用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到入學通知但好苦惱
樓主: amycyc
go

收到入學通知但好苦惱   [複製鏈接]

回覆樓主:

另一個角度考慮呢件事,似乎令公子並不喜歡聖道迦南。既然讀果個係佢,不如您俾佢自己努力試下,考好呈三。

叩門並非易事。

加油! 祝令公子能進入心儀中學。

little_yolky 發表於 19-1-30 14:32
唔好再講喇, 越諗越鐘意自二多過自一, 車程又近D。不過, 阿女鐘意自一, 你估佢派咗去自一, 仲肯唔肯 ...
記住小朋友先係用家,其他人都只可以俾意見,唔可以幫佢揸主意,所以佢鍾意先係最重要。

snake666 發表於 19-1-30 14:47
我仔B2, 在聖道迦南讀F.1的

記得舊年有offer 嘅時候交留位費和簽承諾書, 上面會寫學校4月xx日前交收生名 ...

可分享下讀咗半年嘅感覺俾我嘛?

王家爸爸 發表於 19-1-30 18:27
記住小朋友先係用家,其他人都只可以俾意見,唔可以幫佢揸主意,所以佢鍾意先係最重要。 ...

佢都有啲鍾意聖道,但一知道學校係 band 2,又唔咁心囉!

amycyc 發表於 19-1-30 18:42
可分享下讀咗半年嘅感覺俾我嘛?

仔認為讀得開心, 學業上不是太大壓力的, 老師有耐性和愛心。
平時每科都有quiz, 上學期有一次revision test同一次exam, revision test嘅名次係中間位置, 仔覺得中史最難。

另外,由於他小學沒有其他同學升讀聖道迦南,佢都很快找到很多朋友, 其他同學都乖的。

坦白講,學術方面你嘅仔係band1-2A邊緣, 入到聖道迦南可能會覺得好輕鬆, 名次一定考得好前,所以你同仔傾下佢想過一個怎樣嘅中學生活,
如果佢係學術上可以面對到壓力, 當然去一間學術成績較好的學校。

snake666 發表於 19-1-30 19:20

仔認為讀得開心, 學業上不是太大壓力的, 老師有耐性和愛 ...

謝謝你詳細資料

回覆樓主

成日講d小朋友成績ABCD,有d小學A:85-100 B:75-84 C65-74 ; 有d係 A90-100 B80-89 C70-79;

學校校長唔知咩,唔好玩啦!

我個仔,面試咗三家直資,福中Senond In, waiting list;天水圍李兆基,收到Offer;李國寶,收到Offer。最終決定報讀李國寶。

amycyc 發表於 19-1-30 13:04
福中無報(仔唔鍾意)播道 in 咗等消息

播道23/1已放榜

王家爸爸 發表於 19-1-30 18:27
記住小朋友先係用家,其他人都只可以俾意見,唔可以幫佢揸主意,所以佢鍾意先係最重要。 ...
所以, 我咪愚蠢地聽咗佢講, 放咗响自一。

王家爸爸    發表於 19-1-31 09:26

静宝宝cici 發表於 19-1-30 20:57
我個仔,面試咗三家直資,福中Senond In, waiting list;天水圍李兆基,收到Offer;李國寶,收到Offer。最 ...

你阿仔的例子和樓主阿仔的例子,好似都唔同例子,可比性不同

bobbob 發表於 19-1-30 16:25
你女考頭幾名點追18名呀?
但係b3410女女都由2X名追入5強喎, 呢D小朋友真係厲害。 阿女單單一科數, 已經註定5強無望了, 因為頭5名除咗有100分, 其餘既都係接近100分的, 單一科數, 幾乎係98分或以上, 阿女用盡飲奶之力先得92, 開心到要開香檳咁濟, 所以要再追前係難於上青天。除非老師狠心D中英常出卷深D, 咁就仲有D可能。

回覆 静宝宝cici 的帖子

你小朋友也是B1尾, B2頭嗎?

little_yolky 發表於 19-1-31 09:51
但係b3410女女都由2X名追入5強喎, 呢D小朋友真係厲害。 阿女單單一科數, 已經註定5強無望了, 因為 ...

出份卷深D,目標係攬炒~~~

little_yolky    發表於 19-1-31 10:29

奔跑的蛋治 發表於 19-1-30 16:29
回覆 little_yolky 的帖子

所以阿囡考直資, 都係用來試水溫?你會唔會take offer ga? ...
我唔會take offer, 早D俾waiting既同學仔有offer, 等佢哋可以早D安心。

amycyc 發表於 19-1-30 18:48
佢都有啲鍾意聖道,但一知道學校係 band 2,又唔咁心囉!

其實係咪我亂咗?!究竟你小朋友而家係 band  2A ?  定已經係 band1C 呢?如果佢只係 band 2, 無論 ABC 都只會好大機會派 band 2 學校,點解唔甘心呢?除非呈三真係超大進步啦!成績 ABC 不能作準,有啲學校,超過一半人攞 A, 始終都係名次作準。

回覆 KOLC929 的帖子

呈一band1 B,呈二band1 C

lily1113 發表於 19-1-31 02:36
播道23/1已放榜

唔係 4 月咩?面試通知寫 4 月會通知結果  

回覆 IloveJJ 的帖子

那PTA 家長說同學仔放SLS 乙5/6, 不唔返B1, 簡單說英中, 無說最後如何, 只想大家都知....(應該唔好學校)
是你仔學校!  

amycyc 發表於 19-1-30 12:54
仔成績主科都有 3A 1B,但副科就 C & D,所以拉低咗 banding
咦, 問題唔係主科(學術) 成績, 問題是音樂和視藝, 咁你有無跟下佢先, 如平日要交齊視藝? 因平時分好重要, 而音樂考試前有無唱熟首歌、做少少樂理、吹下牧童笛????

要加強返先得~ 我聽過有人因此拉低呈分BANDING! 所以要加強
‹ 上一主題|下一主題