用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF QBS 有offer, 明天deadline了,仲諗緊讀唔讀? ...
go

ESF QBS 有offer, 明天deadline了,仲諗緊讀唔讀? [複製鏈接]

阿女讀緊IB幼稚園,我自己都鍾意IB課程,只怕中文根基淺,因中文將來都會重要,我自己好local, 又唔知慣唔慣,以後in 傳統學校又唔知有無或有乜offer??  8/2019已開學,點好?
8/2019

1    0    0    0

回覆樓主:

你咁樣好容易兩頭唔到岸。不如你揀一間中文強啲又似IS又有IB的local或pis吧。你咁多猶疑,讀咗都唔甘心的。當初明知唔係你杯茶又為何去報名呢?

eziznw 發表於 19-1-31 00:04
你咁樣好容易兩頭唔到岸。不如你揀一間中文強啲又似IS又有IB的local或pis吧。你咁多猶疑,讀咗都唔甘心的。 ...

其實英基小學中文係分三個程度 ,如果最高嘅程度, expect學生中文係接近母語去教學,咁係咪 差成咁呢

heihei33 發表於 19-1-31 08:02
其實英基小學中文係分三個程度 ,如果最高嘅程度, expect學生中文係接近母語去教學,咁係咪 差成咁呢
...

不過你如果用local嗰把尺去度,我勸你不如讀local 算

回覆樓主:

你而家accept offer就不會轉返local , 想清楚. 同埋accept offer要比一畢levy, 如你讀一年又轉便蝕

ocyoch 發表於 19-1-30 23:45
阿女讀緊IB幼稚園,我自己都鍾意IB課程,只怕中文根基淺,因中文將來都會重要,我自己好local, 又唔知慣唔 ...

如果你以後係target去考返傳統學校,點解要轉呢?

回覆樓主

冇決心冇信心就唔好讀,又冇功課又冇考試,你會好懷疑好辛苦。冇謂辛苦自己。

貝珠 發表於 19-1-31 11:24
冇決心冇信心就唔好讀,又冇功課又冇考試,你會好懷疑好辛苦。冇謂辛苦自己。
...

其實家長選擇小學嘅時候,有冇考慮過小朋友嘅性格,甚至小朋友嘅意願
好似我小朋友咁,佢完全知道嚟緊自己升邊間IS小學,仲好期待

回覆 heihei33 的帖子

當然小朋友返學開心最重要
但其實小朋友未必直正了解咩學校對佢地為之好

sallym 發表於 19-1-31 12:27
回覆 heihei33 的帖子

當然小朋友返學開心最重要

同意,如果我女讀Kv ,可能都好開心,有d小朋友可塑性強,你把他放在那裡都可以。只不過,家長有唔同期望啫

回覆樓主:

放棄吧!

大把有需要嘅人等緊個位,我個仔係alumni, thank goodness 當年QBS 收咗我個仔,it’s the best school I can find for him.

你唔恨但千祈唔好嘥人個位!你個mindset同QBS嘅Vision and Mission好唔同,QBS‘s mission is “Empowering Learners to Make a Difference”,唔係入去學好中文。

除左中文未及local 程度. 我未聽過任何QBS 既negative comments. 亦係一間唔易入到既學校.
而且QBS 既中文程度係IS來講都算幾好.

睇你想小朋友中文要到咩程度啦. 基本既reading, conversation 我覺得唔會有咩問題. *各用家可以再comment 下*

要谷小朋友既話, 入LOCAL啦. 你用academic 去度IS, 你讀得唔會開心.

回覆樓主

QBS係一間好好嘅學校,唔易入,我友排咗好耐面試機會都無。

ESF一週五堂中文,native組水平其實不錯,家長跟或外補少少都已足夠。

大家想法唔同,如果有心結就唔好讀。本身中文家庭,我其實會更關注小朋友的英文能否達到高標準。

回覆 eziznw 的帖子

在完全沒準備下帶佢去試下, 點知OK, 知道ESF都難入及有考慮過入的, 只是我自己是香港土生土長, 諗諗下想gather多D資料作最後決定而已

回覆 eziznw 的帖子

怕入唔到呢

heihei33 發表於 19-1-31 12:14
其實家長選擇小學嘅時候,有冇考慮過小朋友嘅性格,甚至小朋友嘅意願
好似我小朋友咁,佢完全知道嚟緊自己升 ...
佢話鍾意, 一陣又話想繼續讀依家間幼稚園, 得四歲, 知D唔知D

hitommycc 發表於 19-1-31 15:28
QBS係一間好好嘅學校,唔易入,我友排咗好耐面試機會都無。

ESF一週五堂中文,native組水平其實不錯,家長 ...
收到

回覆樓主

樓主話自己香港土生土長好local, 其實有無諗過將來俾小朋友去外國升學。

ESF大部分家庭都有外國護照(QBS 超過九成學生自己本身有海外護照,阿仔果班三十人得兩個無海外護照,澳門/大陸/台灣唔算海外護照),由小學到中學不停會有學生因離港退學,尤其Year 8/9/10/11,好多學生會返祖家或到外國升學;考完Year 11 (I)GCSE 可能一班得返一半繼續Year 12/13。就算讀完Year 13, 大多數都去外國升學。好多學生見到咁多同學走,自己都會心思思想走唔想喺香港讀,要求文母配合。

樓主如果完全無心理及財務準備俾小朋友到外國升學,咁就無謂踩隻腳入去。

阿女讀緊IB幼稚園,我自己都鍾意IB課程,只怕中文根基淺,因中文將來都會重要,我自己好local, 又唔知慣唔 ...

....

講真,讀國際真係要下定決心,放手等學校教。 你自問可以嗎?

至於小朋友唔使問,一定開心。
中文,自己教下,揾老師補下就ok,除非你想學中史,文言
‹ 上一主題|下一主題