用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 保良局建造商會學校offer
樓主: kuongkin
go

保良局建造商會學校offer   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

個人覺得HKCA PLK喺IS之中性價比都算好高,鍾意佢係IB World School,提供IB課程,日日有中文堂,教繁體中文,學費亦相宜(受惠於PLK作為大機構慈善團體,地由HKCA提供),外籍校長好,同小朋友interview時感覺良好,覺得老師好好(個人感受),問嘅問題有啟發性,面試過程嚴謹但全無壓力。升中方面我自己唔太擔心,中學IS位易搵,佢畢業生都個個有著落,一係外國升學,一係喺香港升讀其他IS(如ESF, VSA等)。另外,佢同其他PLK學校(如CKY, 顏寶鈴呢2間offer IBDP嘅學校)有internal referral arrangement ,亦有學生有CKY offer,不過問題係一心想讀IS嘅家長未必想讀CKY,所以多升讀其他IS。另外,HKCA PLK今年會開埋G6 (equivalent to ESF Y7 / LS P6),到時搵其他IS Y8位應該都易

回覆 mama987 的帖子

想問學校playground language 是英文嗎?

macychu1988 發表於 21-5-31 23:08

yes。

mama987 發表於 21-5-31 10:17
個人覺得HKCA PLK喺IS之中性價比都算好高,鍾意佢係IB World School,提供IB課程,日日有中文堂,教繁體中 ...

上一年嘅畢業生多數去其他IS, 無人去PLK其他私校。有Carmel IS.

macychu1988 發表於 21-5-31 23:08

反而想問一問邊間會唔係英文的?

Osiana 發表於 21-6-1 00:59
上一年嘅畢業生多數去其他IS, 無人去PLK其他私校。有Carmel IS.

係啊,有同學有CKY offer, 但據聞無take

benjibenji 發表於 21-6-1 02:05
反而想問一問邊間會唔係英文的?
有呀     

Osiana 發表於 21-6-1 21:51
有呀

好奇想知邊間啊?

RE: 保良局建造商會學校offer

請問有家長可以告知學校(幼稚園及小學)每天上中文課的時間有多少?

真係聽過,不停賣廣告

Motherduck 發表於 21-6-1 22:00
請問有家長可以告知學校(幼稚園及小學)每天上中文課的時間有多少?

幼稚園每日25分鐘,小學每日40分鐘,唔算多,但起碼叫每日有,又教繁體中文。覺得唔夠可以再自己外補&培養小朋友閱讀中文書興趣

macychu1988 發表於 21-6-1 23:18

真係聽過,不停賣廣告

Moxxx Kexxx?

mama987 發表於 21-6-1 23:45
幼稚園每日25分鐘,小學每日40分鐘,唔算多,但起碼叫每日有,又教繁體中文。覺得唔夠可以再自己外補&培養 ...
同意呀, 每日都有中文課已經好好啦, 主要想小朋友响學校集中學英文, 不過我地係N無人士, 唔知係未好難入到呢......請問學生既英文水平如何? 同學之間溝通的語言係未只用英語?

Motherduck 發表於 21-6-2 01:26
同意呀, 每日都有中文課已經好好啦, 主要想小朋友响學校集中學英文, 不過我地係N無人士, 唔知係未好難入到 ...

HKCA PLK有priority俾foreign passport holders,不過我哋都係N無。越高班要求越高越難入,除左睇英文外,仲睇小朋友性格適唔適合讀IB、對答講倒幾多等。K1應該最易入,英文好、有一定認知、跟倒做倒英文指令、肯同老師簡單英文對答、有好奇心就OK。我小朋友嗰時in K1,個老師問左佢幾十個問題&叫佢做左好多tasks,不過過程全無壓力 :) 有啲嘢對2歲小朋友黎講都幾難,學術&非學術都有考,不過我小朋友嗰日好彩狀態好好,根本上答倒做倒晒…唔知係咪見佢答倒又問多啲,做倒又考多啲咁… 我小朋友去到都開心,當玩咁… 老師亦有in家長,睇下我哋對IB有咩認識/係咪真係buy IB嗰套,小朋友平時做咩,亦有份問卷填…

學校好低調,無咩宣傳/廣告 (始終PLK係慈善機構,又無財政壓力),但宜家好似越黎越多人留意呢間學校,今年報K嘅人數好似多過上年幾多下咁(自己觀察),話唔定呢間學校將來會越嚟越多人爭… 另外,我知佢要學生達到某個水平至會收,如果佢覺得你唔達標,就算有位都唔會收,呢樣同啲牟利私校好唔同…

我自從打算俾小朋友讀IS後,無擔心過小朋友將來英文會唔夠好,因我foresee將來小朋友1st language會係英文,中文只係2nd language…. 英文對小朋友黎講易好多,所以多數小朋友都會prefer英文… 擔心小朋友將中文會唔夠好好過啦… 所以我嘅做法係趁細個努力培養小朋友對中文興趣…

學校雖然英文係主要教學語言,但都鼓勵小朋友keep返自己母語 (我知其他IS都係咁),小朋友識自己轉channel

另外,小小意見,你最好真係buy IS嗰套,覺得呢套教育模式制度對小朋友好,至俾小朋友讀IS,而唔好只係想小朋友去學英文… 如果有心讀IS,建議去多幾間心儀IS嘅school tour了解下先,百貨應百客,自己了解過至知邊間啱自己口味&適合自己小朋友

請問幼稚園是否直升小學的?

tultul1 發表於 21-6-3 16:24
請問幼稚園是否直升小學的?

係直升啊~ K1至G6
所以小朋友入左K1後好安心,最遲可12歲至再搵學校,嗰時應該都易搵IS中學位

mama987 發表於 21-6-1 23:45
幼稚園每日25分鐘,小學每日40分鐘,唔算多,但起碼叫每日有,又教繁體中文。覺得唔夠可以再自己外補&培養 ...

你小朋友讀邊班係每日都有中文上? 我細路嗰班只係一星期有3堂中文。

據我所知,唔係每日都有中文堂。

Osiana 發表於 21-6-4 23:24
你小朋友讀邊班係每日都有中文上? 我細路嗰班只係一星期有3堂中文。

我問admission officer的,我哋黎緊8月入K1。
我睇過現K1用家send出黎嘅中文課堂plan,係每日有中文堂喎~
你小朋友讀幾年級啊?小學唔係每日40分鐘中文堂、按學生程度分3組教嗎嗎?我去school tour 時見佢時間表係每日40分鐘中文堂喎,學校校網個timetable & Q&A都係每日有中文堂喎

Osiana 發表於 21-6-4 23:24

見過K1中文plan, 同小學timetable,都係每日有中文堂嘅

‹ 上一主題|下一主題