用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有 ...
go

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有關?   [複製鏈接]

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學主要教學語言用英語有關?
   5    0    0    0

回覆 Arabellahk 的帖子

一間咁少?

Arabellahk 發表於 19-1-23 16:00
香港只有1間Band1中文中學,是否與大學主要教學語言用英語有關?

之前見有 jm 分享是3間

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

唔關事
傳統上,香港家長係對英中有偏愛,覺得英文好好緊要(上一代自己唔識英文,又藉經濟起飛時期,深明知識重要)

到2004年,英文中學如未能持續每年取錄八成五「適合以英語授課」的中一學生,便要「落車」
變相公佈邊d中學取錄了較佳學生
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20041119/4451651

於是家長更以「英中」作為質素指標。我讀間中學以前係英中,都算區內唔錯。一落車,一沉百踩。收生質素直線下降,唔多掂,惡性巡環,中學唔得,小學連帶唔受歡迎。當小學中學都無本事揀好質素學生,學校教學方針又無咩改革,咁咪越黎越差囉

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 16:23
唔關事
傳統上,香港家長係對英中有偏愛,覺得英文好好緊要(上一代自己唔識英文,又藉經濟起飛時期,深明 ...

請教落左車,幾時可以上訴洗過牌。

Gloriasogashiwa 發表於 19-1-23 16:08
之前見有 jm 分享是3間
請問邊3間?

醒目開學勳章 王國長老

kirstyau 發表於 19-1-23 16:39

行緊微調方案啦(即而家中中可開英文班)
但上落車唔知究竟幾時推(或推唔推)
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150704/mobile/odn-20150704-0704_00176_065.html

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 16:49
行緊微調方案啦(即而家中中可開英文班)
但上落車唔知究竟幾時推(或推唔推)
http://orientaldaily.on.c ...
妳估楊生會唔會學旅遊局長咁, 又推遲檢討呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 19-1-23 16:00
以前中中, 其實問題無依家咁大, 因為就算中中一樣可以英書中教.

但教改以後, EDB要求所有以中文教授既科目, 必須改用中文書去教, 咁先大鑊!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ilyrd 發表於 19-1-23 16:46
請問邊3間?

Sorry, 我只記得其中二間,但不知是否正確。
培正
金文泰

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-23 16:51
妳估楊生會唔會學旅遊局長咁, 又推遲檢討呢?

檢左咪又要跟進!咁好唔得閒wor
拖下又一任,拖下又一任

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 17:03
檢左咪又要跟進!咁好唔得閒wor
拖下又一任,拖下又一任
幫佢諗埋台詞嘞:

微調有成效, 不用檢討, 無謂製造標籤

hkpapa852 發表於 19-1-23 17:07
幫佢諗埋台詞嘞:

微調有成效, 不用檢討, 無謂製造標籤

回覆樓主

朋友同我講中中只能有25%時間用英文教書,除非係精英班

其實點解要限制語言?如果學校資有資源,點解唔可以因應同學的需要,開中/英文班?如果大部分學校都可以自行微調,是否真正可以避免標籤效應?

想問:微調的中學有無機會成為全英中?

davywm 發表於 19-1-23 16:05
回覆 Arabellahk 的帖子

一間咁少?
兩間既話:培正同埋培正。三間既話:培正、培正同埋培正。

kirstyau 發表於 19-1-23 16:39
應該唔係咁容易落車,可能係有上無落。

王家爸爸 發表於 19-1-23 17:51
應該唔係咁容易落車,可能係有上無落。

hkpapa dse 數據,好多英中危危乎。
另外又唔明好似我哋直屬中學要收曬band2,咁點達到個85%。

落錯車的, 已經各站微調上車
‹ 上一主題|下一主題