用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急急急
樓主: nikibabybaby
go

急急急   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-23 12:24
都係個句, 如果係搬屋, 長遠一定係去41網

如果一定要港島, 女生去14網
She has 急急急...probably no time to see other flats la.

Ctswa 發表於 19-1-23 12:29
如果男仔net14 ok嗎?有妺妺跟尾
還可以, 日後整體B1和B2中學都係全島區最足既一區 (B1最充足係灣仔, 但灣仔無乜B2)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dreamdream081 發表於 19-1-23 12:30
She has 急急急...probably no time to see other flats la.

其實如果係女仔, 讀SFA或深水埗區內津小, 留係區內升中一樣有利.

搬去中西區只係自找麻煩

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

留SFA,抽聖士提反女。叩門再揀多幾間

回覆樓主

SFA你有咩唔鍾意,俾我留呢間再抽獎

點解係net 14? 女仔Net 11 有直屬 vs net 14, 仍然net 14 好啲嗎?

bj1315 發表於 19-1-23 14:06
點解係net 14? 女仔Net 11 有直屬 vs net 14, 仍然net 14 好啲嗎?
Net 11選小學, 除兩間女校, 仲有咩心水? 基本上乙1入唔到, 只能派入升讀B1中學得2X%或以下既本區/他區小學. 去到升中, 中西區沒有任何一間本區B2中學收女生. 萬一入咗南區小學, 仲要留係南區呢個升中地獄最大鑊

Net 14選小學, 區內大部份小學, 升讀B1中學都有30%+, 最差個兩間也有2X%
升中時, B1女生一定夠位, 而港島大部份出色既B2中學, 都係集中係東區

hkpapa852 發表於 19-1-23 14:16
Net 11選小學, 除兩間女校, 仲有咩心水? 基本上乙1入唔到, 只能派入升讀B1中學得2X%或以下既本區/他區小學. ...

咁樓主有SFA。

bj1315 發表於 19-1-23 14:21
咁樓主有SFA。
所以根本無需要搬

select SFA, 抽

nikibabybaby 發表於 19-1-23 11:47
回覆 mykate 的帖子

問左趕到

幾多号deadline?
tks

nikibabybaby 發表於 19-1-23 10:58
本人女兒今年選小一,有深水埗聖方濟各,高主教及救恩,但如要大抽獎,要放棄救恩及高主教,如抽奬我會搬去 ...
抽吾到無壞, 可以去SFA......另外, 如果想抽女校, 應該抽兩間九龍的"聖家", 基乎入硬....如搬去net 11 / 12, 抽中機會太低。

rinarina 發表於 19-1-23 16:44
抽吾到無壞, 可以去SFA......另外, 如果想抽女校, 應該抽兩間九龍的"聖家", 基乎入硬....如搬去net 11 / 12 ...

知道太遲,否則行此一着。

請問如果一仔一女,應選那一個校網呢?謝謝。

nikibabybaby 發表於 19-1-23 10:58
本人女兒今年選小一,有深水埗聖方濟各,高主教及救恩,但如要大抽獎,要放棄救恩及高主教,如抽奬我會搬去 ...

救恩

請問如果男仔,小學41 網定31 網好d?中學網是否油尖旺比九龍城好呢?謝謝指教

hkpapa852 發表於 19-1-23 14:16
Net 11選小學, 除兩間女校, 仲有咩心水? 基本上乙1入唔到, 只能派入升讀B1中學得2X%或以下既本區/他區小學. ...

但聖提女係直屬,基本上穩升中學,聖心要入番聖中亦唔係極難。若有sfa係手,點解會捨11校網而選14校網呢?反正抽唔到個兩間女校都會去sfa.

想請敎幾時之前租到還可以轉校網?thanks!!

babycatrina 發表於 19-1-24 02:05
但聖提女係直屬,基本上穩升中學,聖心要入番聖中亦唔係極難。若有sfa係手,點解會捨11校網而選14校網呢? ...
入到聖提女當然可安心,但入到聖心津的話,做唔到校內top 40%都未必升到上中學部。
而且如果抽唔到,搬過中西區最後仲要日日過海去深水埗返SFA,係咪攞苦嚟辛呢?

Baoyeung 發表於 19-1-24 04:30
想請敎幾時之前租到還可以轉校網?thanks!!
其實大家咁遲先搬,教育局真的不會影響個統一派位結果嗎?(疑問)有冇例子係過左交表日子才搬也抽到靚學校呢?我只怕越多動作越影響個結果就慘
‹ 上一主題|下一主題