用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
樓主: tychow
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

picamama 發表於 19-2-17 12:06
有部分啦又不能說「大部分」,都要看自己小朋友potential。
另外亦都好多本身有外國passports, 本身回國讀 ...

外國好嘅大學都係私立大學,就算揸當地passport都要俾學費,如果只係想求其讀「大學」,唔論什麼水平嘅話就可能慳到少少錢。

Soundervolt 發表於 19-2-17 14:05

外國好嘅大學都係私立大學,就算揸當地passport都要俾 ...
朋友話e加英國本土都要比,當然比foreign students 少

Osiana 發表於 19-2-17 11:37
回覆 tychow 的帖子

無論係本地或國際,係小學,初中都要打好基礎,否則讀乜都無用。
若是美top u, 公開試成績外,高中校內成績也會看,明乎其實少壯不努力,ivy無乜機

MrBeast 發表於 19-2-17 14:38
朋友話e加英國本土都要比,當然比foreign students 少

如果仔女生性讀到書又考到Harvard、Johns Hopkins等名牌大學,未計其他開支,學費已經6萬美金一年,如果讀醫學院仲要讀7年,條數都好襟計,不過當地學生考到呢尐大學嘅成績都唔簡單,就算唔能夠全資坐船,唔多唔少都會有少少船幫補下,非本土學生讀呢尐大學,成績同家底都缺一不可。

MrBeast 發表於 19-2-17 14:42
若是美top u, 公開試成績外,高中校內成績也會看,明乎其實少壯不努力,ivy無乜機 ...

Delete

picamama 發表於 19-2-17 11:58
不過我而家真係好多朋友分別k3另P4突然想轉IS, 不少是名校生又讀得不錯的,主要是教學理念和期望的改變, ...

我都識幾個朋友細路小四小五由LS轉IS,但唔係因為計劃轉變,係佢d一早都咁計劃

nkd 發表於 19-2-17 10:26
回覆 Moonlight819 的帖子

對啊。他說同學八成去英美,約一成留港,其餘去 “exotic” places。

到佢有子女時,選擇又未必一樣。
認識位傳統名校高材女生,未生時有一套理論,讀傳統打學基礎,學好中文,嚴師出高徒等等。
到生完,報幼稚園,再深入研究,從新認識現今教育制度後,最後都係入國際學校,佢仲係手揸龍神津廿五分都揀國際。

Monstereasy 發表於 19-2-17 21:59
認識位傳統名校高材女生,未生時有一套理論,讀傳統打學基礎,學好中文, ...

正是,我有朋友自己是Maryknoll舊生,女兒可直入,最後也選了IS。

MrBeast 發表於 19-2-17 14:42
若是美top u, 公開試成績外,高中校內成績也會看,明乎其實少壯不努力,ivy無乜機 ...

美國嘅Top U收生仲要十分著重中學時課外活動嘅表現,朋友當年讀書成績已經好好,而且喺某參議員選舉團隊幫過手,攞到recommendation之後成功被Harvard取錄讀Law。英國Top U比較直接,成績係最重要考慮。

Moonlight819 發表於 19-2-17 22:11
正是,我有朋友自己是Maryknoll舊生,女兒可直入,最後也選了IS。

我身邊都有例子阿媽唔想個女囘母校,不過是好是壞我覺得要等到d子女過左青春期入U前先可下定論,點解咁講,其中一eg 中個女已高中但阿媽就覺得個女唔夠動力,當然冇人知若個女入左傳統學校會點

Soundervolt 發表於 19-2-17 14:55

如果仔女生性讀到書又考到Harvard、Johns Hopkins等名 ...
講牌面,在外國發展,入牛劍哈耶最好;在內地,入北大清華最好;在香港,係咪港大中大一定好過外地名牌呢?得醫科囉。
香港狀元尖子夢想好一致,做醫生,可能香港容下不到其他夢想。

Osiana 發表於 19-2-17 11:37
回覆 tychow 的帖子

無論係本地或國際,係小學,初中都要打好基礎,否則讀乜都無用。
本地轉國際,不習慣就肯定的了。適應期有人快有人慢,結果也是追到。國際學校肯收,英文不會太差吧,學習模式遲早跟得上的,不是嗎?

