用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF Primary 英基小學 真心求教
go

ESF Primary 英基小學 真心求教 [複製鏈接]

為何咁多人教慮IS都會諗ESF?自從無左政府資助後,學費同其他IS不相伯仲,為何唔揀其他而揀ESF?
   1    0    0    0

Allanton 發表於 19-2-7 16:23
為何咁多人教慮IS都會諗ESF?自從無左政府資助後,學費同其他IS不相伯仲,為何唔揀其他而揀ESF?
...

唔揀其他揀ESF,其他系邊D?
ESF primary around 110k a year. 其他有track record 的學校如cdnis sis cis hkis Gsis 等,除了sis 140k ,其他180-230k 。仲要一d都晤易入。新開個d,仲貴。

...

有track record的IS中我揀最近屋企的一間,ESF分catchment area,區內總有一間,校車20分鐘直達屋企,返學唔辛苦。

...

ESF 多分校學位總數多, 自然覺得好多人報好多人討論.

School fee of ESF is already cheap among IS..

回覆樓主

esf 學費同debenture 喺 IS 中係平,但質數一樣好,好多中產都讀得起。

回覆樓主

ESF 係well established 哩一點都好重要。需知道EDB 對IS /私校嘅監管/指引少過local school 好多。

...

ESF 有成十多間學校,差不多提供了所有IS的一半學位

回覆樓主

ESF 小學主要是學校facilities 比較簡單,教學其實OK。

追問一下,小學讀IS, Y7轉校難唔難?見有好多IS得小學,如果學校無得直升,Y7會唔會要爭崩頭?

回覆 Allanton 的帖子

我女女係Year 7 插班入,上年打去門問RC,有幾個位但先比sibling ,及有比錢員買提名權,一直等到今年先call second interview, 如果可以,去一條龍晤駛煩

回覆 sweetbaby9999 的帖子

請教一下師姐:你小朋友讀LS轉IS Y7?定IS Y6轉校Y7?

Allanton 發表於 19-2-9 11:30

請教一下師姐:你小朋友讀LS轉IS Y7?定IS Y6轉校Y7?

我女女係local school 插year 7

Allanton 發表於 19-2-9 10:57
追問一下,小學讀IS, Y7轉校難唔難?見有好多IS得小學,如果學校無得直升,Y7會唔會要爭崩頭? ...

好多成功例子,中學學費貴,多人返外國老家

回覆 tcbobo 的帖子

都有聽過呢個方法,但怕小朋友喺小學中途因校內功課,測驗,考試,校規,TSA等摧殘,令小朋友失去對學習興趣,嚴重嘅話成日聽到小學生輕生;

就算捱到,嗰6年LS如果入唔到心儀名小,小朋友嘅思維被定型,驚佢Y7就算想插班,小朋友大左咁多,可能比Y1更難適應。請指教

Allanton 發表於 19-2-9 16:26

都有聽過呢個方法,但怕小朋友喺小學中途因校內功課,測驗,考試,校規,TSA等摧殘, ...

以前細個冇考慮國際學校,女女本身性格係好活潑有自己opinion 同outspoken , 朋友女女係國際學校,佢認為女女去國際會更適合,加上佢本身學校有外國人混係班中,已經習慣英文對答,所以面試也可以應付。

Allanton 發表於 19-2-9 16:26

都有聽過呢個方法,但怕小朋友喺小學中途因校內功課,測驗,考試,校規,TSA等摧殘, ...

呢個會係有問題,上左5 年/6 年local school 考試上課形式不同,好睇小朋友本身性格,亦有小朋友其實留在local school 發揮會更好

因為身邊真係有為數不少嘅同事仔女讀小學前都係好活潑,精靈,敢言,多才多藝,但入左LS(仲要係地區名小),就愈讀愈謝,愈讀愈唔鍾意番學;好怕
‹ 上一主題|下一主題