用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何解少人討論民生?
樓主: marcowong96
go

何解少人討論民生?   [複製鏈接]

回覆 lskstephen 的帖子

民生唔算龍校,小學同中學係直屬關係。

Andrewchan918 發表於 19-1-28 22:18
回覆 HappiMom 的帖子

吾入流😂🤣三個字形容曬了

Grapes

haihaimom 發表於 19-1-29 14:45
回覆 lskstephen 的帖子

民生唔算龍校,小學同中學係直屬關係。

MSPS only admits 30 outsiders
MSC last year admitted only 18 outsiders.

The school has been trying very best to admit as many of its students as possible.
but it is right to say its not a dragon school, but only a half dragon school.
Other half dragon schools announces publicly that K , Primary and Secondary are INDIVIDUALS.

回覆 73662710 的帖子

你可以自己睇番小學概覽,小學/中學,從來沒有什麼叫半龍,只有一條龍,直屬或聯繫。如果你是民幼家長,強烈建議你先研究民小升民中情況才下決定。最好睇埋中學學位分配辦法。唔好搞錯,我對民生沒有絲毫不敬,我覺得佢DSE成績唔錯添,只係想提下家長要注意嘅地方。

haihaimom 發表於 19-1-29 15:46
回覆 73662710 的帖子

你可以自己睇番小學概覽,小學/中學,從來沒有什麼叫半龍,只有一條龍,直屬或聯繫。如 ...
Only parents call it a half dragon school, MSC never proclaims it a dragon school.
Of course, parents should clarify everything before making any decision.

73662710 發表於 19-1-29 09:33
民生小一應該40人一班,今年P4 有44人是因為當年裝修課室,收少了一班的緣故。 ...

私小無政府資助,多收學生提供多D收入係正常不過。

反而如果有私小年年只能開小班先要小心,因為除非辦學團體大把錢,否則總有不謂人道既原因。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

家長及一般人亦叫半龍做龍,但大家亦同時會問收幾多成等等!

如執意一定要跟足官方叫法,側只有民小跟民中有直屬關係

但近兩年,幼稚園簡介會,中、小學校長都同場介紹,講嘅係 15年 教育,但亦同時表達唔係全收等。

lskstephen 發表於 19-1-29 17:54
家長及一般人亦叫半龍做龍,但大家亦同時會問收幾多成等等!

如執意一定要跟足官方叫法,側只有民小跟民中 ...

噤又唔止得民小同民中係直屬,培小同培中,LS小同LS中,MCS,仲有港島一大堆。亦唔係執意唔執意既問題,而係叫得直屬,中學可以預留不多於85%統一派位學額俾直屬小學,要留意既係85%係統一派車嗰部份既學額,並唔係85%小學部學生或85%全部中一學額。

haihaimom 發表於 19-1-29 23:18

咁真係好奇怪,上年民生收180人,其中民小佔了162人,即是90%!

nhi 發表於 19-1-29 12:08
民幼少人出去考学校,就算考倒, 都唔一定去讀,就我識的民幼K3生,已經有4人放 SFA, 2人放APS.
除非勁龍 ...

因為民幼要K3 九月尾先知升唔升得返民小,所以大部分民幼生都會出去考直/私,只係比較低調唔會週圍講,不過坦白講民幼出去考小一成績真係麻麻,所以好多都升返民小。民小升中比較有保障 ,SFA同APS都無中學,如果唔係對小朋友學術非常有信心的都會揀返民小。

nhi 發表於 19-1-29 23:50
咁真係好奇怪,上年民生收180人,其中民小佔了162人,即是90%!

學校話成日強調預留最少85%學額,即但事實上係唔止。以上年幼稚園升小為例,學校話小學部會預留不少於85%比幼稚園部學生,而小學學位比幼稚園少,即最少7成幼稚園學生可上民小。而根據WhatsApp group (家長好快手,學校一通知就即有小一group )民幼生上民小既學生資料顯示,上返民小的學生已經超過小一學額100%(可能預左有人走所以超收左),即係話民小小一學位其實比哂幼稚園部學生,而到6月有少量位收其他外校生係當中有學生無揀民小去左第二間讀。

中學應該都係差不多做法。

cherrybaby21 發表於 19-1-30 04:15

學校話成日強調預留最少85%學額,即但事實上係唔止。 ...

你所言的「中學應該都係差不多做法。」

相信應該未必!因為始終私幼升私小,是絕對不同私小升津中呢!玩法已經有分別了。

nhi 發表於 19-1-29 23:50

我講既係中學统一派位直屬中學個遊戲規則,即係話民中用埋大部分既自行位收返自己學生,做法抵讚我都話我唔係民生既hater 咯

回覆樓主:

若果你知道德望收番多少德幼,德小嘅人數, 你就識揀。 你就知道何謂人情味, 何謂谷。 我寧願揀間不入流嘅都唔入一流。

MegaKnight 發表於 19-1-30 08:39
若果你知道德望收番多少德幼,德小嘅人數, 你就識揀。 你就知道何謂人情味, 何謂谷。 我寧願揀間不入流嘅 ...

朋友女兒在某間半龍,成績  above average 正在痛苦struggling 中。

呢間校學術,運動都不錯,但收外來生咁少位,多數由幼稚園升上去,所以入又入唔到有咩討論空間?

若果你知道德望收番多少德幼,德小嘅人數, 你就識揀。 你就知道何謂人情味, 何謂谷。 我寧願揀間不入流嘅 ...

德望的話,德幼第一輪的確唔係收返好多德幼生,但唔收既有waiting list,最後都收返大部份,到小一開學每班大部德幼生,外校生好少的。而小學升中聽人講收得一半,但到開學我朋友話我知都有7成,都唔係無人情味。而民幼如升唔返民小就無waiting 的。

LittleButter 發表於 19-1-30 08:01
你所言的「中學應該都係差不多做法。」

相信應該未必!因為始終私幼升私小,是絕對不同私小升津中呢!玩 ...

我意思差不多做法係佢盡量d位比哂自己學生,當然處理方不一様。

cherrybaby21 發表於 19-1-30 19:24
德望的話,德幼第一輪的確唔係收返好多德幼生,但唔收既有waiting list,最後都收返大部份,到小一開學每 ...

點解德望小學不在第一round收唒幼稚園生?而放在waiting 後先收
咁最後小一一班裡係有幾多外來生?
‹ 上一主題|下一主題