用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六第3次呈分
樓主: ddcat
go

小六第3次呈分   [複製鏈接]

cuby 發表於 19-2-12 19:35
我覺有D人以為呈三唔重要便放軟手。其實呈一至三是同等分。只是呈一和二自行有較大影響。我仔呈一二是級1x ...

可否請教,分班試應該如何準備?

maumeemee 發表於 19-2-26 23:42
可否請教,分班試應該如何準備?
都是照平常温習,無乜特別

cuby 發表於 19-2-12 19:35
我覺有D人以為呈三唔重要便放軟手。其實呈一至三是同等分。只是呈一和二自行有較大影響。我仔呈一二是級1x ...

你就好。

我們快呈三,今次放軟手腳,啊仔話估計自己成績應該會稍跌,因為呢個月成日都要搞學校面試,個心唔夠專注。

同埋個新年假開心得滯

YS_mommy 發表於 19-2-27 09:52
你就好。

我們快呈三,今次放軟手腳,啊仔話估計自己成績應該會稍跌,因為呢個月成日都要搞學校面 ...

有無人已經考完呈三?

pccw2017 發表於 19-2-27 10:43
有無人已經考完呈三?
我地今日開考,下星期二完~

pccw2017    發表於 19-2-27 11:34

bbforever 發表於 19-2-27 11:22
我地今日開考,下星期二完~
咁好既? 我哋3月底, 3月又係預備面試, 又係預備呈三, 真係人都顛。仲有一間面試直接卡响呈分中間, 真係好大影響。

妹妹頭 發表於 19-1-31 13:52
回覆 紫翹 的帖子

教統局會有RANKING比中學, 你唔知名次, 但教統局就知啦, 放心

我想請問教育局的次第排名,係咪全港有考呈分試的學校一齊排?請問係大約排個Range比你,還是真的每人都有個明確次第?

如果A校小學有很多B1生,咁級名次排到好後(都是B1生), 咁A校級名次後的B1生,和B校級名次高的B2生,自行時,中學部會否因而收錯學生?

miriam 發表於 19-1-31 14:45
亦有人覺得 VA 同音樂係唔重要

請問如果學琴唔考級,或只是學樂理堂,係咪可以應付到呈分的音樂科?係咪間間學校考的音樂要求都不一樣,有無話,例如要考牧童笛,還是自選樂器來考? 如自選樂器,是否一早要考到好高級?

唱歌和考筆試就必須的,是嗎?

醒目開學勳章 王國長老

kwokbobo 發表於 19-2-28 10:19
請問如果學琴唔考級,或只是學樂理堂,係咪可以應付到呈分的音樂科?係咪間間學校考的音樂要求都不一樣,有 ...
我囡係 "五音不全" 之人, 除學校音樂堂外無係出面學任何樂器, 佢呈分試成績係 OK.

我囡當年係考牧童笛, 應該係為左統一評分會更公平, 假如任選樂器, 有個同學 8 級既點同佢玩丫.

樂器真係放輕鬆, 學緊已有基本知識, 若果諗住用樂器報中學用.............某女直資早講明鋼琴個 D 唔會睇.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kwokbobo 發表於 19-2-28 10:19
請問如果學琴唔考級,或只是學樂理堂,係咪可以應付到呈分的音樂科?係咪間間學校考的音樂要求都不一樣,有 ...
間間學校唔一樣的, 我哋學校無考筆試(N年前有), 要考牧童笛、自選學器、唱歌。自選樂器我哋唔睇你考乜級, 係按你程度派首歌仔你彈, 俾心機練, 都唔會低分既。

回覆 kwokbobo 的帖子

講明全港排名, 緊係排晒全港有呈分既學生, 個排名家長,  學生, 小學, 中學都唔會知, 中學向教統局取的, 只是有入表該校的學生排名 (只係次序), 方便中學自行時收生

miriam 發表於 19-2-28 10:39
我囡係 "五音不全" 之人, 除學校音樂堂外無係出面學任何樂器, 佢呈分試成績係 OK.

我囡當年係考牧童笛, 應 ...
阿妹又係五音不全型, 所以佢P1時考唱歌, 我叫佢要唱得大聲之餘更兵行險著, 做埋動作。老師又好buy, 俾好高分。到P3時, 我同佢講, 大個喇, 唔可以賣萌喇, 做動作會好嘔心, 你都係老老實實練唱啦。

回覆 miriam 的帖子

我女都係一個 "五音不全" 之人, 佢從來都冇外補有關音樂既課程, 但只要上堂聽書, 有練牧童笛, 3次呈分都可以有A, 冇問題

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-2-28 11:12
阿妹又係五音不全型, 所以佢P1時考唱歌, 我叫佢要唱得大聲之餘更兵行險著, 做埋動作。老師又好buy, 俾好高 ...
我個件係 "不加思索" 同 "五音不全" 後人, 真係超攞膽架.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

kwokbobo 發表於 19-2-28 10:12
我想請問教育局的次第排名,係咪全港有考呈分試的學校一齊排?請問係大約排個Range比你,還是真的每人都有 ...
理論上無論點排, 邊間學校, B1學生一定會排得前過B2生。自行時, 會有機會B1C學校收到B2學生, 因為學校只知個排位順序, 其實唔知學生band幾, 只係靠佢哋過去既經驗估。因此, 好多時官津學校都係以成績行先, 500個人報, 佢就會揀前部份既學生in, 保障收到成績較前列既學生。

妹妹頭 發表於 19-2-28 11:13

我女都係一個 "五音不全" 之人, 佢從來都冇外補有關音樂既課程, 但只要上堂聽書, 有練 ...
係, 其實俾D心機, 小學課程都唔係太難。

little_yolky 發表於 19-2-28 11:17
理論上無論點排, 邊間學校, B1學生一定會排得前過B2生。自行時, 會有機會B1C學校收到B2學生, 因為學校只知 ...

對!

補充:
只排有入表該中學申請自行/直資的所有學生。

我温到反白眼啦。無睇錯!係我温……我個仔剛回魂。只希望keep banding.

yovin 發表於 19-2-28 11:25

對!
呈三已經好D, keep banding就可以了, 唔駛好似呈一呈二咁搏殺。

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 19-2-28 11:13

我女都係一個 "五音不全" 之人, 佢從來都冇外補有關音樂既課程, 但只要上堂聽書, 有練 ...
我個位好似有 A, 肯溫下書同練下牧童笛基本都 OK.

little_yolky 發表於 19-2-27 11:46
咁好既? 我哋3月底, 3月又係預備面試, 又係預備呈三, 真係人都顛。仲有一間面試直接卡响呈分中間, 真係好大 ...

Same
‹ 上一主題|下一主題