用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 脫智慧齒
go

脫智慧齒

阿仔隻智慧齒飳左,醫生話要脫,收費好貴,想搵多個醫生問下意見,可唔可以補返。
港島區嘅,有冇介紹?最好係親身用家,唔該曬。

智慧齒冇用的。脫左佢啦。
工人醫療所(工聯會)應該平啲,我兩年前脫800元。

babywoman 發表於 19-1-28 12:12
智慧齒冇用的。脫左佢啦。
工人醫療所(工聯會)應該平啲,我兩年前脫800元。
...

我醫生收我 $5000,工聯會手勢 ok 嗎?

回覆 sunnykiwi 的帖子

我在旺角脫的。醫生 手勢非常好,我已脫左兩顆智慧齒及一顆大牙。都是在那裡脫的。
港島銅羅灣也有分所,但嗰度醫生唔知好唔好喎。我只知旺角的好。

sunnykiwi 發表於 19-1-28 11:17
阿仔隻智慧齒飳左,醫生話要脫,收費好貴,想搵多個醫生問下意見,可唔可以補返。
港島區嘅,有冇介紹?最 ...

好奇一問,小學生會甘快出智慧齒嗎?

LeeCC 發表於 19-1-28 14:39
好奇一問,小學生會甘快出智慧齒嗎?

我都好好奇, 我阿女連最後隻大牙都未出。人哋出咗仲要蛀埋。

babywoman 發表於 19-1-28 12:19
回覆 sunnykiwi 的帖子

我在旺角脫的。醫生 手勢非常好,我已脫左兩顆智慧齒及一顆大牙。都是在那裡脫的。 ...
你隻牙係咪全隻出晒牙? 唔一樣架。好似我當年都剝咗5XXX蚊, 因為樣衰衰出D唔出D, 所以要好似做手術咁界開D牙肉, 爆破隻牙。姑娘禁住我個頭, E生係咁扯, 扯到E生氣都喘埋。之後又要縫返個傷口, 整咗好耐呀。

sunnykiwi 發表於 19-1-28 11:17
港島區嘅,有冇介紹?最 ...
你無報學童牙科保健咩? 去問下意見啦。

回覆 little_yolky 的帖子

係 喎,小學生出智慧齒了?一時醒唔起。
我的智慧齒係全出左架喇。要開刀可能又唔同,不過,工聯會相對於其他私人診所應該都係平啲,我當年有對比過好幾間嘅價錢。

我刚刚脱了,医生手势非常好,不痛,也快止血,但是不开刀都要1200.

睇開個牙醫,見智慧齒牙肉發炎,開了抗生素,話唔駛脫。之後感覺生多粒嘢,越來越痛。家人話睇多個攞下意見。去睇另一牙醫,等成粒鐘睇兩分鐘,係咁意望吓,話食咗藥都痛就要脫(雖然生嘅方向不會阻到其他牙齒)話要4800一隻!後來睇番舊牙醫,話唔使脫,痛係因為旁邊粒痱滋!好彩check清楚,給了我支漱口水,2天后便沒事了。