用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy Scho ...
樓主: elbar
go

小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy School [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-1-24 12:29

我講既野,係出現於一間傳統小學,傳統文化係輕鬆系列數拾年 ...

我冇針對邊一間學校去講, 我只針對樓主貼文, 有所感悟。如果教育係以學生為本, 做功課模式都應該考慮彈性處理, 除了自決做唔做家課, 仲可以考慮引入分程度家課, 當然需要學校好多input, 投放更多資源。

Elenalan 發表於 19-1-24 12:45
我冇針對邊一間學校去講, 我只針對樓主貼文, 有所感悟。如果教育係以學生為本, 做功課模式都應該考慮彈性 ...

我講既思維係同你一樣,根本係本末倒置,如果學校辦學理念係由學生出發,根本就唔使出包裝紙~~~

我小朋友當年小學係,重閲讀,少功課少抄寫,周末前更少功課,所以功課根本就唔係一個問題,唔操TSA/Pre-S1,成績一樣係全港前列學校~~~

Felix223 發表於 19-1-24 12:35
咁一定有d家長無時無刻chur 爆d細路,有定時測考始終係好事,平日有溫書,應付測考可以比較輕鬆,適量的功 ...

我意見係「適量」可以俾家長參與去界定, 唔係由學校去統一界定。
如果我有權optional選擇俾孩子做家課, 我可以按需要俾佢做, 我始終相信, 老師1:25甚至更大班學生, 冇可能每個孩子強弱項都完全了解。家長應該比老師更了解孩子學習需要。

回覆 Elenalan 的帖子

現實中"適量"已經係家長參與去界定, 學校功課係基本消費,
成績唔好 / 想谷一谷, 大量補充練習由家長提供.

Diversifyedu 發表於 19-1-24 14:27
回覆 Elenalan 的帖子

現實中"適量"已經係家長參與去界定, 學校功課係基本消費,

咁如果學校功課可以optional,果d怕蝕底嘅咪繼續做唔關我事,唔影響我細路唔使陪佢癲幾好呀!

Elenalan 發表於 19-1-24 12:54
我意見係「適量」可以俾家長參與去界定, 唔係由學校去統一界定。
如果我有權optional選擇俾孩子做家課, 我 ...

咁你定義嘅「適量」係由家長自己選擇?咁個世界冇可能圍住你嚟轉?不如homeschooling 算吧!

mama_papa    發表於 19-1-24 22:12
mama_papa    發表於 19-1-24 22:11
mama_papa    發表於 19-1-24 22:11

Felix223 發表於 19-1-24 18:51

咁你定義嘅「適量」係由家長自己選擇?咁個世界冇可能圍住 ...

如果學習成效係以學業成績去衡量(我話"如果", 成績分數暫時係一個較客觀標準,我冇話係絕對標準,戴定頭盔先),咁家課都係為左去鞏固學習,學習成效達標(由學校客觀地以分數決定)點解仲要花時間統一地做家課? 唔可以善用時間集中改善弱項或更多元發展其他方面?

我指家課,不是堂課,不是拒絕上堂學習,不是拒絕接受評估。有冇研究證明家課量和種類對學習成效有影響? 如果統一地做指定功課係有效,點解仲有人做齊功課都考試唔合格?

請不要偏執地覺得彈性做功課不如home schooling,求理性討論。

Elenalan 發表於 19-1-24 19:05
如果學習成效係以學業成績去衡量(我話"如果", 成績分數暫時係一個較客觀標準,我冇話係絕對標準,戴定頭盔 ...

我好理性討論。
講返「適量」功課,我認為係比小朋友可鞏固佢所學嘅知識,加深印象。另外交功課係一個責任,成績好不好,不能單一靠做齊功課來定義。不過你所提出的建議,津校係未心做到。

Felix223 發表於 19-1-24 19:37
我好理性討論。
講返「適量」功課,我認為係比小朋友可鞏固佢所學嘅知識,加深印象。另外交功課係 ...

