用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

luckybaby2011 發表於 19-3-15 23:52
謝謝分享
好勁
你小朋友係讀is?

阿仔喺一間本地課程津貼學校就讀。

真係慚愧,當年阿仔考幾間學校全部都係零offer。佢當時仲問我點解冇學校收佢

1992英语baby 發表於 19-3-15 22:43
YouTube 上有個紀錄片由一間本地學校沐恩中學和漢基國際學生聯合制作”一學兩制”去了解兩個學制分別. 好有 ...

剛睇完,幾interesting。不過用沐恩同漢基代表兩種學制始終兩校唔同級數,未能真正深入比較。沐恩仲係一間仍然係成績為本嘅普通教學效能學校(漢基係top IS),剩係聽沐恩數學老師講要追趕課程,所以沉悶,唔會教出數學家已經係佢自己嘅問題,呢尐老師喺一尐高效能本地學校未必能夠生存(分分鐘俾學生問到口啞)。結尾有沐恩學生話發揮唔到學術外嘅潛能,因為嗰間係沐恩而唔係DBS

Soundervolt 發表於 19-3-18 11:54

剛睇完,幾interesting。不過用沐恩同漢基代表兩種學制 ...

所以你的結論係最緊要top , 冇論IS , 直私,津校

貝珠 發表於 19-3-18 12:24
所以你的結論係最緊要top , 冇論IS , 直私,津校

我只係話做比較應該用兩間相對平等水平嘅IS及LS。選擇學校每人嘅需要都唔一樣,唔係最top就啱哂所有人。

Soundervolt 發表於 19-3-18 12:33
我只係話做比較應該用兩間相對平等水平嘅IS及LS。選擇學校每人嘅需要都唔一樣,唔係最top就啱哂所有人。

...

我第一次看這片時,第一感覺是本地電視台(TVB,Cable,Now)都從未有從學生角度看這兩個學制分別,大多只會介紹學校環境設施等,片中重點不是比較兩校水平. 因為用DBS去代表本地學制,亦有好多人會覺得不夠代表性,不能反映香港現在教育情況.   片中亦分析兩個學制各有優缺點.   

1992英语baby 發表於 19-3-18 22:01
我第一次看這片時,第一感覺是本地電視台(TVB,Cable,Now)都從未有從學生角度看這兩個學制分別,大多只會 ...

我嘅意思係應該用兩間喺差不多collective outcome(無論係學術內或外成績)嘅IS及LS 先至可以代表本身兩種學制嘅長短,明顯沐恩同漢基處於兩個層次嘅collective outcome。

論collective outcome ,DBS / DGS 會接近 CIS 水平(大家都係top tier),若果用沐恩(只係second tier),應該搵另一間相近collective outcome嘅IS先至可以喺相對均等嘅情況下,用學生角度比較出兩種學制各自嘅優缺點。

Soundervolt 發表於 19-3-18 23:19

我嘅意思係應該用兩間喺差不多collective outcome(無 ...

picamama 發表於 19-3-19 00:15
Second tier 的IS教學模式也差不多,其實大部分IS也是這種形式,我覺得都反映到一般IS情況,選CIS因為佢地 ...

若果Second tier嘅IS嘅教育模式同CIS一樣,collective outcome就已經跟CIS接近。同等道理,如果所有本地學校同沐恩教學模式一樣,學校之間就唔會有高低之分。

單性學校同本地及國際制度嘅collective outcome冇直接關係,冇必要用嚟立論,DBS都只係最尾嗰兩年有部份學生讀IB啫,學校整體都係本地課程。

如果唔想用DBS比較,不如用LSC比較?一間純本地課程而且係津校,collective outcome跟CIS相若(top tier),但我見嘅教學模式比起沐恩有好大出入,老師同學生口中對本地課程嘅見解一定有分別(例如片中數學老師對教學見解,學生對學術以外嘅發展)。所以要比較,需要建基於接近collective outcome嘅基礎。

Soundervolt 發表於 19-3-19 00:32
若果Second tier嘅IS嘅教育模式同CIS一樣,collective outcome就已經跟CIS接近。同等道理,如果所有本地學 ...

