或者係要有咁嘅思維,先可以生存。

未學行先學跑係好多LS 的模式。 我自己真係接受不了,學得咁快,香港嘅學生,又唔見得比外國同齡小朋友叻好多,但人地起碼有個快樂童年,唔使讀完大學先搵返自己童年。

kuongkin 發表於 19-2-8 16:46
回覆 ratrat 的帖子

小朋友是不是local?是否考慮一直報國際學校?

請問interview 難嗎?大約幾多個學生爭一個位?

我哋呢轉好似大約收咗20% 但all grade 計。 officer 話英文都要達到某水平。囝囝話有考spelling 同老師問啲問題睇下小朋友會唔會主動同天馬行空的想法

FYR - https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/meet-the-head-hkca-po-leung-kuk-plk-school

回覆 ywwmama 的帖子

在HKCA的小朋友要外出補習呀

回覆 yandyann 的帖子

補中文嗎?那些科目要外補?grade幾開始?你的小朋友讀緊嗎?

昨天已經通知學校放位

ywwmama 發表於 19-6-3 03:37

補中文嗎?那些科目要外補?grade幾開始?你的小朋友讀緊嗎? ...

補習風氣在國際學校已普遍,特別多中國和香港家長的,加上無自己中學,家長可能要預備孩子考其他學校

poonseelai 發表於 19-6-3 19:03
補習風氣在國際學校已普遍,特別多中國和香港家長的,加上無自己中學,家長可能要預備孩子考其他學校
...
讀國際學校都要補習,家長係咩心態...

ywwmama 發表於 19-6-3 03:37

補中文嗎?那些科目要外補?grade幾開始?你的小朋友讀緊嗎? ...

我同事兩個朋友小朋友讀緊,無出去補,但自己教中文。comment 都話小朋友好享受返學,只係學術一定無LS 咁,LS-> IS 要有心理準備 。

其實學術重的IS , eg CAIS 亦有其他問題,家長要跟功課,class size 大,小朋友被我指要支援,但都時間同家長商量/教導下一步點做⋯相反hkca 小班,校長可以認得每個小朋友,各有各好。睇下家長邊方面weighing 重

回覆 poonseelai 的帖子

本來以為只需補中文,坦白說,有少少感到意外,謝謝提示,心理上打左個底先,一般補那些科目?  

Owencheung 發表於 19-6-3 23:27
我同事兩個朋友小朋友讀緊,無出去補,但自己教中文。comment 都話小朋友好享受返學,只係學術一定無LS 咁 ...
謝謝分享^^

ywwmama 發表於 19-6-4 00:45

本來以為只需補中文,坦白說,有少少感到意外,謝謝提示,心理上打左個底先,一般 ...

睇家長,中英數都有,尤其是如果家長会同LS比較,既想孩子愉快學習,又要求學術水平有LS

多謝你話我知,期待開學後,觀察吓情況^^

請問一班大概多少人? 老師是native 嗎 。 謝謝

EvaChw 發表於 19-6-23 04:20
請問一班大概多少人? 老師是native 嗎 。 謝謝
20-24人左右, 老師是native, 就算看上去樣似亞洲人, 但都係外國讀書或長大的~ HKCA網頁有每個老師的資料, 可以去睇下丫~  https://www.plkis.edu.hk/our-teachers/
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題