用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy Scho ...
樓主: elbar
go

小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy School [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-1-24 20:08
又要完全受控,又話落後D等於放任,功課又optional,説笑吧~~~

''完全跟唔上"="落後d"? 定係你同另一高人睇法近似,"完全跟唔上"佢以為係90分vs100分嘅分別。
我凡人理解,合格分係基本客觀標準。"完全跟唔上"我理解係唔合格。

mcl203 發表於 19-1-24 20:11
你應為10隻字唔接近optional? 10隻都可以錯過半,你用乜標準去check達標?~
...

我上文有講,標準由學校用客觀分數去定,唔係家長自訂。我只係提出一個理念,實際執行當然要再研究,但原則性我覺得可行。

mcl203 發表於 19-1-24 20:04
其實,係學校做功課已經係怪,我小朋友初小只有閲讀堂,我記得既係無功課堂。又引用堂課為常態標準,又係 ...

每個人都只能講到自己眼見到嘅嘢,幾時有話係常態? 你成日討論時引述你個女,又個人經驗乜乜乜,咁個別例子只係證明可能性,唔通我又話你將你所講嘅野定性為"常態"? "閱讀堂"係咪常態? 堂課?家課?咩野例子人地把口講就係常態? 你講又冇問題?

Elenalan 發表於 19-1-24 20:24
每個人都只能講到自己眼見到嘅嘢,幾時有話係常態? 你成日討論時引述你個女,又個人經驗乜乜乜,咁個別例 ...

你係咪理解唔到?我引用你既認為,我係quote一個case against你既論據,代表你既認為並不可能適用於任何人~~~

quote 多次,怕你睇唔明,不適用於任何人,不代表我講既係真理~~~

mcl203 發表於 19-1-24 20:29

你係咪理解唔到?我引用你既認為,我係quote一個case agains ...

所以我講嘅嘢唔代表係常態,只係我眼見嘅事,世界之大我眼光好淺窄咋。

Elenalan 發表於 19-1-24 20:16
我上文有講,標準由學校用客觀分數去定,唔係家長自訂。我只係提出一個理念,實際執行當然要再研究,但原 ...

又係雞旦原理,你又認同學校,學校用佢専業去養隻雞,有雞會生旦。但你又話先有旦好D,怕隻雞生唔到旦。邏輯上係咪有D問題?你又認同你唔係専家 ,有旦先有雞唔係反對緊學校咩?~~~

mcl203 發表於 19-1-24 20:40
又係雞旦原理,你又認同學校,學校用佢専業去養隻雞,有雞會生旦。但你又話先有旦好D,怕隻雞生唔到旦。邏 ...

我信任學校,但我唔係完全認同學校可以突破限制做我所理想嘅事,引用另一版友所講,係咪要學校圍住一個家長轉? 但如果整個教育改革可以多d理性討論,如果討論得到多d家長共鳴,令多d人反思問題唔係更好咩?

我呢度嘅討論冇引用過邊間學校做例子(但唔知點解你成日講你個女,其實我有眼無珠唔知你地邊間學校亦肯定唔係講你),我亦唔係針對我孩子嘅學校去講。我只提出一個評估家課量原則,希望可以多d反思。

我之前都以為你係好理性討論,但今日見你有d失常定hyper左,點解會咁?

mcl203 發表於 19-1-24 12:04
我哋當年間小學都係P1-2無考試,有評估,講來講去咪又係考試。係輕鬆學習既叫乜都得,唔使由收生角度去做 ...

所以無測考,但根據一至兩星期默書,或一個月一次進評,壓力大過兩測兩考。每個星期都會發癲呀....我!
我係唔相信有人講課堂表現或口述之類去比分,而唔使做卷,呢類學校又有幾多間?
所以我個人地寧願兩測兩考。
我朋友個女全年三考,一線津,平時勁多突擊評估,仲要評估分數計入成績表,即係平時每刻都係溫書狀態,真係壓力大得欲望都失去。

Elenalan 發表於 19-1-24 20:50
我信任學校,但我唔係完全認同學校可以突破限制做我所理想嘅事,引用另一版友所講,係咪要學校圍住一個家 ...

咁唔引用下自己既經驗,老作咩?

