用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

picamama 發表於 19-2-18 02:49
續)。
印度医生,在英美星加玻都有很成功的,香港印度医生如广东话纯正看症用心,绝对有捧场客(我看过) ...

心態和人際關係好重要,有一親友外國做工做到要告上級歧視,回流回港做事又比同事質疑專業資格,冇份工做得長,個小朋友在is 出乎意料之外地mix in 唔到,兩頭唔到岸⋯

Soundervolt 發表於 19-2-18 02:09
醫科收生門檻高(DSE40分之上)唔係尖子都入唔到,所以有尖子讀醫呢種感覺,就算香港兩間醫學院盡收尖子都 ...

香港是我家,怎捨得失去她,實在極不願移民外國,做二等公民。唉,現在香港社會比以前更畸形,將來呢?

在英美澳加大城市,華人比例越來越高,生活比香港不會差吧,否則大陸富二代怎會去?專才來港進修的,現在大部分都不願留下了。

picamama 發表於 19-2-18 06:19
或者啫,這個世界又不只醫生這個行業,係的我是幾豁達的,哈哈

以上只係用醫生嘅例子去討論,連有專業資格嘅行業都會遇上呢鍾情況,其他行業更加不在話下,我已經唔需要再講我自己、我之前提及讀GSIS然後Imperial畢業嘅表弟、同事女兒UCLA畢業及其他人嘅例子。到外國生活當然比較喺香港各有各好(例如居住環境),但前提係需要全面了解及接受當地好與不好嘅地方,唔好一廂情願做成落差,就可以喺外國有快樂嘅生活。

BTW,美國西岸比較早及多華人聚居,當地人接受華人嘅心態會比東或中部其他州份已經好得多。

nkd 發表於 19-2-18 08:05
香港是我家,怎捨得失去她,實在極不願移民外國,做二等公民。唉,現在香港社會比以前更畸形,將來呢?

...

依家已經係地球村,將來嘅全球一體化會更緊密,世界各地人與人之間互相競爭只會愈來愈激烈,身為香港人應該徹底了解自己喺世界市場上嘅定位,利用本身強項,然後好好裝備自己及世界視野去迎接受來全球自四面八方嘅挑戰。

所以最基本要學好兩文三語,呢點已經係極之低嘅要求。若果重英輕中,外國已經大把又叻又講英文為母語嘅當地人,點解要俾機會異幫人呢?

Soundervolt 發表於 19-2-18 09:06
依家已經係地球村,將來嘅全球一體化會更緊密,世界各地人與人之間互相競爭只會愈來愈激烈,身為香港人應 ...

那,我們比大陸讀國際學校、留學生如何競爭?

香港IS生西人華人都會說標準PTH,soft skills 好,香港的競爭力好在有他們囉。

(純粹討論,別介意)

根據維基2017年各國人均GDP

香港已經超越左英法德加日.
在香港揾錢唔難多過以上國家, 其實亦比美國好,香港戶籍唔使全球徵稅.
在上面提到既 youtube中亦講到,國際學校出國既七成回流返香港.

但最關鍵一點,(你或你既小朋友)有沒樓?

MrBeast 發表於 19-2-18 07:34
e加去外國讀e真不太make sense, 回港又要考過試,除非在港讀is英文native level, 當地執業又未必容合到。想 ...
唔好唸得咁短,侵侵最多只做8年,只要夠叻或自己的專業係有需求,公司自然會留人。
將來都唔知咩世界,大家唔好淨係唸金融、醫科、IT,呢d

nkd 發表於 19-2-18 09:15

香港IS生西人華人都會說標準PTH,soft skills 好,香港的競 ...
識唔識寫先?你有否留意現時在港的大企業大多是乜資?若我是中資老闆做乜要請個問題新丁(ib by definition is enquire based)

Osiana 發表於 19-2-18 09:32
唔好唸得咁短,侵侵最多只做8年,只要夠叻或自己的專業係有需求,公司自然會留人。
將來都唔知咩世界,大 ...

wrong place at the wrong time. 我fd 都是 an optimist, 最近都訴苦有些concern 阿仔留低唔到, ironically, hes a trump fans。另外環境控制唔到但父母要留意一下它的轉變

Sing13 發表於 19-2-18 09:26
根據2017年各國人均GDP
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%90%84%E5%9B%BD%E4%BA%BA%E5%9D%87%E5%9B%BD%E5 ...

