用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一數學補充
go

中一數學補充 [複製鏈接]

請問你們用那本,在那裡買?小女退步了,想給她多練習
   20    0    0    0

Rich5 發表於 19-1-25 08:31
首先,佢係唔係睇得明教科書裡面既例題?第二,佢係唔係識做哂教科書後面既練習?
如果兩個都係YES既,根本唔需要額外練習。如果其中一個都係NO既,先做哂教科書後面既練習。

回覆樓主:

小女今年中三,當年中一因為老師hea 教,而學校測考程度比課本深一大截,雖然明晒書既例題亦做晒書後練習,數學都不合格,排名中下(其實有半級同學唔合格)。下了兩年苦功,每天練習,如今是級頭三份一。我哋應該可以討論下。
請問令嬡:
1)用邊本教科書
2)退步,是分數低咗定係名次差咗
3)錯邊類題目多
4)錯,係唔小心,計錯數,解唔到題,睇唔掂圖定係漏步驟
5)有冇投訴過做唔切
6)中數定英數
7)測考題型同程度與書後練習是否差別很大

Rich5 發表於 19-1-25 08:31
學校有無提供past paper同 exercise? 既免費,又實際。

YolandaTam 發表於 19-1-25 10:48
小女今年中三,當年中一因為老師hea 教,而學校測考程度比課本深一大截,雖然明晒書既例題亦做晒書後練習, ...

她是不小心,因每次她錯完再做又識做。另外可能之前是中數,現英文,她不習慣,又不是常常做練習。想找多D給她做

Rich5 發表於 19-1-26 08:05
她是不小心,因每次她錯完再做又識做。另外可能之前是中數,現英文,她不習慣,又不是常常做練習。想找多D ...

咁,你或者試試買一本中等深度練習,睇吓佢識唔識做吖?例如
1.Inspiring Series Mathematics (Wise Plus) 或者
2.Effective Learning Mathematics (Chung Tai) Supplementary Exercise

YolandaTam 發表於 19-1-26 09:05

咁,你或者試試買一本中等深度練習,睇吓佢識唔識做吖? ...

三聯有嗎?謝謝

Rich5 發表於 19-1-26 09:11
三聯有嗎?謝謝

三聯有 1, 商務有 2  

YolandaTam 發表於 19-1-26 09:05

咁,你或者試試買一本中等深度練習,睇吓佢識唔識做吖? ...

你好。請問如果想搵深的數學練習,中一有沒有建議?謝謝

Lingcheung 發表於 19-1-26 10:38
你好。請問如果想搵深的數學練習,中一有沒有建議?謝謝

可考慮以下幾本:
1.New Syllabus Mathematics Multi-Purpose Graded Question Bank (Hong Kong Exam and Research)
2.Original Mathematics for Able Students (Origin)
3.Extension Exercise for Able Students 優才版(Hong Kong Exam and Research)
4. Mastering Mathematics (Joint-Us)

YolandaTam 發表於 19-1-26 12:56
可考慮以下幾本:
1.New Syllabus Mathematics Multi-Purpose Graded Question Bank (Hong Kong Exam and  ...

謝謝

可考慮以下幾本:
1.New Syllabus Mathematics Multi-Purpose Graded Question Bank (Hong Kong Exam and  ...
請問英文閱讀理解練習有冇推薦?

b3410 發表於 19-1-26 15:48

唔好意思,小女學校用 FCE 模式,同香港題型不同,所以無特別做閱讀理解練習呀。

b3410    發表於 19-1-26 17:17

可考慮以下幾本:

No1 在三聯有沒有?

Rich5 發表於 19-1-26 17:18
No1 在三聯有沒有?

只喺大眾見過。

YolandaTam 發表於 19-1-26 17:26
只喺大眾見過。

Many thanks, you are so helpful

可考慮以下幾本:

大眾說沒有no1

Rich5 發表於 19-1-28 21:01
大眾說沒有no1

可能賣晒啩?因為好似只得佢有得賣。

b3410 發表於 19-1-26 15:48
上網睇南早,唔駛錢。

b3410    發表於 19-1-29 18:12

可考慮以下幾本:
請問2同3的分別?一個original, 一個優才,3更加深?
‹ 上一主題|下一主題