用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 何解少人討論民生?
樓主: marcowong96
go

何解少人討論民生?   [複製鏈接]

73662710 發表於 19-1-28 22:47
民生唔入流,香港冇幾多學校入流!

你係用家?咁激動,relax ,只係理性討論,當然,對每個家長,小朋友的學校一定係最好。

lulumelody 發表於 19-1-29 00:25
你係用家?咁激動,relax ,只係理性討論,當然,對每個家長,小朋友的學校一定係最好。
...
非也,我家小朋友並非民小学生,亦唔覺得民小是最好的,只是见有人唔经大腦 ,非理性討論。
利申,小兒民幼K3,可能會去 cky  

HappiMom 發表於 19-1-28 21:58
同德望、培正、協恩,點比?

比D乜?
比升中保障的話,GH同HY係完敗
比DSE成績,GH同HY就完勝
培正就兩方面都好一點,不過係中文中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

早班同學 發表於 19-1-28 17:55
呢個價位,呢個評價唔會係選之內

但大部分local私校都差唔多呢個價位

baby7 發表於 19-1-29 08:24
但大部分local私校都差唔多呢個價位

不過每班人數可能少D。4O幾人一班真係好睇小朋友的自律性。

lulumelody 發表於 19-1-29 08:46

不過每班人數可能少D。4O幾人一班真係好睇小朋友的自律 ...
民生小一應該40人一班,今年P4 有44人是因為當年裝修課室,收少了一班的緣故。

Andrewchan918 發表於 19-1-28 22:56
回覆 73662710 的帖子

咁同SPCC DB DG HY GH 比入流?
GH 同SPCC 比,算唔算入i流?

nhi 發表於 19-1-29 09:36
GH 同SPCC 比,算唔算入i流?

學某人話齋,唔入流。

lulumelody 發表於 19-1-29 08:46

不過每班人數可能少D。4O幾人一班真係好睇小朋友的自律 ...

咁其他私校培正,APS,SFA, KTS and GH 幾多人一班?
好似都係40人以上
即如我想target 小班,可能揀直資好啲

karenaleung 發表於 19-1-29 11:16
咁其他私校培正,APS,SFA, KTS and GH 幾多人一班?
好似都係40人以上  
即如我想target 小班, ...

因為有D有龍校,可能較民生出名,而九龍三私小升中有保證,所以家長覺得值得。

lulumelody 發表於 19-1-29 11:47
因為有D有龍校,可能較民生出名,而九龍三私小升中有保證,所以家長覺得值得。
...

民幼少人出去考学校,就算考倒, 都唔一定去讀,就我識的民幼K3生,已經有4人放 SFA, 2人放APS.
除非勁龍,或者心儀小班教學的直資收,又或者唔想交學費,民幼好少人會走。

hkpapa852 發表於 19-1-29 08:16
比D乜?
比升中保障的話,GH同HY係完敗
比DSE成績,GH同HY就完勝

所以根本唔可以咁比!
民小是谷,預左非常非常谷。

karenaleung 發表於 19-1-29 11:16
好似都係40人以上  
即如我想target 小班, ...
培正30 +,近兩年加班後,每班人數更加少。

回覆樓主:

其實民小都吾錯啦,比九龍3私差不多啫,要對比dg db spcc仲咩,考到咪揀佢地囉,有朋友讀dg dse成績出嚟都吾夠考到hku 熱門科目,反而另一個地區名中入到HKU 讀e, 所以考到同讀到2回事,自己讀得掂邊間都好

醒目開學勳章 貢獻勳章

民幼生唔走,係歸屬感

外面人揀唔揀,考慮嘅就好唔同,包括你手上有乜
如果係3私1直,一般情況會答:响民小,付出同收獲比例 (i.e.性價比),同樣付出,3私1直預期入到民中或以上中學嘅比率頗高
而民小好多人中途轉走,包括成績好/壞,每年畢業人數同小一人數都相差好大....
恐龍家

marcowong96 發表於 19-1-28 11:40
民小如何?

民生書院 DSE 成績及入U率相當透明,建議樓主自行上校網睇睇, Band 1c 定 1b,可以自我衡量。中學學額大部留畀小學,每年大約20個位放出出面!

民生書院小學係大班,人數超過40人,小朋友相對要自律。升中成績方面,當然身邊識人入神校,但龍校一般都唔會好似3私1直噤,標榜有幾多人升去邊,因大部分以升返自己中學為目標。

雖然大家都係講小學、中學,但都借呢度講一兩句民幼。民幼相信已經係相當一部分家長心中已是一綫,大家比較關心係功課量同壓力,老實,學生功課量不大,但親子功課比一般多。所以如果家長不太想太大參與度,要諗諗!壓力方面,我哋小朋友好鐘意返學!

民小如何?

民生係基督教學校,但唔係 under 大嘅辦學團體,無大教會宗派 support!全靠舊生、家長同政府 (指中學部) 支持。呢個係弱項 (如跟政府申請禮堂,要幾十年),但亦可以話係好處,因無大教派把持,校政相對簡單 (無如 PC 新小學大樓之類,的問題)!

中、小、幼校長係同一個大 office,大家連同校董會之間合作良好。見唔到類似 GH 及 HY 之類,中、小、幼間要 “兄弟登山,各自努力” 嘅現象!

民小如何?

本人雖非民生鐵粉,對上年 DSE 成績跌 watt 及 小學大班都有一D意見及睇法等等......但呢D一切,無阻我覺得民生係一間好學校!

P.S. 港島民生書院係民生書院分校,短短一段時間已經同東區各出名學校,如聖馬可、中國婦女會及筲箕灣官立齊名。側面可証明民生辦學團體嘅實力!

以DSE成績來計, 民生應該B1B 接近B1A啦.
大家對Banding既印象好多時候停在DSE之前.
‹ 上一主題|下一主題