用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Shrewsbury vs King’s school Canterbury
樓主: Summiesum
go

Shrewsbury vs King’s school Canterbury [複製鏈接]

Summiesum 發表於 19-2-10 00:18
回覆 4eyesDad 的帖子

只是覺得Oundle 愈來愈出名,收生要求又高左,出來成績應該相應地好D,純個人意見 ...

我聽到的是某間B字頭的學校,比20年前,愈來愈出各,成績愈來愈好而已。Oundle 確實是出名的大校,不過以成績來看,B校最近真的很好。

B校又太勁了,太谷我又想小朋友亨受校園生活,又想有保證,我太貪心了

回覆 Summiesum 的帖子

Oundle 一直都很出名,只是來自香港的學生不多。同樣地,Oundle 亦是不需要agent 轉介學生的學校之一。

回覆樓主

正正兩間水平差不多,阿女當年揀King’s都係外在因素 - 佢第一眼就好鍾意大教堂,同埋佢話Oundle女生校服唔靚,哈哈!

回覆 WeiSB 的帖子

同我女一樣反應...haha

原來大家都面對過或正在面對 Oundle vs King’s 的決擇

這兩所學校真係好近似,取決多在于主觀或外在因素。

demio    發表於 19-2-12 23:16

Summiesum 發表於 19-2-10 15:05
回覆 WeiSB 的帖子

同我女一樣反應...haha
認識一名女孩2017年9月入讀 Oundle Y9 ,但讀了兩個學期在2018年4月便退學返回香港讀,女孩父母對人說是女兒 homesick ,而女兒則對人說是父母太掛念她、唔捨得她,真實原因只有她們才知道。女孩在港成績優異,入學前對人說 Oundle 在港面試了廿幾個學生,只收了她一個,估唔到她最終退學,父母好無奈。朋友圈估計是女孩鬧情緒、沒朋友、投入不到學校生活。

回覆 shanna852 的帖子

所以真係要搵一間適合小朋友自己的學校

Summiesum 發表於 19-2-10 00:43

B校又太勁了,太谷我又想小朋友亨受校園生活,又想有保證,我太貪心了

我們是同一類型的人,大家都緊張兒女的教育,亦希望幫他們找到適合的學校。你的女兒是入Year 9 or Year 11? 她對於近shopping 有沒有要求?如果她有機會可以去看看這兩間(或三間)學校,可能她的抉擇可能會有決定性的影響。

女兒將會讀year 10, 我地已經參觀了這三間學校,女兒比較喜歡kings, 但我覺得宿舍和其他facilities 都係oundle好D

喜歡Full-boarding男女校,一般會考慮Kings /Oundle, 兩間都是非常好的學校。多年在英國訪校,我對兩所學校印象都極佳。有時候憑直覺去選校亦非壞事。感覺下來,如果學生比較artistic,通常會喜歡Kings環境;如果更在意science/DT 設施,一般會認可Oundle。 當年參觀Science Centre時,有家長代表表示,這可能是全英國中學設備最齊全的lab。據說Imperial亦會利用學校設施作為Regional Hub ,推廣STEM/outreaches

如果細心比較Sixth Form 科目選項,Kings/Oundle都有採用Pre-U Cambridge 課程取替A-level,一般相信Pre-U較具挑戰性。Kings Pre-U 科目傾向語文類,Oundle較多理科修讀Pre-U。選用Pre-U 是否比A-level優越,見人見智,純粹提出來,作參考用。

spiderlily 發表於 19-2-10 13:49

Oundle 一直都很出名,只是來自香港的學生不多。同樣地,Oundle 亦是不需要agent  ...
哈哈!第一眼可能覺得唔靚,但到天冷時就會好喜歡,重有唔駛怕走光

回覆 LAS01 的帖子

謝謝,好詳細

回覆 demio 的帖子

其實我覺得好型....haha

Demio,
你囡囡是否也是讀哥哥那所學校?

spiderlily 發表於 19-2-12 08:28

Demio,

spiderlily,
係呀!同一間學校方便D

邊䦔?Oundle ?

Yes

叻叻, 幾年班?