用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中補習
go

高中補習 [複製鏈接]

大家好,本人小女今年就升中學, 都試了直資學校, 想問下高中係唔係一定會補下習?
因想計下數,比學費之如, 補習開支又係怎樣安排. 係下自己負擔怎樣.
我見有d補幾科, 有d係科科都補.
高中補習情況係點? 太約補習費怎樣?
謝謝各位.
   7    0    0    0

因人而異,别人的情况後难套用到自己身上,也难預計你孩子到时是修幾多科electives,、能力如河、 需不需要補习、到时是私補/小型或大型補習社~

細細粒媽咪 發表於 19-1-27 12:24
大家好,本人小女今年就升中學, 都試了直資學校, 想問下高中係唔係一定會補下習?
因想計下數,比學費之如 ...

好難答你呀!每人要求唔同-唔識追唔上
-成績普通,合格邊緣人
- 想更上一層樓/學考試技巧
你補唔補?私補定補習社?兩者價錢差距大呀!
如果,你唔介意以上,就唔需要考慮補習問題。

clarawuwu 發表於 19-1-27 15:41
好難答你呀!每人要求唔同-唔識追唔上
-成績普通,合格邊緣人
- 想更上一層樓/學考試技巧

咁我想知, 到高中係唔係十個有個都會補, 如果補大型補習社, 大約幾錢一科.
Debby

細細粒媽咪 發表於 19-1-27 16:12
咁我想知, 到高中係唔係十個有個都會補, 如果補大型補習社, 大約幾錢一科.
...

另如私補, 又約幾錢到左右
Debby

...

高中補習好普遍,狀元都補啦!你去遵x,英x,行一轉,擺晒名師宣傳單張,咩價錢一清二楚啦!

回覆樓主

超級狀元都一科補幾個,有次交補習費聽到前面果個一次交成六千幾蚊,所以都不少人一科補兩個以上,尤其名校生

好佩服,有咁多時間補咁多科.

細細粒媽咪 發表於 19-1-27 12:24
因想計下數,比學費之如 ...

真係因人而異。

有D遇著個hea教老師焗住補
有D想摘星要拔尖去補
有D想補底但求唔炒有3去補
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...

七百元左右一科

因人而異。有人只補 LS/Maths,亦有人科科補仲要補幾間。補習社多練習資源,又教技巧。有機會高中老師教到一塌糊塗,亦有機會自己漏氣追唔上。

我果陣最高峰每個月大概 $6000-6500 ,讀 7 科,每科都補。你大概預每科 $700-$800 大型補習社,私補就海鮮價。

1998Ruby1998 發表於 19-1-28 06:57
因人而異。有人只補 LS/Maths,亦有人科科補仲要補幾間。補習社多練習資源,又教技巧。有機會高中老師教到 ...

嘩, 真係好襟計, 6年後補習費仲貴, 只係細路,都真係成萬蚊開支一個月!
Debby

細細粒媽咪 發表於 19-1-28 19:52
嘩, 真係好襟計, 6年後補習費仲貴, 只係細路,都真係成萬蚊開支一個月!
...
又唔係個個都要補咁多嘅,我大仔之前都只補中文同 LS . 千零蚊一個月。

其實,科科補,晚晚夜返真係好辛苦!
不如在初中打好個底,中英文多讀、多聽,數學先試吓自己好好理解,睇吓自己搞唔搞掂先?之前有個post係討論係唔係一定要補習至有好成績既,都有好多考完DSE得佳績既家長話子女唔駛補習既。

我囡中六前既經驗係,教其他同學溫習既效果分分鐘好過補習

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D7

唔補習可以入大學嗎?↑

回覆 csy_ma 的帖子

當然可以的. 有同事的囝從未補過, 去年考上HKU [color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]醫科, 6科5**, 1科5*, 好羡慕!不過講佢好自律, 每日上网時間都不會超過半個鐘,

csy_ma    發表於 19-2-19 08:18

...
高中大型得VIDEO 650-700 /科
小型1000以上/科 (10-20人)  

細細粒媽咪 發表於 19-1-28 19:52
...

所以我替兩個孩子選讀津校,學費作為補習費,如果讀私校直資就更重皮。

TwinWong 發表於 19-2-1 16:57
高中大型得VIDEO 650-700 /科
小型1000以上/科 (10-20人)
如果video, 是否就是上堂睇,video,之後派工作紙?有冇老師改功課?

派本野比你抄佢上堂D NOTES,有時會叫你作下文幫你改
‹ 上一主題|下一主題