Monstereasy 發表於 19-2-17 21:59
認識位傳統名校高材女生,未生時有一套理論,讀傳統打學基礎,學好中文, ...

從新認識現今教育制度後,最後都係入國際學校  ”

其實現在制度發生什麼事?沒比以前進步、反而退步得令人出走。
填鴨比以前嚴重?考試、操練比以前嚴重?

nkd 發表於 19-2-17 23:59
“從新認識現今教育制度後,最後都係入國際學校  ”

其實現在制度發生什麼事?沒比以前進步、反而退步得 ...

其一

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/%E9%A6%AE%E7%9D%8E%E4%B9%BE/daily/article/20190217/20614205

nkd 發表於 19-2-17 23:38
講牌面,在外國發展,入牛劍哈耶最好;在內地,入北大清華最好;在香港,係咪港大中大一定好過外地名牌呢? ...

醫科收生門檻高(DSE40分之上)唔係尖子都入唔到,所以有尖子讀醫呢種感覺,就算香港兩間醫學院盡收尖子都係得四百多人,本地醫生仍然未足夠,況且每年好成績(包括JUPAS及Non-JUPAS)又點只四百人呢(狀元每年得幾個)?我都認識阿仔師兄攞四十分以上揀ArchitectChemistry等科目所以唔好信哂報紙嘅嘢。

香港人喺外地發展要有被不公平對待嘅心理嘅準備,跟當地人有同工不同酬或不平等機會或待遇嘅情況。香港人喺外國人眼中其實同菲律賓、泰國、大陸、新加坡人係冇分別,大家都係Asian Aliens。「歧視」其實世界各地都存在,例如一位喺香港出世,操流利廣東話嘅南亞裔人士同另一位土生土長嘅香港人,兩位都係喺香港大學醫學院畢業嘅醫生,大家睇醫生會揀前者抑或後者?有冇「歧視」?大家已經心中有數......

Soundervolt 發表於 19-2-18 02:09
醫科收生門檻高(DSE40分之上)唔係尖子都入唔到,所以有尖子讀醫呢種感覺,就算香港兩間醫學院盡收尖子都 ...

唔好營住

Osiana    發表於 19-2-18 09:26

picamama 發表於 19-2-18 02:49
我個人傾向樂觀,先不要set limit給自己,「我係黃面孔,點都唔會成功,二等公民」事實上很多學科,例如環 ...

續)。
印度医生,在英美星加玻都有很成功的,香港印度医生如广东话纯正看症用心,绝对有捧场客(我看过),或者只看同鄕niche market都够,某大医学院某学科教授也是印度人。
我只想说,歧视是有的,但我选择overcome它,以前我也有你的想法,后来想通了,可能我天真,only the sky is our limit. 不是说外国月亮是圆D,但保持开放的心,外国也可,本地也可。共勉之

picamama 發表於 19-2-18 02:49
續)。
印度医生,在英美星加玻都有很成功的,香港印度医生如广东话纯正看症用心,绝对有捧场客(我看过) ...

「或者只看同鄕niche market都够」就已經係limit咗,咪只係喺外地做自己人市場,而唔係做當地巿場....我都有朋友分別喺美國、加拿大做醫生,診所聽電話索性用中文,因為9X9都係華人,唔會有西人客,佢地不约而同都話搵到食,不過唔係發展。

凡事當然會有例外,我講嘅係普遍現象,並非個別例子。您唔咁樣去諗人,同人地係唔係咁樣諗您係兩回事。唔係您有幾native嘅外語能力同幾了解別人文化就可以解決,千萬唔好一廂情願。我相信閣下冇乜喺外地工作過。親身體驗下會有更深入了解。

外地工作當然要要豁達又有開放的心先至可以面對工作以外嘅問題而找到生活。

Soundervolt 發表於 19-2-18 02:54

「或者只看同鄕niche market都够」就已經係limit咗,咪 ...

或者啫

Soundervolt 發表於 19-2-18 02:54

「或者只看同鄕niche market都够」就已經係limit咗,咪 ...
e加去外國讀e真不太make sense, 回港又要考過試,除非在港讀is英文native level, 當地執業又未必容合到。想入hi tech 行業美國一定是首選,不過現侵侵政策冇passport 留低做工唔易
‹ 上一主題|下一主題