用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 收到入學通知但好苦惱
樓主: amycyc
go

收到入學通知但好苦惱   [複製鏈接]

delete

heidi901817 發表於 19-1-30 10:20

就算真是放榜後收了BAND3生又如何呢? 請問你是用家嗎? 如不是就唔好以坊間資訊去作出評價. 最重要是選適合自己孩子學校去讀, 不是家長意願去讀.讀書是孩子不是家長.  

呢位家長,我見樓主小朋友係B2a先回應者。。。否則佢都去
注冊啦,仲使鬼咁苦惱咩!

王家爸爸    發表於 19-1-30 10:49
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

呢位家長,我都係講事實, 你之前係用坊間評價去評學校, 我就是想問你係咪用家, 有無真實資訊可幫到人. 請不不需回覆我. 謝謝!

amycyc 發表於 19-1-30 00:01
但我又唔敢博,如果交咗留位就要放棄大抽獎,唔知點算好

我覺得應該放手卑小朋友去博吓,只要小朋友有決心,一定有機會。

IloveJJ 發表於 19-1-30 10:40
咁如果福中無2nd in,播道無得in,係咪無可能係B1尾呢?
福中有得面試,應該係B1(我估最差都係B2A),無第二次面試,可能只係第一次做得唔好。播道無得面試,我估可能係學校覺得你點都唔會讀,所以可能係B1C以上既機會大啲。

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 19-1-30 10:48
福中有得面試,應該係B1(我估最差都係B2A),無第二次面試,可能只係第一次做得唔好。播道無得面試,我估 ...

"福中有得面試,應該係B1" >> 福中第一次面試兩年前係全 In 的, 即是有申請無論係 B1 定 B3 都有得 In. 今年唔知有無改. 如果無改, 如何評估為 B1 (估最差都係B2A?)

heidi901817 發表於 19-1-30 10:36
回覆 奥脫福 的帖子

呢位家長,我都係講事實, 你之前係用坊間評價去評學校, 我就是想問你係咪用家, 有無真 ...

即係用家才有資格去評學校?

咁就大鑊,我相信個個小六同學都期待自己的老師會俾到
選校意見自己,咁老師要生幾多個小朋友至夠評?

BTW,我仔班主任話呢間學校係B3,真係好想讀的才
好申請。

樓主,請問一下,有沒有考慮到小朋友選科問題 ? 英中是否適合 ?直資學校一般都比較多活動,小朋友性格適合 ?

回覆樓主:

我自問係保守派,如果只係 “有機會”升上 band 1 尾,“有機會”派到 band 1尾學校,“有機會”派到英中,但機會幾大冇人知,究竟係 band 1 定 band 2 冇人知,隨機編號有幾前又冇人知,我自己就唔夠膽搏了,搏到就大家高興,搏唔到就大小都好慘。
要睇下小朋友係咪已有目標津校,要比較下目標津校同直資取捨下,如果都係差不多,我覺得唔搏好過。今年金豬年,又用 pre-S1新數據,學校估 banding 有冇估錯都唔知,我贊成先留位,考好呈三同畢業試,再去叩門

yuettoi    發表於 19-1-30 11:51

b3410 發表於 19-1-30 09:56
我覺得升中遊戲雖然好折磨人,不過經歷過的小朋友或者家長,都會有唔少收穫。磨練毅力,耐性,成功的話不要 ...
其實都唔係好折磨人啫, 又唔係我考試, 佢考之嘛。

a_for_apple 發表於 19-1-30 10:59

我自問係保守派,如果只係 “有機會”升上 band 1 尾,“有機會”派到 band 1尾學校,“有機會”派到英中, ...

觀瑪 、順天,同果間直資爭唔止一條街吧。。。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3728937

PS:若然三次呈分後上到B1,觀瑪放乙一機會不弱;就算不幸落左B2,乙一放
聖若瑟機會亦高,甚至可搏他區陳喇、何官、景嶺。。。呢幾間都係比果間直資好的
選擇。

奥脫福 發表於 19-1-30 10:05
一張亮麗的小六成績表,除左可以同小學生活劃上完美的句號外,真係
要去到叩門的話,一樣會幫到忙。
因為, 除咗PC之外, 我無諗過要叩門, 所以我哋好隨意。

little_yolky 發表於 19-1-30 11:07
其實都唔係好折磨人啫, 又唔係我考試, 佢考之嘛。
都幾辛苦!等待結果時真的會失眠所有玩樂旅行計劃暫停,時間預留俾簡介會/交表/面試/叩門/升中銜接課。
又要不停的為小朋友加油。其實我情願自己去考,我自己最叻考試

王家爸爸 發表於 19-1-30 10:16
如果係運動員,佢可能係B2。如果真係B2,佢HEA唔HEA,其實又唔會影響其他B2會唔會變B1。 ...
佢係B1, 不過都係運動員。男女一齊計, 係B1C, 單計男仔, 就係B1A。

回覆 nicolemummy 的帖子

如果唔accept offer, 將來再叩這間, 學校會唔會唔考慮你呢? 想吃回頭草未必得喎.

heidi901817 發表於 19-1-30 10:36
回覆 奥脫福 的帖子

呢位家長,我都係講事實, 你之前係用坊間評價去評學校, 我就是想問你係咪用家, 有無真 ...

睇BK 真係要自己清醒,有好多有用資訊又有好多個人意見,有時自己都好混亂,好驚錯選。但最清楚小朋友底子都係自己,一心博既就加油啦,全力以掛
‹ 上一主題|下一主題