用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班一問,聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園和衛理堂幼兒園 ...
go

N班一問,聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園和衛理堂幼兒園 [複製鏈接]

聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園N班和衛理堂幼兒園N班大家覺得那一間比較好?
   1    0    0    0

回覆 Kathlau 的帖子

哈~~ 我都有呢個疑問, 不過係K班.

我有兩個同事讀過聖雅各, 佢地都好讚同

聖雅各, 因為係全日班, 一級一班, 老師照顧得好好, 小朋友返學開心, 暑假放2個星期.

衛理堂就得半日班, 我唸兩間的學術不相上下. 睇下你需唔需要全日班, 同埋屋企近邊

.  

我地揀左

聖雅各 K班, 因屋企只得工人湊兩個小朋友.

我係聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園N班用家,我覺得SJS非常好!
1. 老師有愛心,處理小朋友情緒問題十分專業,運用memo、google class、電話同家長保持緊密溝通,家長可以及時知道學校一切消息。
2. 全日班好省心,另外,下午4點放學之後,學校仲有興趣班安排比小朋友,有好多興趣班可以選擇,方便培養小朋友更多愛好。
3. 放假相對較少,即便其他幼稚園停課,它都可以繼續支持有需要的家庭,對於缺乏人手照顧小朋友的家庭來說,是非常好的support。
4. SJS家課作業算比較多,但也就是幾分鐘剪剪貼貼的事情,有的功課設計非常有愛。

不足之處係:學校細小,沒有戶外,英文堂少,沒有小學back up.我N班選擇SJS銅鑼灣,因為小朋友太小,對戶外的需求並不大,但K班選擇其他幼稚園喇,因為需要考慮小學。

Kathlau 發表於 19-1-25 10:38
聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園N班和衛理堂幼兒園N班大家覺得那一間比較好?

如果小學係心儀北衛,就衛理堂。
‹ 上一主題|下一主題