用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 香港神託會培基書院 今天面試,請問什麼日期知道取 ...
樓主: mcking_hk
go

沙田 香港神託會培基書院 今天面試,請問什麼日期知道取錄   [複製鏈接]

LOVELY-BABE 發表於 19-1-28 10:42
我前日也有幸聽到校長的扶手理論,獲益良多!
我未見過一個校長咁長氣,咁語重深長,從他的說話中感受到他有多愛他的學生,真的是一所充滿愛和關懷的學校!
小兒話男副校同樣100分

Give me five! 大家係不同時空下聽到 Peter 校長"扶手理論"

校長語重深長咁分享, 作為聽眾及家長係感受到嗰份愛與關懷.

但可惜, EK 網友講Peter 校長做埋今年退休, 佢係培基嘅 "扶手理論" 可能係佢最後一次講了, 有幸大家係不同時空曾聽過佢嘅語重深長勉勵分享

小時了了 發表於 19-1-28 11:01
Give me five! 大家係不同時空下聽到 Peter 校長"扶手理論"  

校長語重深長咁分享, 作為聽眾及 ...

校長退休,真的嗎?
很可惜呀!

其實有得面試, 我們已覺得很榮幸, 希望有好消息啦!

LOVELY-BABE 發表於 19-1-28 10:42
我前日也有幸聽到校長的扶手理論,獲益良多!
我未見過一個校長咁長氣,咁語重深長,從他的說話中 ...
同意,男副校Mr Lee也和善、有禮。

yiuyiutso 發表於 19-1-27 17:29
培基是否見一次?
Yes,只見一次。

回覆 pokemonmon 的帖子

真心, 真是一間好 有善 的學校, 睇學生能力的一間良心學校

回覆 babadogcat 的帖子

小時了了 發表於 19-1-28 11:01

校長語重深長咁分享, 作為聽眾及 ...

回覆 pokemonmon 的帖子

me2

LOVELY-BABE 發表於 19-1-28 11:05
校長退休,真的嗎?
很可惜呀!
一位好校長 . 要退休家長及學生損失

回覆樓主:

我仔等待面試時都係先填問卷,跟住見助理校長,無考文言文及古詩。
問關於寄宿家庭的問題,問吓佢覺得做寄宿家庭要有咩條件?想唔想做?
點樣面對呈分試?
傾咗一陣就用英文問咗兩條問題:
比較一下香港同其他國家有咩唔同?
然後小組活動,砌Lego,5分鐘時間,同一時間有兩個老師負責睇功課。
阿仔話整個面試過程輕鬆,助校和善,面試完後話好鍾意培基,好想入到。
面試時我係禮堂對出會議室睇校長講座直播,都有聽“扶手”,佢話家長可能要忍受記缺點呢d處罰,比佢地跌吓,唔好再用小朋友嚟稱呼佢地,因為上到中學已經大個,仔囡都唔鍾意聽到用小朋友呢個稱呼。

mcking_hk 發表於 19-1-28 11:29
一位好校長 . 要退休家長及學生損失

是呀,所以希望傳言不是真的
仔亦有說面試過程輕鬆,一點也不拘緊,好享受的一次體驗!

回覆樓主:

我都分享下,仔話填問卷,問一篇文言文同詩,英文讀一篇文章,看圖講英文,另外老師有問佢兩條問題,問佢學校參加咩課外活動,同埋分享一次自己經歷,然後小組活動,比泥膠同竹簽砌模型,仔話當時同組有個男仔同佢都想負責出去睇,但嗰個男仔好堅持,最後我仔讓左比佢,仔話另一個男仔雖然有幫手做,但全程冇講過任何野,有時仲會周圍望,佢同另一個組員就有互相討論點整,不過最後佢地整唔到。仔11點入禮堂,12點35分出黎,但佢話其實大部份時間都係等,佢睇錶話喺禮堂應該都等左半個鐘,所以佢聽到校長講咩,早出黎嘅應該只係第一批唔駛等,唔係話表現得唔好,家長唔駛擔心

kelly_wong123 發表於 19-1-28 11:56
我都分享下,仔話填問卷,問一篇文言文同詩,英文讀一篇文章,看圖講英文,另外老師有問佢兩條問題,問佢學 ...

yes,我仔都話面試時間好短,大部分時間都係等的。

SPA_family 發表於 19-1-28 10:57
我阿仔都係先填問卷, 跟住朗讀英文, 再看圖講故事(英文),
中文就問一篇文言文.關於無錢讀書  
另一篇係賈 ...

今年無問....生活化問題
天氣乾燥
飲咩湯水果種問題
謝謝大家

回覆樓主

昨天老師問左一條時事題,你覺得政府派4千元是一件好事嗎?

醒目開學勳章

KATHY3706 發表於 19-1-28 16:46
今年無問....生活化問題
天氣乾燥
飲咩湯水果種問題

我仔話有用英文問佢個人嘅事,但無用中文問問題,中文只有讀詩同解釋文言文

COE1205 發表於 19-1-28 17:20
我仔話有用英文問佢個人嘅事,但無用中文問問題,中文只有讀詩同解釋文言文
...

今年好似好多人有得in, 而且面試內容都一定差別,有部份會問文章外既問題,包括個人、事時等。究竟點分邊類學生會問額外問題,邊類學生只需答文章有關題目呢?

請問學生填的問卷內容是什麼?因為阿仔都見到有別人有填,但老師無叫佢填

我的孩子也沒有寫問卷, 無文言文, 無讀英文, 只是中文問下新聞, 英文自我介紹和英文看圖說故事。
‹ 上一主題|下一主題