用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Osiana 發表於 19-2-18 09:32
唔好唸得咁短,侵侵最多只做8年,只要夠叻或自己的專業係有需求,公司自然會留人。
將來都唔知咩世界,大 ...
侵侵其實係一個夠Guts既生意佬, 將美國係世界既地位當係一盤生意.

侵侵如果做到8年, 都夠中國受了.......

全球大部份國家唔用華為, 中興, 基本上攞咗中國科技發展半條命.

每年又攪D關稅要求, 迫中國做D改革買多D嘢, 足夠拖慢中國發展10年以上

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-18 10:44
侵侵其實係一個夠Guts既生意佬, 將美國係世界既地位當係一盤生意.

侵侵如果做到8年, 都夠中國受了.......  ...

但香港會好快推出華為5G, 香港正是有其獨特性. 是向全世界賣廣告既好地方.

華為5G是否推到, 技術應該沒問題,關鍵是睇中國影響力同價錢..

侵侵佢自己做唔做到8年先~~~

Sing13 發表於 19-2-18 10:51
但香港會好快推出華為5G, 香港正是有其獨特性. 是向全世界賣廣告既好地方.華為5G是否推到, 技術應該沒問 ...
香港一個小城市既規模, 點同成個歐洲, 北美以至南美地區比較?

而且, 如果侵侵一心要攪華為, 邊個用華為5G邊個就要被制裁, 你估香港班電訊商, 會唔會因為政治正確而唔想唔做生意呢?

唔果班電訊商真係為了正治正確而適協, 咁大家好快可以買樓了, 因為到時可能不少美資以至其它外資公司可能會撤離香港(或大幅縮少規模), 香港失業率將會大幅上升, 很快全面回歸做一個普通既中國城市

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-2-18 10:56
侵侵佢自己做唔做到8年先~~~

世事難料, 當日都唔係太多人諗侵侵當選.

如果侵侵有本事攪到中國跪低, 相信不少白人左膠會繼續口事心非, 一路插佢但又繼續投票俾佢

hkpapa852 發表於 19-2-18 11:06
世事難料, 當日都唔係太多人諗侵侵當選.

如果侵侵有本事攪到中國跪低, 相信不少白人左膠會繼續口事心非,  ...

搞得掂就係~~~

再加民主黨下屆唔打算去選總統~~~

mcl203 發表於 19-2-18 11:07

搞得掂就係~~~

Bernie Sanders 唔係打算再出選?

hkpapa852 發表於 19-2-18 10:59
香港一個小城市既規模, 點同成個歐洲, 北美以至南美地區比較?

而且, 如果侵侵一心要攪華為, 邊個用華為5G ...

而家香港華為產品你估少啊,netvigator屋企只fiber modem 都是華為.

內地講一聲,叫你選邊個特首都得,何況推5G.

如果要玩,中移動同你玩唔使錢5G上網三年,邊間夠膽跟?

香港從來揾錢為上.唔理政治.

外資都是揾錢,   講政治, 不如唔好入內地市場.

香港各間傳媒,政治唔正確多過正確.

hkpapa852 發表於 19-2-18 10:59

而且, 如果侵侵一心要攪華為, 邊個用華為5G ...

香港的確只是一個城市,但肯定唔是一個小城市.

世界各大排名會排香港,而非深圳廣州.

做生意.就算唔做遠,我地都會做廣東省.

而廣東省既GDP已經俄羅斯差唔多.

深圳加廣州已經三四千萬人口,同加拿大差唔多,多過澳洲.

香港人中意揾快錢,而且取易不取難.

ddtt347 發表於 19-2-18 10:08
其實內地一二線城市的家長斗心極強,培養的小朋友不光數理強,英文和香港比也不逞多讓,中文中史更加贏幾條 ...
身邊都有大陸朋友子女在港讀書,佢地有財力有實力,自問比唔上。另外i know a guy who knows a guy who knows a child 上大陸重點學校交流,回港後的cmt 是話學到野。我相信大陸最top 的一層比香港更優勝.  唔係長他人志氣,只是知已知彼

applebot 發表於 19-2-18 10:33
移民真係一個好重大既人生決定,唔係去旅行玩玩下咁。二等公民即係新移民.... 香港既新移民都俾人睇唔起, ...

