用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器--小孩子特質
樓主: rinarina
go

學樂器--小孩子特質  

feifei_baby 發表於 19-2-1 11:13
彈得咁辛苦唔知為乜

好同意,阿女學咗兩年琴,唔叫唔練,上堂愈來愈冇心機,拉牛上樹咁,我最近都cut咗佢 ...

我女都係好動運動型,有你同樣既擔心,想quit樂器,但又怕一陣呈分試音樂拎條C就死得

絕對同意興趣好重要。
以我小朋友為例,4,5歲學鋼琴,1對1上門教,佢唔鐘意,好快冇再學。小一,學大提琴,佢又唔鐘意唔學,想學小提琴。於是再請老師上門教,佢就好有興趣。學咗三年考完五級,依家學了四年多,準備考8級。爸爸媽媽都係音樂盲,幫不上忙,我地反而希望佢慢慢浸。平日練習完全不需人督促,亦冇得督促,因為我地返到屋企佢已經練完琴,考級都係自己搞。反而幾日唔練琴佢會唔自在,旅行完返屋企第一時間拉下個琴⋯想學第二樣樂器,但實在抽唔到時間,樂團校隊練習表演比賽好忙。

有興趣同冇興趣可以差好遠。可以試下不同的樂器,搵到有興趣的。

rinarina 發表於 19-1-28 10:54
大家可以分享下,是如何替小朋友選擇樂器呢?或如何從小培養他們?另外, 能成功一路堅持學樂器的小朋友,會 ...

阿仔文靜型,小三,有四級鋼琴,五級樂理和五級saxophone,今年暑假準備考八級sax.
最初學唔算非常熱愛,但因為掌握得快,彵自己有滿足感,
所以越學越好,另外有參加學校樂團,現在很投入音樂。

pamelaywy 發表於 19-1-31 10:30
呢個topic 我最想分享,因為我已經經歷左三次

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA do ...

等緊二仔三女

回覆樓主

我女學校一定要學樂器,學校教。佢當初因為朋友揀小提琴所以佢又揀,已經再三問佢是否確定。學左未夠半年已無心機,仲反囗話當初唔想揀小提琴,但學校唔比轉,我唯有話"愛你所選"。現在學了年多,又逼又勸先練下,叫做都聽得到佢拉緊一首曲。條路唔知點行落去,佢已經無興趣我又再係課餘時間比錢出去再學。

edutm 發表於 19-2-23 02:55
我女學校一定要學樂器,學校教。佢當初因為朋友揀小提琴所以佢又揀,已經再三問佢是否確定。學左未夠半年已 ...
下?好慘喎, 唔俾轉, 唔鍾意都要繼續捱

回覆樓主

回覆樓主:

我家較大的小朋友大約K3時帶過去工聯會學鋼琴,唔知係學生太多、導師教得不好還是小朋友的資質普通+領悟稍遜,返到屋企乜都彈唔返出來,於是就停咗。
過咗一年後,我家阿細K3喺琴行學了9個月,回家練琴時,阿大又表示有興趣,但佢自己又怕學極唔識,我鼓勵阿大去試吓,點知開咗竅,彈幾個月就追到阿細的進度。
兩個小朋友都喜歡彈琴。講真,最緊要喜歡,佢有興趣就俾佢試。

Cheddar85ang 發表於 19-2-27 22:33

我家較大的小朋友大約K3時帶過去工聯會學鋼琴,唔知係學 ...

最近阿大在學第二種樂器,學過琴識樂理、睇譜易上手好多,加上佢有興趣又好勝心強,吹唔準個音不罷休,所以暫時學得不錯。
我又點會估到被認為無天分的阿大今日會對音樂咁有興趣呢!

大仔已經十四歲,一樣樂器準備考LT, 另一種準備FT, 係APA do ...
感謝, 非常好的分享
同意老師非常重要, 跟錯老師更加係浪費時間金錢.

回覆樓主:

想問,我囡都hea練琴,但係睇佢有時又真係能夠手眼運用,學左d新歌番黎即彈都有7,8成,其實都知老師好緊要,而家係細嘅琴行仔跟左個老師學左年幾,但點先識比較搵到個有料好老師,真心請教!

LeeCC 發表於 19-2-1 12:17
其實我小朋友每日練習老師俾的功課都唔多過20分鐘,跟住就系彈佢自己中意的歌和作曲,不過一樣好的是佢每 ...

有些學器係要細個開始學會好些,大左比較難掌握。我仔都學兩種樂器,sightreading +聽型,聽完一睇譜就彈到出黎,所以練好少都可以過骨,現時兩種樂器都準備AT.

mansum92 發表於 19-4-16 18:52
有些學器係要細個開始學會好些,大左比較難掌握。我仔都學兩種樂器,sightreading +聽型,聽完一睇譜就彈 ...

系呀,佢本身學緊鋼琴,想再學埋長號,小號,管風琴,吉他,古箏,好多心。

佢想學的樂器都應該稍大才開始學問題都不大

rinarina 發表於 19-1-28 10:54
大家可以分享下,是如何替小朋友選擇樂器呢?或如何從小培養他們?另外, 能成功一路堅持學樂器的小朋友,會 ...

學琴初初話好攰唔想學,又話辛苦又話攰,出去比賽後,老師話變晒,而家會主動彈琴,好有興趣,唔學唔得喎....

profitwong 發表於 19-5-5 23:09
學琴初初話好攰唔想學,又話辛苦又話攰,出去比賽後,老師話變晒,而家會主動彈琴,好有興趣,唔學唔得喎. ...

所以有時俾小朋友比賽下表演下,出去見識,態度會有所改變的

謝謝分享,我仔也剛完成兩年Yamaha Jmc, 正考慮應轉學鋼琴還是繼續上。因為佢都好抗拒1 on 1 class

Uppppp

LeeCC 發表於 19-4-16 19:40
系呀,佢本身學緊鋼琴,想再學埋長號,小號,管風琴,吉他,古箏,好多心。

佢想學的樂器都應該稍大才開 ...
可能參加樂團就越來越“貪心”   我果個都開始學第三樣樂器,話要至少要吹撥彈敲每樣學一種。

但點先會知咩小朋友岩咩樂器.... 即係咩小朋友會岩拉violin, 咩小朋友反而岩吹flute呢? 我明如果比佢試就最容易, 但樣樣樂器都買完再試, 邊買得咁多樣呢?

初初喺要堅持和陪住佢練的。隨著長大有能力,到了五級入了樂隊開始產生興趣。