用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網男仔
go

12網男仔 [複製鏈接]

12網很多討論都集中在三間女校,有人可以提供一下兩軒的資料嗎?兩軒的受歡迎程度如何比較?各有什麼特色?st jo還是軒小較受歡迎?麻煩前輩指點一下,萬分感激!
   8    0    0    0

軒銅比軒灣谷一點 軒銅二年級起有精英班 軒灣沒有。入皇仁人數 軒銅會多一點。

聖約瑟一定比兩軒多人抽。 聖約瑟中獎率應該低於4成。兩軒中奬率應該高於6成。

snakemonkey 發表於 19-1-23 17:42
軒銅比軒灣谷一點 軒銅二年級起有精英班 軒灣沒有。入皇仁人數 軒銅會多一點。

聖約瑟一定比兩軒多人抽。 ...

謝謝你的資料!

nanakochan 發表於 19-1-23 17:08
12網很多討論都集中在三間女校,有人可以提供一下兩軒的資料嗎?兩軒的受歡迎程度如何比較?各有什麼特色? ...

St Joe係全港唯一一間英津男校,受歡迎程度一定勝於兩軒,亦有坊間評為Band 1A既中學部~~~

snakemonkey 發表於 19-1-23 17:42

聖約瑟一定比兩軒多人抽。 ...

入皇仁人數上年就係軒銅多一點,但印象中之前兩校差不多,以軒灣微微多一點。但,要清楚,兩校大部分入QC都係靠抽獎,講運氣~~~

mcl203 發表於 19-1-23 18:28
入皇仁人數上年就係軒銅多一點,但印象中之前兩校差不多,以軒灣微微多一點。但,要清楚,兩校大部分入QC ...

升中遊戲我也不熟悉,請問假設孩子考級十以內,在兩軒揀qc也不是必入的?都是要抽的?

nanakochan 發表於 19-1-23 19:29
升中遊戲我也不熟悉,請問假設孩子考級十以內,在兩軒揀qc也不是必入的?都是要抽的?
...

你呢條問題係好復雜,真正原因相信無乜人可以答到你,就算有高手答你,你亦應抱懷疑態度~~~

回歸正路睇法,推算QC係會用少量自行位去收兩軒生,假設每間兩三個,呢個亦似係正路做法,確保目標學生一定收到。跟著,就係甲部,位少,全港性又多人爭。又跟著,聯繫位~21個,由兩軒B1生去抽,睇隨機號碼先後,又叫講運氣。又跟著,就係本區B1生去抽。

理論上,兩軒級10內唔係一定得,但兩軒係有做升中選校分流,力勸排位略後學生另選他校既,呢D學生仲係咪B1生? 可能只有佢地估到。但,歷史又話俾大家知,排位前既學生係近乎必入既。年年都咁好運氣?箇中原因係個迷團~~~

mcl203 發表於 19-1-23 19:41

你呢條問題係好復雜,真正原因相信無乜人可以答到你,就算有 ...

原來係咁,多謝你咁詳細嘅解答啊!

nanakochan 發表於 19-1-23 19:45
原來係咁,多謝你咁詳細嘅解答啊!

灣仔吸飛小學,無論全港或本區,一定係男SJPS,女係MPS,全港僅有既4間英津小,亦各有自己既B1A中學部,就算B2生都極大機會直升~~~

mcl203 發表於 19-1-23 19:50
灣仔吸飛小學,無論全港或本區,一定係男SJPS,女係MPS,全港僅有既4間英津小,亦各有自己既B1A中學部,就 ...

因為本來就係諗住st jo多人爭,兩軒入嘅機會相對較大,我都覺得st jo係吸引啲

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-23 19:41

你呢條問題係好復雜,真正原因相信無乜人可以答到你,就算有 ...
聽過同區聖雅各情況,不知可不可以解釋二軒B1男生為何會咁幸運。
早幾同層有個小朋友聖雅各升中,他媽媽說學校"很強烈建議B1男生分流",最好那些乙一先博QC,次一點就聖鄧。

相返二銅B1仔乙一多數會博QC,可能咁入QC人數會較多。

mama_papa 發表於 19-1-23 20:57
聽過同區聖雅各情況,不知可不可以解釋二軒B1男生為何會咁幸運。
早幾同層有個小朋友聖雅各升中,他媽媽說 ...

其實三間都有近似分流做法,但似乎聖雅各建議人數更少,入讀人數更少,其實理應三間都清楚自己在區內位置,只係唔會公開亦唔願意公開,好讓家長清楚明白佢地建議係基於甚麼原因,所以出現高估B1率既情況~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-23 21:02

其實三間都有近似分流做法,但似乎聖雅各建議人數更少,入讀 ...
聖雅各的"強烈建議分流"都幾激,街坊話她唔聽話擺QC做乙一,就要預佐派得差都唔需要求校長寫推薦信。

mama_papa 發表於 19-1-23 21:16
聖雅各的"強烈建議分流"都幾激,街坊話她唔聽話擺QC做乙一,就要預佐派得差都唔需要求校長寫推薦信。 ...
如果肯定是b1 一定乙一 Qc  唔中Qc 都一定揾得到b1 中學 使鬼要張校長的推薦信。家長將校長推薦信看得太重了吧。

mcl203 發表於 19-1-23 21:02

其實三間都有近似分流做法,但似乎聖雅各建議人數更少,入讀 ...

可以分享一下你認為三間在區內的定位嗎?

mama_papa 發表於 19-1-23 21:16
聖雅各的"強烈建議分流"都幾激,街坊話她唔聽話擺QC做乙一,就要預佐派得差都唔需要求校長寫推薦信。 ...

原來有這種分流,真係唔知!

回覆樓主

聽過唔少人講,由兩軒入qc,去到qc都唔係最top嗰批,係咪兩軒的學術不夠?絶無冒犯任何人之意,我都是道聽塗說

nanakochan 發表於 19-1-23 23:33
可以分享一下你認為三間在區內的定位嗎?

非直屬聯繋關係下既區內一線小學~~~

醒目開學勳章

snakemonkey 發表於 19-1-23 22:03
如果肯定是b1 一定乙一 Qc  唔中Qc 都一定揾得到b1 中學 使鬼要張校長的推薦信。家長將校長推薦信看得太重 ...

我唔熟灣仔數據,是否一定夠B1位比B1仔。定係學校跟本已覺得某個名次後已經唔係B1,或者危危乎,只是話比家長是B1去博一博乙一。

至於扣門,唔好以為好易,一間學校10個8個位,又要比人情,B1學校扣門階級收到的學生條件往往比自行階段好好多。
或者對其它學校冇用,家長會信有張校長親筆信去扣聖鄧,會有D優勢。

nanakochan 發表於 19-1-23 23:39
聽過唔少人講,由兩軒入qc,去到qc都唔係最top嗰批,係咪兩軒的學術不夠?絶無冒犯任何人之意,我都是道聽 ...

灣仔應該係全港性強區,兩軒和聖雅各似乎比直聯小學稍為弱一點,全區B1生亦係直聯小學比例較非直聯小學高一些~~~
‹ 上一主題|下一主題