IS教學模式本身就係咁

回覆樓主:

而且我覺得男校有問題,CIS的女孩子一定會問點解我地冇份?(這就是IS孩子哈哈)佢地做呢個project 亦反映CIS佢地humble的一面,不會覺得「沐恩」配不起自己,這個是在local school 世界裏很自然的想法,老實說我也會所以初初都以為是協恩這點我反而很欣賞CIS.

i am not familiar w 沐恩 but 片中學生有很多懶音,ls神校如dg 唔會有,different viewers have diff perspectives n will draw diff conclusions so i thk its relevant.  good vid n effort regardless.

picamama 發表於 19-3-19 07:27
IS教學模式本身就係咁,唔係CIS獨有,無話second tier third tier , 其實IS本身就沒有把學校分tier分得很 ...

本地三班馬對海外一班馬
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

picamama 發表於 19-3-19 07:27
IS教學模式本身就係咁,唔係CIS獨有,無話second tier third tier , 其實IS本身就沒有把學校分tier分得很 ...

國際學校當然冇banding,其實LS都冇,只有學生有Banding,B1學生有優先選擇學校,不過坊間用公開試成績去區分學校banding而已。若果國際學校之間都差不多,為何要選擇漢基而唔係地利亞?GSIS、CIS嘅collective outcome好,係因為學校嘅教學質素,先至吸引到好背景同高質素嘅學生,唔係掉轉先收好學生才有好成績。因為無論收生質素有幾高,學校都可以負增值。我從來並冇話兩種制度之間誰優勝,我只係針對當做research時,取樣需要喺一個collective conditions n outcome盡量對等之下更加有代表性。

回覆 Soundervolt 的帖子

叻既小孩去邊都叻我見你教育方法仲以為你係讀IS,請問你點一邊讀LS頂住填鴨教育壓力去教出有創意的小孩呢?
有時都好灰心,見大少少既小朋友讀多幾年人都謝哂,唔知你明唔明我講咩

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:00

叻既小孩去邊都叻我見你教育方法仲以為你係讀IS,請問你點一邊讀LS頂住填 ...
扼殺小朋友創意既原兇其實唔係制度, 係家長對成績既追求

去到IS如果只為追成績, 結果也一樣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得條片係講學制不同,係IB和DSE的分別。如果你係有小朋友讀DSE又有小朋友讀IB,你就知道其實段片都大致上反映了兩種學制上的不同。當然如果你其實本身小朋友已經在學,當然就會比較pro自己的選擇。如果有埋直資,直資家長有會話直資有兩者之長,所以最好。

luckybaby2011 發表於 19-3-19 10:00

叻既小孩去邊都叻我見你教育方法仲以為你係讀IS,請問你點一邊讀LS頂住填 ...

我明白您意思。現在忙,稍後再同您討論呢個話題。

hkpapa852 發表於 19-3-19 10:05
扼殺小朋友創意既原兇其實唔係制度, 係家長對成績既追求

去到IS如果只為追成績, 結果也一樣

我小朋友D同學仔,放洋去左D外國一線中學,長假期回港最充實既活動,就係補習。家長放唔低心結,讀邊類學校係近乎一樣~~~

mcl203 發表於 19-3-19 12:22
我小朋友D同學仔,放洋去左D外國一線中學,長假期回港最充實既活動,就係補習。家長放唔低心結,讀邊類學 ...

路邊社報導話e加香港移民外國出世和讀書的小朋友都一樣開始被谷十八般武藝

Soundervolt 發表於 19-3-19 00:32
若果Second tier嘅IS嘅教育模式同CIS一樣,collective outcome就已經跟CIS接近。同等道理,如果所有本地學 ...

有d人成日自high中,覺得自己仔間學校係最Top tier ,睇唔起沐恩,又成日話自己創意好勁好成功,如果真係好有成就嗰d創意人我諗唔到佢點解成日浦EK,再硬銷囝間學校囉
‹ 上一主題|下一主題