照你講法,澳門人均GDP排世界第二第三,拋離香港九條街,去澳門發達咪重易?

生活不是只有錢的。

香港IS生西人華人都會說標準PTH,soft skills 好,香港的競 ...

理性討論當然唔會介意~現在正忙,悄後再同閣下討論有關話題

nkd 發表於 19-2-18 09:38
照你講法,澳門人均GDP排世界第二第三,拋離香港九條街,去澳門發達咪重易?

生活不是只有錢的。
冇$又點讀is

我認為是見識,內地只能夠用官方認定既教材學習.
只能用百度, 不能用GOOGLE.
仲有英文能力,英文是越早接觸越好, 香港既英文語境總比內地好.

在香港,如果唔是讀國際學校,我會選直資.
(起碼唔是追分數同標準答案,而且追得來,英文又唔好,普通話又唔好.)
我見幾間熱門直資都是注重4C
批判性思考與問題解決(critical thinking and problem solving)
有效溝通(effective communication)
團隊共創(collaboration and building)
創造與創新(creativity and innovation)

不過,傳統女校都唔錯,女仔又乖,DSE制度偏向女仔.

nkd 發表於 19-2-18 09:38

生活不是只有錢的。

澳門人均GDP 是高,不過普通市民既收入只是一般,賺錢既是賭牌持有者.

香港同澳門情況唔同.

我見到大陸有錢既是必拿香港護照.(為安全性會加多個小國護照).

如果生活不是為錢,   咁臺灣仲好, 住得又大,同文同種,文青都多D.

回覆樓主

其實內地一二線城市的家長斗心極強,培養的小朋友不光數理強,英文和香港比也不逞多讓,中文中史更加贏幾條街。

Sing13 發表於 19-2-18 09:48
我認為是見識,內地只能夠用官方認定既教材學習.
只能用百度, 不能用GOOGLE.
仲有英文能力,英文是越早 ...
無錯大陸係不能用GOOGLE,睇YouTube,這是一般老百姓(80%)但其實20%大陸人係有辦法上Google search and check Gmail 睇Youtube上facebook 去dark web.

大陸人一啲都唔傻。政府都唔係傻,只係唔想太多假消息傳入中國,影響共產黨勢力。
加上大陸暗地裡開放乜啲人Access 外國網其實仲易做監控人民。
監控有好有壞。睇政府既點利用。同對人民生活既影響。

applebot 發表於 19-2-18 10:19
無錯大陸係不能用GOOGLE,睇YouTube,這是一般老百姓(80%)但其實20%大陸人係有辦法上Google search and c ...

因為內地既高考制度正是追求標準答案,追求分數.

如果小學培養Critical Thinking, 管治就有問題啦.

另外,國內既國際學校亦唔多.

不過,一心要送小朋友出國既就多啦.

而且以香港來講,我地做好其中幾瓣, 就已經揾到食.

香港只要仲有利用價值就OK .

nkd 發表於 19-2-18 08:05

...
移民真係一個好重大既人生決定,唔係去旅行玩玩下咁。二等公民即係新移民.... 香港既新移民都俾人睇唔起,好多人都覺得佢哋一來香港就要搶資源(醫療,學位,工作,福利。。。。。)
你會唔會覺得其他國家會無尼種想法對待所謂嘅二等公民?我之前係palo alto做咗十年,同過不同大小公司開個會,大部分管理層都係白人,只有啲低中階層既員工大部分都係印度人華人。
返咗來香港先有機會做到管理層,感覺香港華人城市比較公平好多,Even你係外國企業嘅香港分公司。

nkd    發表於 19-2-18 11:04

MrBeast 發表於 19-2-18 09:48
冇$又點讀is
我唸佢嘅意思係$$$.不是唯一考慮。
在任何地方都可以賺到好多錢,要視乎好多條件。

nkd    發表於 19-2-18 10:56

Soundervolt 發表於 19-2-17 22:13
美國嘅Top U收生仲要十分著重中學時課外活動嘅表現,朋友當年讀書成績已經好好,而且喺某參議員選舉團隊幫 ...

你講緊入 Harvard 讀 undergraduate 定 graduate?
‹ 上一主題|下一主題