用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在甚麼情況下會被派入打鼓嶺?
go

在甚麼情況下會被派入打鼓嶺? [複製鏈接]

我親戚就離要交表,問我呢條問題,我唔識答。
   0    0    0    0

回覆 蝦米豬 的帖子

放打鼓嶺嶺英公立學校甲一

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

1. 自己甲部填左(唔理有心定無意)
2. 收到派位表格上知道有向打鼓嶺嘅學校借位,咁就算無揀,都有機會派入 (因果區學位唔夠至要借,賴死唔填,都唔可以逃過呢個劫)

除以上情況,係無可能派入,因教育局係計過本區夠位派(唔夠就加班、借位、短命學校一定攪得掂)
唔好聽d所謂專家危言聳聽

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 17:02
1. 自己甲部填左(唔理有心定無意)
2. 收到派位表格上知道有向打鼓嶺嘅學校借位,咁就算無揀,都有機會派 ...
仲有一個可能, 係遲咗EDB截止遞交統一派位表期限, 佢就random送你一程

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小朋友粉嶺校網或者自行入表打鼓嶺就有機會中。
老實講,打鼓嶺未算最差,粉官最差。但該校普教中,六、七成都係跨境生,港生反而變弱勢。
不過,從學校網頁見該校去年升中派位數字算見得到人,難得一年公開,有兩位入鄧顯,全級二十幾人,有七至八位派band1中學。其餘band2-3。都算合理比例。
自行,粉嶺區當然有更好選擇。但統一的話,我覺得好過讀粉官。
五年前小朋友不幸派打鼓嶺,註冊當日入過去辦手續及家長會,見到校舍美麗、清靜。當然最後成功叩其他小學走人。

ar_mak 發表於 19-1-22 21:07
打鼓嶺係咪講緊會零下負幾度果個地方?

我當係。

ar_mak 發表於 19-1-23 15:35
係呢個環境下,學術已經係次要,生存先係最重要.

最尾果句好攪笑.... (emoji)(emoji)你講得好啱, 有啲咩重要得過條命(emoji)
‹ 上一主題|下一主題