用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 用「曳」形容一間學校好唔尊重
go

用「曳」形容一間學校好唔尊重 [複製鏈接]

之前見到板上有jm發文問基全係唔係曳學校, 作為基全家長, 我睇到其實好唔開心... 但已經有人叫改下標題我都無再留意, 不過前兩日朋友係我地個mm谷又提到, 問我學校係咪真係咁曳?統一點避左佢... 我唔想有人再以為基全係間「曳」或者「差」既學校, 所以想發文講下...

首先, 我唔否認基全係區內表現比較其學校爭少少 (32校網既學校偏差比較大), 派位的確唔理想, 但如果咁就話佢唔好即係完全否認晒一間學校既教育, 老師校長既心血, 同將幾百個學生標籤晒, 好唔公平!

而且我個小朋友讀到小四從未聽過佢話唔中意返學或者老師唔好, 自己去家長日同參加學校好多家長活動, 我見到學校真係好俾心機令學生有更好既學習同俾家長了解學校發生緊咩事...

有時好替學校唔抵, 成日俾人咁誤會, 學jm家長咁講: 校長低調唔搞公關宣傳結果俾人一沉百踩... 唔該大家唔好再有咁睇法
   0    0    0    0

回覆樓主:

口係人地度,好難控制。有時人地講完,轉頭就唔記得。你為此唔開心,好唔值。

回覆 royroy_14 的帖子

評論區咩人都有, 有人會幾個分身, 有人專中傷某間學校, 有人開題曲線中傷某些學校, 見怪不怪,不要太上心.

簽名被屏蔽

網絡咁上心做乜?

回覆樓主:

小學讀得好,升中去到好學校,又係一條好漢。英雄莫問出處,叻就叻邊個理你邊間小學黎。做學生,讀好書、品行好就係報效學校。學校的名譽或口碑,呢d由校長和老師粗心算啦!

Jane1983 發表於 19-1-23 16:47
口係人地度,好難控制。有時人地講完,轉頭就唔記得。你為此唔開心,好唔值。
...
咁又係

jli008 發表於 19-1-23 17:37
回覆 royroy_14 的帖子

其實也不用太著緊此事,好與不好各人自有定數,論壇就是這樣,當然說了某些不好的隨時 ...
明白,會睇淡d

Chuengmm 發表於 19-1-24 15:43
支持
間學校係點唔係用家唔會真正知道
多謝, 我知而家又係時候升小, 好多家長會討論邊間學校好定唔好, 但唔該問返用家家長啦, 唔好再聽埋晒啲「聽講點點點」

Jane1983 發表於 19-1-24 16:24
小學讀得好,升中去到好學校,又係一條好漢。英雄莫問出處,叻就叻邊個理你邊間小學黎。做學生,讀好書、品 ...
岩呀

sstep_ww 發表於 19-1-28 16:12
表現唔得同派位唔理想已經令家長唔敢揀佢...
我覺得咁根本反映唔到學校好唔好... 人地名校有好多錢去做野, 一般津小無可能跟住咁做, 而且我覺得揀學校好睇家長同學校既教育理念一致, 而家好多學校不停為追成績俾好大學習壓力學生, 我唔想我小朋友咁大壓力, 基全可以做到假期0功課, 有幾多學校真係一樣做到?
‹ 上一主題|下一主題