用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到入學通知但好苦惱
樓主: amycyc
go

收到入學通知但好苦惱   [複製鏈接]

christy2011 發表於 19-1-30 06:49
有無報李國寶,羅氏,顏寶鈴?

其實試左呢三間後,大概都應該知道小朋友的水平去到哪裡了。

Felix223    發表於 19-1-30 15:32
王家爸爸    發表於 19-1-30 12:15

b3410 發表於 19-1-30 11:13
都幾辛苦!等待結果時真的會失眠所有玩樂旅行計劃暫停,時間預留俾簡介會/交表/面試/叩門/升中銜 ...
我哋平時都無乜玩樂旅行

簡介會P4開始睇, 交表C6去, 我哋連學校搞過兩次面試同中一體驗日, 因為要遲回校/星期六, 無校車, 所以都無參加, 因為安排唔到人手接送

不過, 都要奉勸來年既家長, 要早D了解一下個升中程序, 我由阿大P1開始刨EK刨到依家上咗神枱, 個心會定D。知己知彼, 方能百戰百勝。

回覆樓主:

叩門可能是一件比自行難的任務。我記得曾經幫教會一個姊妹硏究她孩子所屬地區,發現某中規中矩,自行只需BBBB的學校,叩門時收表門檻提高為AABB。
建議樓主硏究一下其地區的叩門情況。

另外,須注意,官津學校的政府資助額是以班級數量計算,而非學生人數計算。加上叩門的學位基本上來自留班位(假設樓主的目標是所謂 band one 中學,相信不來註冊的人少之又少)。 除非來叩門的學生明顯高出該校一般收生水平,學校其實冇必要動用留班位去收一個普普通通的學生。

回覆 奥脫福 的帖子

景嶺成績已經接近1b水平,入到怕讀得好辛苦

amycyc 發表於 19-1-30 07:38
見哂,但無消息

樓主,如果見咗李國寶、羅氏、顏寶鈴三間都無聲氣,咁小朋友嘅band 2 頭可能係2 頭較後位置,即係接近band 2中。

唔係潑你冷水,如果咁情況下,小朋友想喺呈三衝上去band 1,機會會較微,難度極高,恐怕努力之下都只去到邊緣人。不過真係進步去到邊緣人都好,都有利於日後叩門。

叩門: 今年去一間學校簡介會, 有PTA 成員說舊年派位後經歷, 佢仔同學應該係B1, 統一派位, 全單B1學校, 最後派了一間不是B1學校, 因為區內B1學位唔夠.

之後去了顏寶鈴叩門, 場面墟冚 真可怕, 最後叩唔到佢心儀的學校所以估計好~作好應變

小時了了 發表於 19-1-30 10:53
"福中有得面試,應該係B1" >> 福中第一次面試兩年前係全 In 的, 即是有申請無論係 B1 定 B3 都有得 In. 今 ...

真的嗎?可能我記錯咗。因為見入到福中既最差都係B2A,所以以為一定係B2A以上先有得見。
學校既面試安排只係話:如有面試安排,本校將以電郵方式發出「電子准考證」予申請者,並以電話通知有關詳情,申請人無需致電本校查,所以應該唔係個個人有得。

奥脫福 發表於 19-1-30 10:54
即係用家才有資格去評學校?

咁就大鑊,我相信個個小六同學都期待自己的老師會俾到
用家咁細個,點都唔會嚟呢度,用家要吹水都去XX Secret。

Felix223    發表於 19-1-30 15:33

回覆 奥脫福 的帖子

如2A 自行王華湘,高增值中學

christy2011 發表於 19-1-30 11:57

回覆 奥脫福 的帖子

如2A 自行王華湘,高增值中學

自行已過。。。如樓主自行果兩間無變,順天應無面試機會;至於
觀瑪,樓主可做的是充份準備好面試,希望能以最佳水平應對,創
造奇蹟。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

rulerL 發表於 19-1-30 11:53
樓主,如果見咗李國寶、羅氏、顏寶鈴三間都無聲氣,咁小朋友嘅band 2 頭可能係2 頭較後位置,即係接近band ...
老實講,即使係B2,都有更好既選擇。除非覺得小朋友有機會再跌,否則其實又未必需要接受。

回覆 王家爸爸 的帖子

同意,b2a 大抽獎官塘區可以揀王華湘,陳瑞祺,金文泰

王家爸爸 發表於 19-1-30 11:54
真的嗎?可能我記錯咗。因為見入到福中既最差都係B2A,所以以為一定係B2A以上先有得見。
學校既面 ...
福中1st in係all in。

奥脫福 發表於 19-1-30 11:09
觀瑪 、順天,同果間直資爭唔止一條街吧。。。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread& ...

樓主只有 band 2 頭成績,個人覺得不可用 band 1 學校比較,除非好肯定自己穩入 band 1

tutik 發表於 19-1-30 09:03
你果區有冇心宜band 2?有既就唔好take offer.  到考完呈三就會请楚banding, 大抽獎可以睇餸食飯,搏唔上位 ...

有心儀 band 2 但係中中

YS_mommy 發表於 19-1-30 09:12
其實, 你要問返自己, 當時考呢間學校的目的, 如果試水溫, 就知大約程度. 如果本身好喜歡, 就註冊, 如果有疑 ...

仔成績主科都有 3A 1B,但副科就 C & D,所以拉低咗 banding

little_yolky 發表於 19-1-30 09:20
其實差幾個名次要追上去唔容易, 只求人哋失手, 你去執雞而已。不過, 既然小朋友有心, 就無理由打沉佢咁解。 ...

認同

IloveJJ 發表於 19-1-30 10:40
咁如果福中無2nd in,播道無得in,係咪無可能係B1尾呢?

福中無報(仔唔鍾意)播道 in 咗等消息

王家爸爸 發表於 19-1-30 12:08
老實講,即使係B2,都有更好既選擇。除非覺得小朋友有機會再跌,否則其實又未必需要接受。 ...

樓主是否接受聖道嘉南我係無取態的。樓上#28樓同#51樓網友little講聖道其實都唔錯,值得考慮。估計以小朋友band 2頭成績(保守估都有band 2中)入讀聖校,喺應付學習方面應該無難度。

只是小朋友想搏band 1難度就真係好高,除非呈三成績能夠突飛猛進,否則留在band 2機會較大。

以我大仔為例,佢依家中二。當年呈一band 2頭(不算好頭,約喺babd 2頭的中間),呈二時名次比呈一升咗18名,學校評為band 1尾,呈三再升前4名,總算企穩band 1。

樓主小朋友呈一、二後的成績可能大約等同我大仔呈一時,但佢只得返呈三可追,真係好難下,希望樓主作好心理準備。最後,我祝福樓主小朋友入到心儀中學。
‹ 上一主題|下一主題