以前半日制,有時間做家課,好合理。現在全日制,學校做完堂課仲有做不完嘅家課,係剝奪緊小朋友時間和其他發展空間。應做既當然要做齊,係鞏固學習亦係責任。彈性做功課,係可以free up時間改善弱項科目,例如語文良好,但數差,可以少d抄寫少d語文練習,集中時間溫習數學。原理同專科補習一樣。最慘係而家d細路,返全日制加課後活動,做完學校全科功課,仲要全科補習+做補習功課。

Elenalan 發表於 19-1-24 19:05
如果學習成效係以學業成績去衡量(我話"如果", 成績分數暫時係一個較客觀標準,我冇話係絕對標準,戴定頭盔 ...

有,我小朋友試過返學,一星期寫10個生字,每個寫一次,係全部功課,一週只有呢次。結果,10個生字串錯5-6個,仲係經常,被我教訓左一輪,你係1-2班跑開,宜家係7班,理應以你能力係頂班馬,現在搞成咁,你是否對得住你自己,你以前老師學校,重新執番起佢D態度~~~

係香港,功課自由波,説笑吧,尤其是引用於你既培育理念~~~

Elenalan 發表於 19-1-24 19:47
以前半日制,有時間做家課,好合理。現在全日制,學校做完堂課仲有做不完嘅家課,係剝奪緊小朋友時間和其 ...

我好明白你意思,呢個香港的教育制度出現問題,我希望D功課係可以在學校下午的時間來完成仲good! 小朋友返到屋企可以做自己喜歡的事,無論溫習、閲讀、公園玩...不過唔多學校做得到。

Felix223 發表於 19-1-24 19:37
我好理性討論。
講返「適量」功課,我認為係比小朋友可鞏固佢所學嘅知識,加深印象。另外交功課係 ...

津校好多嘢做到而唔去做,亦有好多嘢有限制而做唔到。不過現實歸現實,我相信大家都係為孩子著想先繼續討論教育改革呢個topic。

呢個帖可以討論d理論層面嘅問題,各種理想願境值得share! 另一個舖我又要回復理性面對現實。

mcl203 發表於 19-1-24 19:54
有,我小朋友試過返學,一星期寫10個生字,每個寫一次,係全部功課,一週只有呢次。結果,10個生字串錯5-6 ...

我冇講自動波 我係話以達標原則去容許optional做家課。同你講呢個case有乜關係?

Felix223 發表於 19-1-24 19:57
我好明白你意思,呢個香港的教育制度出現問題,我希望D功課係可以在學校下午的時間來完成仲good! 小朋友返 ...

其實,係學校做功課已經係怪,我小朋友初小只有閲讀堂,我記得既係無功課堂。又引用堂課為常態標準,又係個人睇法,返學係求智識,唔應該抽太多時間去完成每日功課,適量支援就無可厚非。我小朋友初小從不在閱讀堂做功課,佢話果D時間老師係要佢地睇書~~~

Elenalan 發表於 19-1-24 20:01
我冇講自動波  我係話以達標原則去容許optional做家課。同你講呢個case有乜關係?
...

自動波?邊個講~~~

仲未明,一星期10隻生字都可以串錯,你覺得optional完全無影響???~~~

mcl203 發表於 19-1-24 20:04
其實,係學校做功課已經係怪,我小朋友初小只有閲讀堂,我記得既係無功課堂。又引用堂課為常態標準,又係 ...

呢個都係唔錯嘅做法!返屋企做功課有個好處,家長已經可以知道小朋友究竟識唔識,明唔明白自己學到啲乜嘢?作為家長可以即時解釋。

mcl203 發表於 19-1-24 20:07
自動波?邊個講~~~

仲未明,一星期10隻生字都可以串錯,你覺得optional完全無影響???~~~:joyous ...

我睇錯,你話自由波~

自動波?邊個講~~~

仲未明,一星期10隻生字都可以串錯,你覺得optional完全無影響???~~~:joyous ...

又要完全受控,又話落後D等於放任,功課又optional,説笑吧~~~

自動波?邊個講~~~

optional係conditional, 唔達標就冇得繼續optional架啦

Elenalan 發表於 19-1-24 20:09
optional係conditional, 唔達標就冇得繼續optional架啦

你應為10隻字唔接近optional? 10隻都可以錯過半,你用乜標準去check達標?~
‹ 上一主題|下一主題