用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS 2019 G1 Junior 同學仔
go

AIS 2019 G1 Junior 同學仔 [複製鏈接]

有無AIS 2019 G1 Junior同學仔丫
收到offer高興又緊張💗
在這裡好像沒有太多用家分享
尤其最近的,好像沒多少資料有關此校
所以希望有找些同學仔
   0    0    0    0

congrats!I want to know more about this school too.

回覆樓主

Congratulations! 有朋友子女讀緊,她很滿意呢!

- deleted -

回覆樓主:

American International School ?

我覺得AIS OK呀! 我小朋友讀緊EC1!
不過呢道好少人提, 如你睇佢大家入既學校都唔差的

回覆 Moonlight819 的帖子

Thank you for sharing

(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

回覆 siuta 的帖子

上星期五1月18號in今個星期一21號收到offer(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

回覆 dguydream 的帖子

係丫!

littleceo2010 發表於 19-1-24 10:11
不過呢道好少人提, 如你睇佢大家入既學校都唔差的 ...
嗯嗯,我自己感覺唔錯起碼我睇到學生們超過一半都係外國人或Mix
現在比較擔心中文
因為堂數少同學簡體

回覆 JuJu~ 的帖子

如果英文方便真係唔駛擔心, 讀幾年個個都流利英語的要擔心中文就真既

littleceo2010 發表於 19-1-25 13:13

如果英文方便真係唔駛擔心, 讀幾年個個都流利英語的要擔心中文就真既

do you mind share ur observations/ opinion of the school ?

回覆 dguydream 的帖子

我覺得裏面D職員老師都好NICE日本人 韓國人 咩人都有
我送小朋友返學時
都留意佢地個個都流利英語

係設施可能舊點 又唔係行IB
所以好似唔多受LOCAL追捧

I have visited the school before. Impression is good too.
The students look well-behaved and happy.

Yes, the drawback is the school is rather old comparatively. But I like the location and importantly there is school bus to my area.

littleceo2010 發表於 19-1-24 10:11
不過呢道好少人提, 如你睇佢大家入既學校都唔差的 ...
I saw your kid was interviewed at ICS (sorry, just happened to see the post, not intentionally going after you).Do you plan to leave AIS?

littleceo2010 發表於 19-1-25 13:13

嗯嗯,我都係擔心中文,所以打算找教中文的老師,

我尋日交留位費時,
都見到好多底年班學生,
唔同國藉嘅學生英文都非常流利,
加上大家都好開心咁玩緊(我去時是午餐時間),
所以都對ais好有信心,
主要係有朋友個小朋友都讀緊,
ais嘅小學不論學術和徳行上都係非常好,
可能早5.6年中學校風比較差,
影響到好多人對ais好有偏見。
以上純屬個人意見(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

JuJu~ 發表於 19-1-25 16:34
嗯嗯,我都係擔心中文,所以打算找教中文的老師,

我尋日交留位費時,

請問 interview 考d乜? 唔該

littleT 發表於 19-1-25 17:28
請問 interview 考d乜? 唔該
父母同小朋友分開in的,老師會叫小朋友去樓下,
大概兩三個小朋友一組,
老師會問下佢地咩名,鐘意咩野,
然後會叫小朋友拎d玩具比佢,
我覺得老師係考個小朋友英語對答,
同埋觀察小朋友和其他小朋友互動情況!

另一方面就係in家長,我反而覺得in家長係最主要,
會問你家庭背景,假日和孩子做d咩,
和日常關於你和孩子的問題!

當日個老師都好多問題,
我們也如實地,簡單,輕鬆的回答,
我覺得最重要係放鬆心情,整個面試在輕鬆氣氛下完成,
讓老師對家長留下印象,感覺這樣比軟容易成功。

你是不是準備面試?
希望幫到你

JuJu~ 發表於 19-1-27 02:20
父母同小朋友分開in的,老師會叫小朋友去樓下,
大概兩三個小朋友一組,
老師會問下佢地咩名,鐘意咩野,
請問你小朋友英文程度係點?
‹ 上一主題|下一主題