用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校隊一問
go

校隊一問 [複製鏈接]

小女係中國舞校隊,將會有比賽,但遲遲都冇講入唔入選,其他學校係咪都要去到比賽前一兩日先會知入唔入選?做法正常?
   0    0    0    0

要練要最後綵排,一般正選和stand by都會提前決定好,唔會咁遲先通知。有疑問就問吓負責老師,呢d課外比賽無乜所謂,得個知字好過心掛掛。

Jane1983 發表於 19-1-24 09:57
要練要最後綵排,一般正選和stand by都會提前決定好,唔會咁遲先通知。有疑問就問吓負責老師,呢d課外比賽 ...

就係過兩日就比賽,昨日先口頭同個女講‘可能’會落選,真係有啲嬲。唔係嬲冇得去比賽,而係咁遲先通知,小朋友固然失望,我又請哂假,小朋友課外活動又請晒假。我明白校隊係要有正選副選,但係早一星期講落選都好丫。

回覆 irisw 的帖子

咁個老師係處理得唔好,不過作為家長,你可以做好去,鼓勵小朋友唔好失望,繼續努力。
最近見朋友家長,佢個仔係籃球比賽final落選,無得出場,佢陪個仔到場觀賽打氣。最後佢地果隊勝出,佢仔和隊友教練擁抱合照,好開心好為自己團隊自豪。我係Facebook見到有感概,我未必會咁做,但我地做家長真係要將每件事放係陽光底下睇,正面陪小朋友成長。

出賽唔洗排練咩?唔洗準備就出賽?禁遲唔通知只係你女一人定全隊其他人都曚茶茶?禁奇怪都有既~做後備都应一早知会声吧~
‹ 上一主題|下一主題