用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC interview一問
樓主: BearMoon
go

SPC interview一問   [複製鏈接]

回覆樓主:

請問有冇人知SPC in幾耐?萬一咁好彩YW有2nd但撞時間,你哋會點揀?

唔係所有APPLICANT都有得IN? 請問知唔知1st interview有幾多人?

回覆 Sindymanman 的帖子

同一條問題,之前有人答了,600 人。

Sindymanman 發表於 19-1-29 10:43
唔係所有APPLICANT都有得IN? 請問知唔知1st interview有幾多人?
其實大家係如果對學校非常有興趣, 自己做多點功夫, 去學校網站睇啦, 學校答晒你

man7099 發表於 19-1-29 10:32
請問有冇人知SPC in幾耐?萬一咁好彩YW有2nd但撞時間,你哋會點揀?
面試信有寫, 大約1小時.......

SPC/YW點揀? 其實都係問自己, 都係個句, 睇吓小朋友適合邊間, 學校理念你地喜唔喜歡, 返學時間要幾耐, 如果全部相同, 就同仔仔好好商量, 我自己就唔喜歡YW(點解唔喜歡? 無得解, 唔喜歡就唔喜歡),

始終6年中學生活係佢地, 唔係你,

如果要我答你我會揀SPC

may3377    發表於 19-1-29 19:11
ilyrd    發表於 19-1-29 15:39

喇沙CASE1: 我仔同學親戚(運動叻入讀, 成績唔差), 讀完中一已經非常討厭學校, 讀中二時係非常不情願讀, 自己主動要求去加拿大讀書, 最後去年升中三(18年)去左外國讀書, 非常開心....

CASE2.我表弟讀, 整個中學生活都唔鐘意學校(學校只係我舅父舅母喜歡, 當時播道收左佢, 佢好開心想讀, 但父母唔比), 表弟去到中六同我講好想轉校, 我叫佢捱埋佢, 好快就可以走......

所以同仔女商量係最好的

JHsbb 發表於 19-1-29 15:12
喇沙CASE1: 我仔同學親戚(運動叻入讀, 成績唔差), 讀完中一已經非常討厭學校, 讀中二時係非常不情願讀, 自 ...
第一次聽有男仔咁討厭喇沙,重一嚟打孖上.

回覆 JHsbb 的帖子

請問有冇透露不喜歡的原因?
我是護書簿

JHsbb 發表於 19-1-29 15:12
喇沙CASE1: 我仔同學親戚(運動叻入讀, 成績唔差), 讀完中一已經非常討厭學校, 讀中二時係非常不情願讀, 自 ...
見過小學唔鐘意讀LS,仔比較好動,運動勁!不過因為太活躍,整日罰企,扯著耳仔罰企果種之後小學就去咗外國讀書,天光嗮!

不過大部分認識的LS仔都讀的開心。包括成績唔好,應該入唔到U的同學,都冇話唔鐘意讀。

回覆樓主

百貨百客,最緊要小朋友鍾意,日日晨早番學始終係佢,撲巴士撲地鐵同埋午餐有冇好西食,都要考慮

Sindymanman 發表於 19-1-29 10:43

仲有1 take過,冇second in

b3410 發表於 19-1-29 16:34
見過小學唔鐘意讀LS,仔比較好動,運動勁!不過因為太活躍,整日罰企,扯著耳仔罰企果種之後小 ...

邊間學校都一定有啱讀的人!
我們小學都會有人轉走!有會有人入讀。

大家在註冊前,問清楚孩子。不過有時真要讀落先知,

JHsbb 發表於 19-1-29 15:04
面試信有寫, 大約1小時.......

SPC/YW點揀? 其實都係問自己, 都係個句, 睇吓小朋友適合邊間, 學校理念你地 ...

oh...thanks, 原來我睇漏眼,返去睇真啲封信先

losoco 發表於 19-1-29 16:08

請問有冇透露不喜歡的原因?
case1.的聽講就話太多比賽, 成日練習, 好多上課時間無晒, 要自己攪好學業

CASE2.我無問表弟

Case 1的朋友會唔會其實係讀db?

我只聽過人話在喇沙練習少,臨比賽前兩三星期才開始練

入左db的,就哭著話假期都要綀,測考都要練,仲一練就成個下晝冇左
以前在小學考開十幾名,現在中一二都係百幾名,打算下年唔玩
我是護書簿

1. 可能呢個仔太運動太叻. 項項都有份, 甘咪成日要綀.  如果專心係學校綀一項, 都係一星期兩日.  
2. 又可能不再鐘意呢項運動, 綀一日都不想.  我都知有田徑仔, 上到中學之後, 不再跑, 要玩其他項目
3. 反而我覺得可能其他不愉快的原因, 不過不會同甘多人講

IloveJJ 發表於 19-1-30 10:43
我都有親戚有話DB唔好,但唔肯講咩原因。佢仔讀SPC,但識一齊游水既朋友讀DB。
...
可能DB太多嘢玩,之前朋友仔讀DB,住校幾年成績直線下降,不過玩就玩的勁開心。之後準備DSE,朋友諗下一定唔可以再住校,拎返屋企溫書。之後入Med.
DB仔好醒目

回覆 IloveJJ 的帖子

DB 有咩唔好?  硬件一流.  資源一流. 環境一流.  又讀得又玩得, 各適其適, 學費可負擔 (現在私幼5.6千蚊一個月wow)
我跟不同人傾升學時的選擇時,  明白大家都有不同想法.  不過話DB不好既人就少o的

‹ 上一主題|下一主題