用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩 vs. Maryknoll
樓主: KKLmama
go

協恩 vs. Maryknoll [複製鏈接]

JBI1604 發表於 19-2-12 12:50
中學我會選擇HYS是因為她們的全人教育理念,除出眾的體育成績外,去年她們的choir 贏得School Music Festiv ...

全人教育並非用獎項作為量度單位~~~

回覆 KKLmama 的帖子

我自己覺得係...我自己覺得名校最大的優點是全人教育,運動弱係mcs的一大弱點。

GreenMaDad 發表於 19-2-12 21:31
回覆 KKLmama 的帖子

我自己覺得係...我自己覺得名校最大的優點是全人教育,運動弱係mcs的一大弱點。 ...
唔拎三甲就一定是弱?我見MCS 游泳、乒乓球、田徑、羽毛球都係D1組別,成績唔好都跌落D2啦!

bettyay 發表於 19-2-12 21:42
唔拎三甲就一定是弱?我見MCS 游泳、乒乓球、田徑、羽毛球都係D1組別,成績唔好都跌落D2啦! ...

如果話運動弱應該SMCC都未淪到MCS啦不過協恩/德望/DGS這幾間的確係特別強

回覆樓主

抱歉我之前沒有把話說明,讓大家誤會了我把全人教育與學界各種比賽劃上等號。
我認同在香港稍有歷史和名氣的學校大都是奉行全人教育,因為學校除學術的傳授外也著重體藝發展,讓同學從參與不同的活動及比賽中磨練心志。我之所以說我選擇HYS並無對MCS不敬, 只是我曾親睹此校的學生如何在不同種類的活動及競賽中上下一心的去體現她們團隊精神而剛巧她們也能交出不俗的成績,故此我對HYS是有好感的,而這也是很個人的觀感。每間學校也有自己的文化,我只能夠說當中有些東西是難以用理性或數據分析,所以如果能夠有機會參觀學校的Open Day或Funfair, 會可更全面了解學生的氣質及學校的氛圍

picamama 發表於 19-2-12 22:38
如果話運動弱應該SMCC都未淪到MCS啦不過協恩/德望/DGS這幾間的確係特別強
...

係啦,至起碼MCS田徑同游水都係D1

hkpapa852 發表於 19-2-12 13:16
現實中,所有傳統名校都著重全人教育,唔係只為追逐獎項。
只係家長以為學校體藝無攞獎就唔係全人教育。
...
其實拎唔拎到獎跟本不足以作為學生選擇中學的理由
反而是學校選擇學生的理由
完全本末倒置

而學生拎唔拎到獎差唔多完全唔關學校事
除了校隊外, 大部份個人賽都是家長另外請教練去操的
拿到獎是學生和家長努力的成果
如果真正是為興趣去參與比賽
在中學時子女拿不拿獎跟本意義不大
對升大學的影響和學業比跟本就微不足度
只係有D學校自己冇校隊就連個人賽都唔幫學生報
尼種玩法就要在選校前事先留意

所以選中學只需要看三個因素
1. 文理科班比例
2. 老師質素
3. 學習氣氛

課外活動就課外自己參與
鐘意拎獎幫學校戴花環是個人自由
不過有幾間名校會唔多理成績係咪Band 1都照收班體藝精英
但另一邊廂又迫拎唔到獎或成績不達標學生退學
我覺得尼D唔應該叫全人教育而應該叫呃獎學棍

我小朋友正是D1運動員, 就我多年所觀察, D1既學校, 有兩類型, 第一類係自己攪掂自己項目, 玩完自己走得, 另一類係由啦啦隊到慶功宴都悉心安排, 上下一心, 有獎攡會全校一起歡呼, 輸了亦會亙相扶持, 協恩正是後者, 看你重唔重視呢種關係

我小朋友從小完全沒察覺到有運動細胞,我們家族有運動細胞的人少之又少,但小朋友學校有很多運動課外活動,初小時試下參加,現在也算是D1參賽者,我們的情況是,小朋友沒有什麼貢獻,但學校卻給予了不少機會。  雖然這是微不足道的achievement, 但我見到小朋友很開心!

GreenMaDad 發表於 19-2-15 13:44
我小朋友從小完全沒察覺到有運動細胞,我們家族有運動細胞的人少之又少,但小朋友學校有很多運動課外活動, ...

GreenMaDad 發表於 19-2-15 13:44
我小朋友從小完全沒察覺到有運動細胞,我們家族有運動細胞的人少之又少,但小朋友學校有很多運動課外活動, ...

每位小朋友都有他獨特的天份。
‹ 上一主題|下一主題