用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS VS NIS
go

ICS VS NIS [複製鏈接]

小朋友收到ICS reception 1同NIS K1 offer頭痛緊讀邊間好

ICS
好多人都話好注重紀律
而且學生考試成績都好好
爬過好多文都話小朋友喺入面讀得好開心
中文用簡體
(明白今時今日簡體係無可避免
但覺得先學繁體之後再接觸簡體會比較好
學咗簡體先再學繁體會比較難)
宗教氣氛濃厚

(自己唔係Christian 不過唔介意小朋友接觸)
不過雖然話係一條龍
但都見到有人話
小朋友跟唔上被要求轉校嘅情況

NIS
而家返緊playgroup
小朋友返得好開心
個人都好鍾意NIS嘅環境同教學理念(幼稚園同小學都係)
中文用繁體
同樣係Christian 但暫時感覺氣氛無ICS咁濃
基本上都好鍾意NIS
但最大問題就係讀完K2唔guarantee上到去year1
上年好似只有1半學生可以上到year1
就算讀到NIS小學 讀完year6又要再搵學校
聽聞好多會去沙頭角ICHK 睇過資料都鍾意嘅
不過都一樣唔係guarantee
變咗揀NIS嘅話 嚟緊就已經有2關要再頭痕過

所以想聽下大家意見
亦希望有ICS用家講下讀ICS會唔會好辛苦好難跟得上
NIS用家講下幼稚園升小學嘅實際情況
   2    0    0    0

如果整體都喜歡nis,就去啦!兩間都吾會一定糸直上,中間仍有關要過。nis個人感覺warm d,不過學術ics 強d! Ics, 如果小朋友本身資質高,應不大問題,且讀得開心!但如果平平,亦糸走來走去個類,可能留意下是否合適。成績紀律吾得,year 2糸會有機會老師會同家長講,我朋友的小朋友亦因此轉校,上吾到。兩間都糸好學校。

回覆 kitkitchu08 的帖子

我指Reception  2

kitkitchu08 發表於 19-2-1 10:38
回覆 kitkitchu08 的帖子

我指Reception  2

....

picamama 發表於 19-2-1 14:15
我也有朋友的小孩R2不能升上Y1,因為唔夠「乖同坐定定」,他不是ADHD的,但就跟老師唔夾唔肯合作,這種性 ...
即係其實同成績無關純粹係覺得小朋友唔夠乖?
‹ 上一主題|下一主題