用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到培正offer既你, 會放邊間?
樓主: nataliE228
go

收到培正offer既你, 會放邊間?   [複製鏈接]

鑽石仔 發表於 19-2-6 00:48
請問邊幾間龍,你覺得好過pc?

Dgs, dbs, spcc ,呢三間自己考入,也是一係條龍,考到當然吸引,唔駛煩!但考小從來也是靠父母及小朋友本質,同幼稚園關係不是最大。所以就算培正or KV, 一樣有人考入去!

其他如st Paul con, 也是龍,但入唔到SPK, 小一唔公開收外校生。

GH,分別是GH 英中,但小學勁谷,先保住50%。培小相對輕鬆,85% 升中!當然培正中中,也有人不喜歡,但記住大家也是band 1A!

其他LSC , maryknoll, Marymount, queens, HY, WY, etc .... 呢D也是十分好,但要小一抽獎入,問題又去返會否放棄龍幼,搏一搏運氣,如果平時賭開10次有9次中,都可以搏吓小朋友的運氣,放棄龍校賭一賭!

星星的後裔    發表於 19-3-28 13:26

Dadagaga 發表於 19-2-6 01:36
Dgs, dbs, spcc ,呢三間自己考入,也是一係條龍,考到當然吸引,唔駛煩!但考小從來也是靠父母及小朋友本 ...

所以係機會率計算問題,有本事的,中間也有人由培正跳去以上津校抽班直上!

否則,今天放棄P.C., 將來考到Sfa, 陳守仁,宣小,etc , 又要玩多一次升中,問題又來,85% 升band 1A, vs 公海比併,到最後都係DSE論高低,個人覺得龍校行少好多冤枉路,少D升學壓力,家庭氣氛也輕鬆D!

Dadagaga 發表於 19-2-6 00:16
2 years ago, I gave up MS, KV, LH for P.C.
This year, I gave up KV, KM, St Clare’s, TL for P.C.

雖說神校咩幼稚園都可以入,不過論考到DG DB 的機率,PC應該比 SC /LH/ KV 低好多。睇過PC課程,學術真係差啲,甚至SC都教得深過佢,更何況另外兩間,唔外補相信係出面考小一學術一定唔夠。非常滿足培小就OK嘅,有個保險(但亦好大機會只會直升)

maymay27 發表於 19-2-9 23:26
雖說神校咩幼稚園都可以入,不過論考到DG DB 的機率,PC應該比 SC /LH/ KV 低好多。睇過PC課程,學術真係 ...

其實兩三歲人仔
唔知點預知佢地將來有無書緣
成就有幾大
PC幼或小已經係good enough for小朋友去發展
如果佢真係好有書緣,係小學開始發力
係PC小成績唔錯
插班或者升小時會有更多選擇
但幼、小時家長同小朋友會比較輕鬆
家庭氣氛唔會咁緊張

不過每個家庭嘅教育取向唔同
如果家庭方針比較aggressive 目標係神校
PC當然未必滿足到

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1695769&highlight=培正

maymay27 發表於 19-2-9 23:26
雖說神校咩幼稚園都可以入,不過論考到DG DB 的機率,PC應該比 SC /LH/ KV 低好多。睇過PC課程,學術真係 ...

PC課程相比SC/LH/KV一定淺,

PC校長講明,一讀就讀15, 不需要頭幾年就谷.  學校目標不同.

考入DG DB SPCC 真的單靠SC LH KV本身? 外補也不能少吧!

PC back up 也不錯, 如不滿足,再加外補可能有其他驚喜,

至少也可以直升培正吧!

2 years ago, I gave up MS, KV, LH for P.C.
This year, I gave up KV, KM, St Clare’s, TL for P.C.
我諗放得 PC多數都冇升小經驗。搞咁多野都係為左入間B1A中學,宜家就比 offer 你,還要兜兜轉轉,若最後事與願違,辛苦左自己、犧牲左小朋友既童年,值得嗎?
好得過 PC既直私龍得幾間,真係非神校不可?為自己定為小朋友?

993rs 發表於 19-2-12 16:40
我諗放得 PC多數都冇升小經驗。搞咁多野都係為左入間B1A中學,宜家就比 offer 你,還要兜兜轉轉,若最後事 ...

放PC又未必個個只係為上B1a中學或者想進取考神小既...
有D家長注重語境, 想小朋友多D英文語境自小浸淫, 咁PC咪not their cup of tea...
總有人注重間學校課程/教學理念同自己相唔相近, 多於一條龍直上B1a既...

rchan1 發表於 19-2-13 13:22
有D家長注重語境, 想小朋友多D英文語境自小浸淫, 咁 ...

理念、語境,報之前已知。我回應既對像並不包括d當 PC 係後備既家庭。

993rs 發表於 19-2-13 13:51
理念、語境,報之前已知。我回應既對像並不包括d當 PC 係後備既家庭。
如果唔當係後備, 咁有OFFER正常都唔會放掛...

回覆 Dadagaga 的帖子

totally agree with you!

rchan1 發表於 19-2-13 13:22
有D家長注重語境, 想小朋友多D英文語境自小浸淫, 咁 ...

agree. it is true.
真喺有人讀完三年幼稚園認為唔夾,唔喺家長想要的學校。

回覆 Dadagaga 的帖子

U give up 坑真or堅真?

Dadagaga 發表於 19-2-6 01:37
所以係機會率計算問題,有本事的,中間也有人由培正跳去以上津校抽班直上!

否則,今天放棄P.C., 將來考 ...

很贊同

回覆樓主:

我地今年放左sc 同kv 同york

icebbs 發表於 19-2-5 23:39
請問覺得培幼會唔會太淺?同KV 相比,會否差很遠程度?

表面證供顯示KV課程一定比PC深, 但如果你諗住靠學校課程就保證小朋友平步青雲穩揸住一手直私offer就冇可能.

PC又好, KV又好, 出去外補大有人在.

titma 發表於 19-3-27 19:21
表面證供顯示KV課程一定比PC深, 但如果你諗住靠學校課程就保證小朋友平步青雲穩揸住一手直私offer就冇可能 ...

只因大囡讀既私幼唔淺,驚PC太淺好難有競爭力,大囡都有外補,今年考小都有4個直私offers,只係驚PC太淺又唔保證升小

今年仲有人考到SPCCPS添

Dadagaga 發表於 19-2-6 01:37

否則,今天放棄P.C., 將來考 ...
完全同意PC唔係最好的學校
不過都已算唔錯
程度高又一定發展好
‹ 上一主題|下一主題