用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31區準備策略
go

31區準備策略 [複製鏈接]

我問題係預早問,十月細b target 循道,德信,15分,讀德信k1, 但當中知道大抽獎111都未必中德小,想問大家值唔值得KV KM repeat K1,去確保自己入到比較好津小,就算抽唔中,都仲可以扣門。大家都知道31係天地網,易抽到寶校。希望大家比意見?
   1    0    0    0

回覆 Kasiufung 的帖子

KV KM REPEAT K1不是主要諗考私小?當然叩門都可以

德小校長最喜歡收名幼叩門生,反而你在德幼讀係無乜幫助, 因佢跟本睇唔起德幼學生, 循道已經脫龍, 在31綱應該小人簡左。

Kasiufung 發表於 19-2-6 00:13
我問題係預早問,十月細b target 循道,德信,15分,讀德信k1, 但當中知道大抽獎111都未必中德小,想問大家 ...
乙一德信好大幾會中

jimjimjim 發表於 19-2-6 12:41

KV KM REPEAT K1不是主要諗考私小?當然叩門都可以

想留返d$ 去學其他野,所以target 津小

大件仔 發表於 19-2-6 14:16
德小校長最喜歡收名幼叩門生,反而你在德幼讀係無乜幫助, 因佢跟本睇唔起德幼學生, 循道已經脫龍, 在31綱應 ...

其實令一方面有人話德幼都几chur, 但德小都幾happy, 諗緊係米要讀私校,令佢打好d個底,同埋佢可以有選擇,唔係等大抽獎但令一方面係米值得repeat k1?

apple1990 發表於 19-2-6 20:56
乙一德信好大幾會中

佢話有六成可以上德小,入德幼都係想讀德小,眼見一級有百五人,自行又冇咗d位,覺得勁爭都唔細。

Kasiufung 發表於 19-2-7 16:54
佢話有六成可以上德小,入德幼都係想讀德小,眼見一級有百五人,自行又冇咗d位,覺得勁爭都唔細。
...

之前已經有好多帖討論過德幼升德小問題!德小係津校,想入德小要經自行、大抽獎或叩門。
前年德信幼稚園簡介會,主講主任一再強調,小學部跟幼稚園部係完全冇關係,因小學部係政府資助,學額分配不是由學校控制,而且小學部與幼稚園部係不同校長,所以請家長不要晤會德幼生叩門考德小時有優勢!而且每年只有十個八個位畀小一叩門,學校傾向揀外來生而俱備良好學術成績,如名幼生!

德幼生六至七成升德小,原因係世襲必收生夠分在自行階段入小學部或 該德幼生居住#31 大抽獎中獎。以上途徑入德小,與是否德幼生係完全冇關!
去德信小一版面睇睇德信小一入學情況就知,過去多年好多外區德幼 K3 生(即是唔係 抽#31德幼生),因唔夠分喺自行階段入唔到德信小一,而需要叩門但又唔收翻嘅慘烈情況。

Kasiufung 發表於 19-2-7 16:52
其實令一方面有人話德幼都几chur, 但德小都幾happy, 諗緊係米要讀私校,令佢打好d個底,同埋佢可以有選擇 ...
從咩途徑知道德小係 happy school?

小學真係有咁多時間去學野?!升中睇成績
除非你係港隊代表架姐

循道谷嗎?知唔知派位情況?謝謝

jimjimjim 發表於 19-2-7 21:41

小學真係有咁多時間去學野?!升中睇成績

唔好意思可能我用詞不當,我唔想咁早用補習呢個字,有機會學phonics, Cambridge, 鋼琴,畫畫,加加埋埋都幾千,亦有朋友已要上門補習,所以再加私小,真係有d 吃力。我都知有矛盾。

哦!!! 明你指咩了!
不過.... 小學唔學phonics, Cambridge啦....!?幼稚園先學呢D??

大件仔 發表於 19-2-6 14:16
德小校長最喜歡收名幼叩門生,反而你在德幼讀係無乜幫助, 因佢跟本睇唔起德幼學生, 循道已經脫龍, 在31綱應 ...

真的嗎? 校長鐘意收名幼生?
何以見解(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

德小校長是否鍾意收名幼生就不得而知。但有樣野可以知道既係德小係自行及大抽獎階段已經收唔少德幼生。去到叩門階段,正常點都會想收多d其它幼稚園學生。否則,學校生源太過單一化,局限左學校既發展,並非好事。

我有20分, 但又唔係咩名幼. 入德小機會大唔大?

hkgra 發表於 19-2-8 09:09

循道谷嗎?知唔知派位情況?謝謝

我小朋友上年入循道小一 , 功課量都可以 ,接受到 , 而家下學期就每星期都有中默, 英默就隔個星期,都有好多課外活動星期六既 自費
‹ 上一主題|下一主題