歧視、不公平,幾乎無處不在無可避免。人離鄉賤自古皆然,外地謀生而留下來的,總要比人加倍力才有機會。香港是很小的地方,產業單一,市場小,內地處處防範,你現在北上還不一樣是港燦。香港富人無不靠地產,年輕人連蝸居也揹不起來還談什麼夢想。世界其實很大,把眼光放遠一些。父母可以做的,便盡力為子女打開外闖的路,讓他們有得選擇。他們可以做的,便是莊敬自強,外人才會看得起他們。

nkd 發表於 19-2-18 12:52
歧視、不公平,幾乎無處不在無可避免。人離鄉賤自古皆然,外地謀生而留下來的,總要比人加倍力才有機會。 ...
香港金融地產的確係最大最多機會,但其實香港根基並唔差,由香港踩出世界或內地機會都一樣平等,只係你有無機偶和努力。
我有朋友係香港和新加坡都係攪創投公司,公司唔大得四五個人,香港同新加坡(和歐美地區一樣)有基金公司入股投資,全球私基金公司都搵Unicon, 對基金公司來講投資一兩百萬美金買Idea,之後包裝好可以賣出去賺十幾億。
香港就係法律和金融系統完善,先有得攪。
只係好多香港人的想法比較落後,仲以為香港只係識攪地產金融,信晒報紙講既說話。
當然攪創投風險高,有人執笠,有人發逹...

RunningPig 發表於 19-2-18 10:42
你講緊入 Harvard 讀 undergraduate 定 graduate?

美國Top U無論undergraduate或graduate,除咗原校同SAT成績外,仲好重視Extracurricular activities,朋友畢業於SJC,兩個階段成績同EA都十分卓越,以上提及參加當地競選活動幫助佢Concentration階段入讀Law school。據佢講Harvard每年有六七千人申請,當中唔少SAT straight As學生,所以大學除咗可以揀讀得之外,仲需要學生有其他卓越才能,interview時需要
申請人回答「我地有大量好成績嘅申請人,點解我地要取錄你呢?」

我亦認識貴校兩位同學憑網球優越才能獲Harvard取錄。

Soundervolt 發表於 19-2-18 17:01
美國Top U無論undergraduate或graduate,除咗原校同SAT成績外,仲好重視Extracurricular activities,朋 ...

同考小學和中學一樣,成績好是不夠

美國唔係唔俾paasport 予外國專才,只不過係針對某d成日偷竊美國高科技的人及其背後之国家。 呢d人養唔熟,個心只係向錢而不忠於美國,點解美國要俾居留權呢d人養虎為患呢?

nkd 發表於 19-2-18 09:15
那,我們比大陸讀國際學校、留學生如何競爭?

香港IS生西人華人都會說標準PTH,soft skills 好,香港的競 ...
除咗語言能力係基本條件外,當然仲需要各式各樣hard n soft skills去面對競爭。香港中小學各有四百幾間本地學校,但當中學校亦有不少差異,並非所有學校只懂用spoon feeding而且唔著重soft skills嘅模式去授課,所以唔應該用劃一眼光對待所有本地校。之前提及IS亦有唔同水準,在妳眼中佢地比較優越,尤其喺soft skills方面但亦非必然,而且好多soft skills都係來自家庭同其他社交去配合,學校只係其中一部份

EK唔少老網友都知道我從事創意工業多年,我地成長正直喺填鴨式教育嘅高峰期,為何香港喺電影、音樂、Thematic advertising什至Marketing等等都手執亞洲牛耳?呢尐行業都需要creative、critical、strategic、logical thinking、解難能力、AQ EQ、presentation techniques等等soft skills,為何喺純正填鴨式教育下會產生呢咁有競爭力嘅人才?大家值得諗下原因。

香港IS西人華人都會説標準PTH及所謂soft skills就可以撐得住香港競爭力?呢尐只係basic skills囉~

Soundervolt 發表於 19-2-18 18:23
除咗語言能力係基本條件外,當然仲需要各式各樣hard n soft skills去面對競爭。香港中小學各有四百幾間本地 ...

可以再解釋多些本地學校,尤其題目中提到的本地名校,如何培養 creativity ? 講下當年什麼條件下創意人才輩出,而今又似乎落後於台灣、南韓、大陸。你們像靠自己多於學校(有錯請指正)。那麼,你認為,本地學校今天可以做什麼加強像 creativity 等能力?

Soundervolt 發表於 19-2-18 18:23
除咗語言能力係基本條件外,當然仲需要各式各樣hard n soft skills去面對競爭。香港中小學各有四百幾間本地 ...

教育與時并進,今時今日培養創意有比傳統教育更好既方法.
例如critical thinking,而唔是追求標準答案.

Sing13 發表於 19-2-18 18:49

教育與時并進,今時今日培養創意有比傳統教育更好既方法.

Um.......可否分享一下如何今時今日培養創意有比傳統教育更好既方法?  

希望我有時間後再跟大家深入討論呢個話題

‹ 上一主題|下一主題