用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smcc interview
樓主: 5201314chu
go

smcc interview   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 19-2-16 12:36
話雖如此,但又冇勇氣去抽飛。

自行名津是很難的,難在如何抵抗名直的誘惑。

將心比己,名津想收叻學生,10個叻既學生,肯定10個都有多過1直offer..結果10個都收唔到...

學校有少許暗示,已經人至意盡。有人膽色就是個人吧。。。

nicolemummy 發表於 19-2-21 06:05
自行名津是很難的,難在如何抵抗名直的誘惑。

將心比己,名津想收叻學生,10個叻既學生,肯定10個都有多 ...

我諗有擔色嘅人不會太多,萬一收錯意思,不是暗示,只是自己諗多咗,咁就兩頭唔到岸,所以我覺得名津想收一啲有Offer嘅名直學生,都有啲難度。

dorahin 發表於 19-2-21 07:51
我諗有擔色嘅人不會太多,萬一收錯意思,不是暗示,只是自己諗多咗,咁就兩頭唔到岸,所以我覺得名津想收 ...

不錯,膽色就是包括自己會錯意的機會代價。

Cliokohonda 發表於 19-2-20 23:10
我應該冇動機呃你地啦
Sorry呀!可能我講得唔清楚,令你誤會了。我係話我所講的「聽講26/1約見的人,有D16/2名單上有。」呢一句話「未經證實,唔知係迷堅料。」。

KCS-W 發表於 19-2-21 08:53
Sorry呀!可能我講得唔清楚,令你誤會了。我係話我所講的「聽講26/1約見的人,有D16/2名單上有。」呢一句話 ...

我女的確係1月見完2月再見,明白網絡上缺乏互信,放流料達到升上心儀中學機會率低過升DGS    

回覆樓主

有啱心水嘅直資收就最穩陣啦 吾使驚會錯意

flashlight 發表於 19-2-21 12:08
有啱心水嘅直資收就最穩陣啦 吾使驚會錯意

其實都係,唔使擔驚受怕幾個月

Cliokohonda 發表於 19-2-21 09:39
我女的確係1月見完2月再見,明白網絡上缺乏互信,放流料達到升上心儀中學機會率低過升DGS    :lam ...
係啊?你囡囡都係1月見完2月又見?咁應該成數大好多。係迷你囡囡都係有音樂或體育特長的?我之前聽人講26/1見咗,16/2名單上有名嗰個係有特異功能嘅。不過我唔識呢位同學,都係聽人講的。

KCS-W 發表於 19-2-21 14:16
係啊?你囡囡都係1月見完2月又見?咁應該成數大好多。係迷你囡囡都係有音樂或體育特長的?我之前聽人講26/1 ...

機會0 呀,心血小,決定離場了。

Cliokohonda 發表於 19-2-21 14:59
點解啊?我覺得見2次,機會會大D喎。我囡16/2見。之前曾聽小學D老師話,師姐反饋返來嘅訊息係:逐個見,家長陪同。但我嗰日就唔係囉。得亞囡入,我嗰等候區等亞囡,仲要in得好快。我都唔知係好定壞......

簽名被屏蔽

回覆 KCS-W 的帖子

登記時見到有幾個applicants都是緊緊在面見時間趕到, 一來到就被安排和家長入去課室interview了, 看見她們的編號是B~,  
我早到而且編號是A~, 已經到約定面見時間突然見一老師走出來call 我女同是A組的人立即入去, 叫家長在大堂等, 有其他家長問老師要否跟著入內,( 因為見到先前有家長入去), 但該老師說沒有分別的, 已入去的家長也是在課室門外等...........

回覆樓主

即是話,當天可能是分開兩批不同方式見,一批是group in, 一批是個別見?

其實是否再有一批2/3見?唔知會見幾多人?

Cliokohonda 發表於 19-2-21 14:59

你囡囡見了兩次,相信是叻女,應該機會好大呀!加油(emoji)(emoji)

KCS-W 發表於 19-2-21 15:10
點解啊?我覺得見2次,機會會大D喎。我囡16/2見。之前曾聽小學D老師話,師姐反饋返來嘅訊息係:逐個見,家 ...

今年同前人所說形式不同,就算有ハ成把握都放不下直資既實在,還有smcc 不設叩門,如果計穩陣,我諗S2插班可能另一選項。

dorahin 發表於 19-2-21 16:14

你囡囡見了兩次,相信是叻女,應該機會好大呀!加油(emoji) ...

唔係叻呀,冇特異功能,鍾意smcc 但又未到甘願把所有豁出去。

Cliokohonda 發表於 19-2-21 16:17
今年同前人所說形式不同,就算有ハ成把握都放不下直資既實在,還有smcc 不設叩門,如果計穩陣,我諗S2插班 ...

個人經驗, 插班並不是好玩的事, 可能是因為這個原因, 所以盡可能都唔希望小朋友插班...

今年同前人所說形式不同,就算有ハ成把握都放不下直資既實在,還有smcc 不設叩門,如果計穩陣,我諗S2插班 ...

好正常合理嘅選擇,亦是最低風險,呢個制度真是折磨

根本插班不是選項,特別是識到一班老友、已經愛上學校的,我那個提下反應已經好大説「唔係化⋯交白卷佢都收咪去考囉!」,進入青春期有自己想法,家長基本冇得選,除非返學不開心!

sell2japan 發表於 19-2-21 15:29
回覆 KCS-W 的帖子

登記時見到有幾個applicants都是緊緊在面見時間趕到, 一來到就被安排和家長入去課室int ...
你好細心,仲有留意有A、B之分。因為坐我隔離左右D同學仔個個都係A,所以我都🈚️留意。不過因為我早到左好耐,所以都觀察咗一陣,有一個同學仔係父母陪伴登記,之後爸爸話佢唔入去,讓媽媽陪囡入去。但佢一坐低,個媽媽又行返出來叫佢入去,唔知咩回事。而我囡呢組,有家長出聲問可唔可以跟埋入去,call code個姐姐話唔得!家長留喺度等。所以都幾迷惑......
‹ 上一主題|下一主題