你唔係咁下化?虛擬㗎,仲同你傾左咁耐添~~~

搞到我有論障,都係時間要執番個腦D思維了,無晒層次感~~~

mcl203 發表於 19-1-24 20:54
咁唔引用下自己既經驗,老作咩?

你唔係咁下化?虛擬㗎,仲同你傾左咁耐添~~~

冇虛擬,我上面咪講我眼見,泛例不針對個別,亦唔等於常態,對眼咁細就係睇到咁多架喇,明嗎?

Elenalan 發表於 19-1-24 21:00
冇虛擬,我上面咪講我眼見,泛例不針對個別,亦唔等於常態,對眼咁細就係睇到咁多架喇,明嗎?
...

無圖無真相,當你虛擬先啦~~~

mcl203 發表於 19-1-24 21:02
無圖無真相,當你虛擬先啦~~~

咁你打算貼你個女張相上黎? 唔係化

Elenalan 發表於 19-1-24 21:03
咁你打算貼你個女張相上黎? 唔係化

又真係唔會化喎,我唔介意變成虛擬~~~

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 10:10
嗯.....同意,但亦不排除有學校扮輕鬆(至少我知道有,不在文章list中)
是否有D學校叫"全年課堂評核"?定是"全年每天都評核"。

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-1-24 12:54
我意見係「適量」可以俾家長參與去界定, 唔係由學校去統一界定。
如果我有權optional選擇俾孩子做家課, 我 ...
如果連班中老師都唔了解"學生"的能力,就算家長是教育專家,都冇可能知其它學生能力,冇可能知道學生在班中的位置,咁點去比較?點去下決定。
當家長只要求孩子成績中等,咁點評定?用分數?用80分?用90分?有冇考慮過份卷深淺?用上學期分數去決定下學期?咁下學期唔明、跟唔上咁點?

其實坊間唔少包裝成happy school 的小學,大部份都只是因收生弱勢才會咁做,除非家長唔介意升中派位,否則又要 happy ,又要派位好就難。

mama_papa 發表於 19-1-24 22:08
如果連班中老師都唔了解"學生"的能力,就算家長是教育專家,都冇可能知其它學生能力,冇可能知道學生在班中 ...

我提出嘅改革唔係測考安排,我第一條發言係指測考冇問題,對孩子黎講只係某幾日返學寫多少少字,有壓力都係家長俾。我最重視係功課量,因為無論你識唔識,咩程度咩學習情況,都係統一做指定咁多功課。因此,我先提出功課量可彈性處理,每月進評(唔係一年一次,唔係以學段計),達標(say 80?90分?以上),就可自由俾家長決定做唔做家課,或邊d重點做多d,或可以省略。當然,客觀標準都由學校統一制定,細節執行要再研究。至少,喺初小階段,家長對分數起跌反應冇咁大,我覺得呢個方法絕對可行。不要對做功課過分迷思,認為功課越多越好;亦不要以為彈性做功課等於唔使做。

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-1-24 22:23
我提出嘅改革唔係測考安排,我第一條發言係指測考冇問題,對孩子黎講只係某幾日返學寫多少少字,有壓力都 ...
我正正想表達唔可行。
以數學科為例,每個學期有唔同課題,如以評估成續去決定功課量,假設第一個課題是3位加數,第二個課題是3位減數。你似3位加數的成績去決定3位減數的功課,跟本就講唔通。

mama_papa 發表於 19-1-24 22:33
我正正想表達唔可行。
以數學科為例,每個學期有唔同課題,如以評估成續去決定功課量,假設第一個課題是3位 ...

平常學校有worksheet, 有進評,如果堂課識,家課都係複習。

醒目開學勳章

Elenalan 發表於 19-1-24 22:35
平常學校有worksheet, 有進評,如果堂課識,家課都係複習。

咁就要分短期記憶同長期記憶,堂課是短期記憶(老師教完、覆習完就做,絕大部份學生都唔會有問題),家課就返到屋企,或者幾日後先交,好多時都會唔記得。

長期記憶先是長久可以用得番的野。

還有我始終覺得用上一課題的成績去決定下一課題功課是唔合適。

我仔英默有90分或以上的話, 下次英默唔需要抄默書範圍, 即係比89或以下的同學做少一樣功課.  呢個做法係今年開始的, 但我不知是全校都係咁, 抑或剩係佢個英文老師會有咁樣的OFFER.
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題