用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中啦!!
樓主: yingmaba
go

升中啦!! [複製鏈接]

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

如果我真係依個意思我其實唔會問,依d野我自己都識講,識校長都唔一定入嫁,自己做校長就一定

yingmaba 發表於 19-2-5 13:22

如果我真係依個意思我其實唔會問,依d野我自己都識講,識校長都唔一定入嫁,自己 ...

你問咁講事實你又话知,根本無網友敢答到你一定稳入,顶多答你九成,你問自然有人比不同意見你,新年流流你唔喜歡聽咪唔再回應你囉  

穩入??? 從來無聽過!

以為無間學校都是拉 curve的。如果唔拉 curve,而份卷多人攞高分的話,那麼會很多人攞A?

回覆 angiehouse 的帖子

好的,感謝你,我會參考下~

唔同意見係正常,答到與否都無所謂,依個網根本就係for家長大家討論,有其他網友亦做到依樣野。如果你都係咁諗,歡迎,否則請到其他post發言。如果你真係理解錯人地講咩就另計,否則我希望大家係善意地討論,唔好講埋d幾多%or 幾多成,無人計到出黎。新年快樂

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 19-2-5 08:14
我小朋友小學的確拉curve,每科和總分都拉curve.  總分頭35%是A,次35%B,其後再分CDE。 所以常識85都已經 ...

真的嗎?85拎D?即係拉curve拉低grade? 邊有小學甘揾自己學生笨架?拎D點自行?

piglet0529 發表於 19-2-6 08:01
真的嗎?85拎D?即係拉curve拉低grade? 邊有小學甘揾自己學生笨架?拎D點自行?
...

75%既人高分過85, 咁無計。個個拉A但Banding又只能排名次,唔好畀個false hope啦。

成績表上寫左點計。D中學有經驗,明白不同小學計分法。

BAND1生乙1選沙田蘇浙穩入,
問題係樓主讀邊間小學,
沙田有D小學BAND1率低得好勁

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 19-2-6 08:35
75%既人高分過85, 咁無計。個個拉A但Banding又只能排名次,唔好畀個false hope啦。

成績表上寫左點計。D ...

間中學明又點?甘樣好誤導,因為中學睇完次第後,就會睇成績表分科成績,同樣的85分如可以一科B一科D唔覺得好荒謬嗎?間中學鬼知你邊科係拉過?甘樣咪造成以為你偏科的假像?

piglet0529 發表於 19-2-6 08:59
間中學明又點?甘樣好誤導,因為中學睇完次第後,就會睇成績表分科成績,同樣的85分如可以一科B一科D唔覺 ...

你感到不公允是理解的。現實比你形容的殘酷。

自行時,好多學校以ABBB,全B等grade去界定能否入表。85常識D已經玩完(不過好在個D grade係呈三出現)

我小朋友當時呈二有科C(全部都係拉curve)。自行1要求ABBB,本來應無得入form, 但自行1都收表都有入選面試。

其實自行中學收左本區小學咁多年,係明白每間小學既程度的。

間中學明又點?甘樣好誤導,因為中學睇完次第後,就會睇成績表分科成績,同樣的85分如可以一科B一科D唔覺 ...

拉curve的確可以出現85分一科B一科D。但中學多數想睇個小朋友在一群普通正常既小朋友中是上層定下層。

分數,反而無意義。因為份卷深淺影響得分。無得比較。

如果你係目標全港性神校,神校當然比較難知道全港所有小學既成績表。君不見DB/DG會傾向多收某幾所私小學生,天主教名中亦傾向多收天主教小學學生。

好現實的,中學熟悉某些小學成績,多不會冒險去收一個唔多識既小學既全A學生,除非你面試時表現出你係值得佢地收。

要考神校,在小學時應跳N多槽擺好陣才事半功倍。

nicolemummy 發表於 19-2-6 09:16

你感到不公允是理解的。現實比你形容的殘酷。

自行入表有定要什麼AABB才可入表嗎,我沒有聽過,我理解是所有官津都可入表,有無得見系另一回事,即系就算你AAAA又如何,全港排名低都系無得見,所以ABCD系無一定意義,最緊要知自己臨時banding,如果系1A就可以選1ABC校,如果小學系拉curve計,有科C既話當然排名吾會高,但又吾會100%吾系band1的

angiehouse 發表於 19-2-6 15:09
自行入表有定要什麼AABB才可入表嗎,我沒有聽過,我理解是所有官津都可入表,有無得見系另一回事,即系就 ...

黃笏南要1A3B, 銀禧要操行全B或以上。有好多學校自行時都有列明呢D grade既要求。

今年有個topic,個家長因本來想考既自行1拒絕收佢唔夠grade 既表,個家長上黎EK問在那form改學校名點做。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3730204

angiehouse 發表於 19-2-6 15:09
自行入表有定要什麼AABB才可入表嗎,我沒有聽過,我理解是所有官津都可入表,有無得見系另一回事,即系就 ...

接curve既C當然唔一定低Banding。就算以分計既C都唔一定差。還看banding最終個條formula。

大約要全級前5名穩入沙田蘇浙

醒目開學勳章

nicolemummy 發表於 19-2-6 15:39

黃笏南要1A3B, 銀禧要操行全B或以上。有好多學校自行時 ...

甘呢個家長都有講佢小朋友係真係唔合格既,甘比著我係佢都只有認命。但同85分拎D又兩件事。甘幸好小兒學校唔會甘去拉curve, 出卷正常程度唔深唔淺,85分 一定有B拎

樓主最好講下你小朋友讀邊間小學同埋是否今年升中,
否則大家答唔到你, 沙田勁學校級5X仲係BAND1生
我亞仔果間級40係BAND2頭, 再差D學校級2X已經係BAND2
沙蘇近幾年乙3仲有位, 今年應該乙3冇位, 乙2仲有機會
所以BAND1生乙1穩入

piglet0529 發表於 19-2-7 04:52
甘呢個家長都有講佢小朋友係真係唔合格既,甘比著我係佢都只有認命。但同85分拎D又兩件事。甘幸好小兒學校 ...

中學會知每間同區小學既小朋友既質素。中學會知小學甲既A,可能都唔夠小學乙既B黎。

係現在家長生得一個半個,第1次見呈分,就以為AAAA一定掂,BBCC就死硬。

中學註冊會要求取小學成績表,然後觀察不同同區小學黎既學生各科表現。所以佢地會知道邊D小學學生值得收更多。
‹ 上一主題|下一主題